Ble bitt av basillen på kristen konferanse – nå er Annette i verdenstoppen i dødsing
Den kristne legen kaster seg ut i et kontrollert nesten-mageplask foran tusenvis av tilskuere i Oslo.
Annette Weum tar løpefart og kaster seg ut fra en plattform 11 meter over Oslofjorden. I luften spinner hun hele tre ganger rundt sin egen akse før hun lander kontrollert ned i fjorden med et skikkelig plask.
Tusenvis av tilskuere jubler i folkemengden på Rådhuskaien i Oslo. Legen og adventisten Annette Weum er én av tre kvinner som deltar i årets verdensmesterskap i dødsing.
Sport med norsk opphav
Dødsing er en form for stuping som oppsto på Frognerbadet i Oslo på begynnelsen av 70-tallet. I dødsing tar man løpefart ut fra stupetårnet og kan gjøre forskjellige triks i svevet. Før man treffer vannoverflaten strekker armer og bein ned mot vannet slik at kroppen er formet nesten som en reke. Slik brytes vannoverflaten, og utøveren unngår å skade seg i et alvorlig mageplask.
Selv om dødsing ikke er godkjent som en gren av svømmeforbundet, har sporten sitt eget forbund og egne mesterskap. I år var det med deltakere fra blant annet USA, Frankrike, Finland, Sverige og Danmark – men de aller fleste er fortsatt norske.
Sporten har de siste årene vokst i popularitet – blant annet gjennom at en rekke av utøverne har blitt store på det sosiale mediet TikTok.
Gjorde triks for første gang i VM
For Weum sin del begynte det hele i 2019 da hun var med som legestudent på Konferansen for medisin og kristen tro på Hermon Høyfjellssenter. I bassenget på hotellet begynte flere deltakere å prøve dødsing.
Weum ble bitt av basillen, og derfra ballet det på seg. Hun la ut videoer av dødsing på TikTok, som gjorde at Dødseforbundet ga henne en plass i VM i 2020.
Frem til da hadde hun kun tatt klassiske døds – altså hopp der man strekker seg rett ut i stupet før man trekker seg sammen. Hun hadde kun gjort triks fra lavere høyder. Da hun sto på 10-meteren under VM i 2020 valgte hun likevel å gjøre triks i luften.
– Du gjorde triks fra 10-meteren for første gang under VM?
– Alle som hoppet før meg kjørte skikkelig på, så jeg tenkte at jeg også måtte prøve, sier Weum og ler.
Lot seg ikke stoppe av brukne ribben
Hennes første forsøk gikk over all forventning. Hun fikk 9 av 10 mulige poeng fra samtlige dommere.
Neste hopp gikk derimot ikke like bra. Hun landet skjevt og brakk et par ribben.
Brukne ribben til tross – Weum fortsatte konkurransen og gjennomførte enda ett hopp.
Kjenner ikke på frykt i tårnet
– Hvor kommer dette pågangsmotet fra?
– Jeg har vokst opp i en familie som har drevet med både road racing (motorsykkelløp, journ.anm.) og paragliding, så jeg synes ikke dette er så unormalt, sier Weum og smiler.
– Du er jo lege – er ikke dette farlig?
– Det går jo for det meste bra, sier Weum.
– Kjenner du på frykt?
– Ja, kanskje iblant. Man ønsker jo ikke å skade seg, eller dumme seg ut. Men når man først står i tårnet tenker man ikke så mye over det.
Drikker ikke alkohol
Weum er aktiv i Adventistkirken i Røyse, like utenfor Hønefoss. Siden hun ofte er med på dødsekonkurranser i helgene går hun ofte glipp av gudstjenestene. Likevel prøver hun å være med så ofte som hun kan.
– Hvordan er det å være kristen i dødsemiljøet?
– Jeg merker det mest på etterfestene. Jeg drikker ikke alkohol, og det får jeg ofte spørsmål om. Men det gir også interessante samtaler, sier hun.
– Opplever du å bli akseptert?
– De fleste er veldig støttende og synes at det er kult.
Landet på ryggen
I august gikk VM i døds av stabelen i Oslo foran et folkehav av tilskuere på Rådhuskaien.
Weum kaster seg ut fra plattformen, men idet hun skal strekke seg ut mister hun kontrollen og roterer bakover.
Hun treffer vannoverflaten rett på ryggen. Et «aaah» høres blant tilskuerne.
Weum signaliserer til redningspersonellet at hun er i god form og svømmer inn til kai. Men ryggen verker og Weum kjenner at hodet ikke er helt på plass.
– Jeg er glad jeg ikke skadet meg, men jeg har vondt i hele ryggen nå, for å si det sånn, sier Weum, fortsatt med et smil om munnen.
Sisteplass gir bronse
Ryggsmerter til tross, hun har ingen planer om å trekke seg fra konkurransen. Kort tid etter fallet er hun på platået igjen. Hun tar tre rotasjoner, en såkalt 1080, og denne gangen lander hun slik hun skal.
Hoppene sammenlagt holder likevel bare til en sisteplass, men i en konkurranse med bare tre kvinnelige deltakere er det nok til en plass på podiet. Første- og andreplassen går til lagvenninne Asbjørg Nesje og Lina Galaasen Lund.
I ekte Formel 1-stil får jentene hver sin flaske champagne. Weum sørger for å helle ut hver eneste dråpe.
– Spik spenna gæren
Weum vil gjerne pushe nye grenser. Hennes høyeste døds så lagt har vært på hele 17,5 meter, men hun håper å dødse fra mer enn 20 meter i fremtiden.
I TV2-serien «Døds or die» kaller Paul Rigault, leder i Dødseforbundet, Weum for «spik spenna gæren».
– Hun har en mental styrke som er helt vill, og er en av de som drar sporten videre, sier Rigault i serien.
Weum er mer ydmyk på egne vegne.
– Det er hans ord, jeg vil nok ikke si det om meg selv. Men det er nok ikke alle som er like komfortable med det jeg gjør, sier hun.
Troen er en styrke i hverdagen
På veggen hjemme i Røyse henger bibelverset fra Josva 1,9. Der står det «Vær modig og sterk! La deg ikke skremme, og mist ikke motet! For Herren din Gud er med deg overalt hvor du går».
Hun opplever at troen er en styrke i hverdagen.
– Jeg tror at Gud er med oss og ønsker å passe på oss. Vi har alltid en som vi kan komme til.
– Også når man kaster seg ut fra 15 meters høyde?
– Ja, selv om man kan gjøre litt dumme ting iblant, sier Weum og ler.