Ateistens råd til kristne: – Hjerter som brenner for Jesus gjør inntrykk på meg
Psykolog og ateist Peder Kjøs bruker ikke lenger lørdagene til å stå på Karl Johans gate i Oslo og gjøre narr av kristne. Nå vil han heller høre på deres gudsopplevelser.
– Det som gjør sterkest inntrykk på meg er å møte kristne som viser at troen deres betyr noe i hverdagen. Folk som jeg kan se er ekte og har noe som brenner i hjertene sine. Når jeg møter sånne skulle jeg gjerne ønske at jeg kunne tro.
Det sa ateist og psykolog Peder Kjøs da han i helgen sto på scenen foran 1000 kristne barne- og ungdomsledere i Kristiansand.
Anledningen var konferansen «Gi det videre» som samlet ledere fra de frikirkelige barne- og ungdomsorganisasjonene (FBU).
Vær frimodig!
– Selv om jeg ikke ønsker å bli kristen selv, er jeg nysgjerrig på hvordan det er å leve med Gud. Så vær frimodig! oppfordret han en fullsatt konferansesal, og fikk applaus tilbake.
– Hør på Kjøs, fulgte lederne på scenen opp.
Kjøs var budsendt for å gi råd til kristne om hvordan de best bør dele troen med «hedningene», en betegnelse han brukte om seg selv i seminaret.
De siste par årene har han og Linda Andernach Johannesen besøkt både kirker og barer, der de har hatt slike «samtaler over kløfta» under headingen «Hva er det med Jesus?»
– Det er gøy å være her fordi det er en veldig uvant forsamling for meg, innledet Kjøs seminaret der han møtte kristne barne- og ungdomsledere.
Kjøs kunne røpe at han verken har tro på at logiske bevisføringer for Guds eksistens eller skremselsforkynnelse om de siste tider, er en klok måte å dele troen med ikke-kristne på.
– Hvis man vil overbevise hedninger som meg om det glade budskap, ikke gå veien gjennom logisk argumentasjon. Glem logiske argumenter og snakk fra hjertet.
– Det er spennende å høre hvordan folk erfarer det å tro på Jesus.
Del dine erfaringer
– Skal du nå en hedning som meg, må du fortelle meg hvordan du ble en kristen og hvorfor du er det. Del erfaringer, selv om de ikke kan forklares, sa Kjøs.
Den profilerte psykologen var klar på at logiske argumenter for troen lander ganske dårlig både hos ham og generelt hos folk som ikke tror. Det samme gjør forsøk på å koble troen med psykisk helse.
– Det er råflott og arrogant å argumentere for at religion er bra fordi det er godt for den mentale helsen. Problemet med det er at jeg kan ikke tro på noe bare for det er bra for meg, hvis det ikke er sant.
Kjøs mener at et problem i dag er at psykologien har blitt en målestokk for religionens verdi, og ikke motsatt.
– Det er arrogant, fastslår han.
Bakgrunn som hedning
Kjøs kunne avsløre for en fullsatt seminarsal at han til tross for sitt ateistiske livssyn, har en bakgrunn som ung og åndelig søkende black-metal musiker på 90-tallet.
– Mens jeg var student hadde jeg en hobby. Jeg var medlem av Hedningesamfunnet og syntes det var gøy å stå på Karl Johan i Oslo og snakke med kristne og gjøre narr av troen deres.
Unge Kjøs husker at han allerede da ble overrasket over hvor utrolig lite kristne folk kunne om kristendommen.
Under seminaret i helgen tok han fram gamle kunster og serverte noen ramsalte sarkastiske karakteristikker av kristne og kristen tro. Det gjorde han så gjennomført at han fikk kristenlederne til å le av seg selv.
Var søkende
– Det var ekstremt lett å sette kristne fast i diskusjoner, bare ved å slå opp i bibelen, for den har de i hvert fall ikke lest, sa Kjøs, med glimt i øyet.
Denne hobbyaktiviteten mistet imidlertid Kjøs interessen for da han etter hvert snudde ryggen til all åndelighet og ble ateist.
– Som ungdom var jeg mye mer søkende og åpen for åndelighet. I konfirmasjonstiden leste jeg mye Det nye testamentet, men etter hvert syntes jeg det var for mye pussig som sto i Bibelen, og jeg følte ikke at det kunne være sant, fortalte Kjøs.
Senere i livet meldte interessen seg for å prøve å snakke med mennesker fra et veldig ulikt ståsted, uten å bare kaste argumenter mot hverandre.
– Jeg ble utfordret på å finne mer ut om hvordan man kan snakke med ateister om Jesus på en måte som kan gi litt mening. Hva kan jeg som forherdet ateist ta imot?
Hvorfor er det sant for deg?
– Fortell meg hva Jesus betyr for deg og hvordan troen din påvirker måten du lever på. Hvordan du føler at det evangeliet er sant og hvilke gode grunner du har til å tro på det. Da lytter jeg, sa Kjøs
Han syntes det er trist å se tallene fra Lagets nye undersøkelse som viser at mange unge studenter gjerne vil dele evangeliet, men ikke vet hvordan de skal gjøre det.
– Dropp å trene på alle de rette argumentene, del heller troen slik du opplever den personlig, sa Kjøs.
Er du troverdig?
Han pekte på at for at et budskap skal virke overbevisende må den som deler det ha troverdighet.
– Lev kristenlivet på en sånn måte at folk får respekt for deg, sa ateisten, og ba folk å prøve å leve med Jesus som eksempel.
– Når folk lever slik at det ser ut som de har gode grunner for å mene at det de tror på er sant, er det verdt å høre på.
Avslutningsvis ba Kjøs tilhørerne om å ransake sine motiver for å snakke med andre om Jesus.
– Målet må Ikke være å vinne diskusjoner eller ønske om å ta rotta på en hedning, sa Kjøs.
– Ditt beste argumentet er et brennende hjerte.
.