Basketball – en del av Guds kall
Han har spilt collegebasket i USA. Nå har kaptein i Frelsesarmeen skrevet kontrakt med Tromsø Storm.
Den 213 centimeter høye amerikaneren Stephen Mayes er overbevist om at det å spille basketball er en del av Guds kall til tjeneste i Nord-Norge:
– Ja, jeg ser at Gud har brukt basketball på veldig gode måter i min tjeneste så langt, svarer Stephen Mayes. Det var NRK som først omtalte Mayes uvanlige jobbkombinasjon.
Han trodde basketball skulle bli en måte å skaffe seg gratis utdanning på gjennom spill på et collegelag. For utdanning er veldig kostbart i USA.
– Jeg antok at det var en gave fra Gud å få meg inn på college, men Gud fortsatte å bruke basketballen i arbeidet blant gjengene på gatene i New York City og blant skolebarn og nå altså i Tromsø.
Guds kraft
Han er helt sikker på at Gud har åpnet en mulighet, og han ønsker bare å være tilgjengelig for det Gud velger å bruke ham til.
– Vi hadde en basketballklubb blant ulike gjenger i Harlem. Det var et temmelig virkningsfullt tiltak, ikke på grunn av meg, men på grunn av Guds kraft. Dette arbeidet fortsetter, selv 7-8 år etterpå.
– I Staten Island i New York startet vi opp et partnerskap med en grunnskole og vi begynte med å hjelpe familier på nye måter. Kirken fikk nye 8-10 nye medlemmer fra skolen gjennom basketball. Det er forunderlig hvordan Gud kan bruke selv en ting som basketball, sier Frelsesoffiseren.
Seks av ti
Så langt er Tromsø Storm nummer seks av ti lag i den norske basketballserien BLNO. Fem seiere og fem tap er fasiten så langt. Hjemmekampen mot Kongsberg Miners var Stephen Mayes debut.
Etter kampen skrev klubben blant annet følgende på sin hjemmeside:
«213 høye Stephen Mayes fikk også sin debut, men det syntes at det er mange år siden han sist spilte en offisiell kamp. Ennå ikke i toppform og en god del rust ble det en litt tøff kamp for han. Men han viste også glimt hva vi kan vente oss av han utover i sesongen. Han noterte seg for 6 poeng mot Kongsberg.»
– Jeg er i bedre form nå. Kampen mot Miners var min første på veldig lenge og jeg er fornøyd med innsatsen, sier den høye amerikaneren til Dagen.
Storm spiller de neste fem kampene på hjemmebane og Mayes tror at han skal spille alle. I kamp nummer to på hjemmebane scoret han tre poeng. I tredje kamp fikk han bare tre minutter på banen og ingen poeng.
Norsk kone
– Når kom dere til Tromsø?
– Vi kom til korpset her 15. august, men vi har vært i Norge siden 20. juni. Vi hadde noen måneder med Ida Amelies familie og venner før vi startet på jobb. Det var en veldig bra opplevelse for oss. Etter to år i det store utlandet trengte hun å være sammen med dem igjen.
– Var det dere som valgte Norge, eller var det slik at Frelsesarmeen beordret dere til å reise hit?
– Det er et godt spørsmål. Det var litt av begge deler. Kona mi kom til USA for å gå på offiserskolen i to år, og vi giftet oss like før hun startet. Vi undersøkte like etterpå mulighetene til å få reise til Norge og starte en tjeneste sammen.
– Frelsesarmeen sa ja til forslaget, men gjorde det klart at de ville velge tjenestested. Vi fortalte litt om oss selv, og de kjente åpenbart til Ida fra før. Så vurderte de meg og mine erfaringer og så ble vi sendt hit, forteller Stephen Mayes.
«Sludd»
Han har erfaring som offiser i åtte år fra hjemlandet og har hatt fem ulike tjenestesteder. For når man er singel må man flytte ofte. Og Tromsø er altså hans første oppdrag i Norge.
– Når man kommer et sted og skal lære et språk er det greit å vite hva de overordnede sier. Derfor er det veldig praktisk at generalen her i landet kommer fra Skottland, sier Stephen, som foreløpig må preke på morsmålet:
– Jeg taler på engelsk og kona oversetter. Man er avhengig av en som kjenner en godt for kunne jobbe sånn. Men jeg tror hun av og til sier noe annet enn det jeg gjør.
– Jeg går på norskkurs og er kommet til B1. I dag lærte jeg «sludd». Det er sånt vær vi har i dag og hele byen er dekket av det, forteller den lange amerikaneren.
Spiller gratis
– Hva skjer dersom et møte i Frelsesarmeen kolliderer med en kamp for Tromsø Storm?
– De fleste hjemme kampene spilles på ettermiddagen, så det er ikke problemer med kollisjoner mellom gudstjenester og basketballen.
– Når det gjelder bortekampene, har jeg noen helger fri i løpet av året slik at jeg kan dra sammen med laget. På nyåret håper jeg derfor å kunne reise på noen kamper i løpet av sesongen. Men jeg blir ikke med på alle reiser. Jeg må være tilstede i menigheten her noen helger også. Det er noe jeg ønsker selv også.
Mayes har skrevet under en ettårig kontrakt. Men i avtalen som offiserene inngår med Frelsesarmeen, står det at de ikke kan ansattes andre steder.
«Gratis» er et av de norske ordene han har tilegnet seg, og han spiller altså for Storm uten å få betaling. Men klubben lar noen av Frelsesarmeen få komme og se kampene gratis.
– Det er betaling nok for meg og en god opplevelse for mennesker vi jobber sammen med. Jeg trenger ikke lønn. Jeg er bare veldig fornøyd med at jeg får sjansen til å spille igjen. Og det er flere av guttene på laget som heller ikke tjener penger på idretten.
På glatta
Intervjuet med Mayes foregår mens han er på vei gjennom Tromsø sentrum, fra språkkurs til møte i armeen, på fortau som ikke er brøytet eller strødd.
– Jeg er nødt til å skaffe meg sko med pigger. Men det er kanskje ikke så lett å få tak i slike i min størrelse her i landet?
– Jeg vet at lagkameratene i Storm kommer til å mobbe meg når jeg stiller med piggsko, men jeg tar heller det enn å brekke armene, sier Stephen Mayes med en latter før han går inn til ettermiddagsmøtet.