Brutal start for de nye eierne av Agape forlag
I Agape forlag skjer lite uten bønn. Med denne metoden flytter de inn i nye lokaler og satser på barnebøker for første gang.
– Vi ser det som en glede å få drive forlaget. Jeg hadde ikke gjort det hvis ikke jeg kjente at Gud kalte på meg, sier daglig leder i Agape forlag, Daniel Hagen.
Han sitter i et gammelt butikklokale på det lille tettstedet Sellebakk i Fredrikstad kommune.
Resten av lokalet er under oppussing, så malingspann og tapetlim er fortsatt å se, og snart får han besøk av frivillige som skal hjelpe til med renoveringen.
I naborommet er det derimot orden og system. Der står forlagets bøker på rekke og rad og venter på å bli kjøpt og lest.
Ønsket ikke et liv i bokbransjen
Per Nilsen, Hagens svigerfar, overtok forlaget på 80-tallet fra grunnleggerne Hans Jacob Frøen og Steinar Remetun. Senere ble det hetende Livets Ord forlag. Da den svenske menigheten med samme navn også startet eget forlag, ble Agape forlag igjen navnet på bedriften.
Hagen er utdannet elektriker, og et liv i bokbransjen appellerte egentlig ikke til ham. Likevel klarte verken han eller kona Kristine å slippe tanken.
– Etter hvert merket vi at det var Gud som la ting på hjertet vårt. Til slutt bestemte vi oss for å ta over.
Våkenatt
Noen måneder før svigerfaren døde av kreft i 2019, fikk Hagen systematisk og praktisk opplæring i driften av forlaget. Planen var at han og svigerfaren skulle jobbe sammen i et halvt år, så han kunne få en innføring i de administrative oppgavene som var ukjent for ham.
Det rakk de ikke.
I løpet av en uke i mars 2019 ble Nilsen brått sykere og døde.
Da Hagen kom fra sykehuset den kvelden, gikk han inn i forlagets lokaler, som lå i kjelleren i huset han og kona hadde overtatt fra svigerforeldrene.
– Da brast alt. Det var en brutal start. Jeg hadde ikke snøring på hvordan jeg skulle angripe det. Hele den første natten var jeg våken, jeg tittet på ting og prøvde å få kontroll på alt fra regnskap til hvilke kontaktpersoner vi hadde rundt om i verden.
Ødelagte printere
Noen måneder etter han og kona overtok driften, sluttet Hagen som serviceingeniør for å satse på forlaget. I begynnelsen gikk begge printerne, samt Mac-en i stykker. Dermed gikk kostnadene opp, og han kunne ikke ta ut lønn.
– Vi har opplevd å få penger i postkassa og blitt velsignet på veldig mange måter. Men det har vært veldig trange kår, og det har gått utover vår egen økonomi.
Det blir stille i noen sekunder, før han utdyper.
– Det har vært brutale år, men Gud er trofast i de tøffe tidene også. Vi har levd på én lønning, og klart oss med det, utrolig nok.
– Det har vært brutale år, men Gud er trofast i de tøffe tidene også.
Da nye printere og Mac var på plass, håpet Hagen at det skulle rette seg.
Så kom korona.
Nedgang
Tall fra Den norske Forleggerforening viser en gjennomsnittlig nedgang på 44 prosent i antall bøker solgt til forhandler de to påfølgende ukene fra landet stengte ned 12. mars i 2020, sammenlignet med samme uker året før. Dette inkluderer e-boksalg.
I tillegg ble i overkant av 60 prosent av forlagene i Forleggerforeningens undersøkelse midlertidig stengt eller måtte begrense sin virksomhet.
Agape forlag merket også nedgangen.
– Folk satt på hver sin tue og var avventende. Ingen våget å bruke noe særlig penger, sier Hagen.
Nyansettelse
Likevel ga han seg ikke. I 2020 begynte Anette Thun Flatin som frilans oversetter for forlaget. Hun har bachelorgrad i internasjonal kommunikasjon, og i 2022 ble hun ansatt som redaktør.
Vi drømmer om å få inn ungdommer og være mentorer for en ny generasjon.
For å ha en romsligere økonomi, har Hagen nå en fulltidsjobb på siden av å jobbe gratis i forlaget.
Det betyr ikke at troen på at forlaget eller Gud er borte. Tvert imot. Han opplever at de skal gå inn i noe nytt og har tro på økning og flere ansatte.
– Vi drømmer om å få inn ungdommer og være mentorer for en ny generasjon, sier han.
Inn i nye lokaler
Hagen har hele tiden ønsket å finne nye lokaler til forlaget, men med et lite budsjett var store lokaler utelukket. Så oppdaget han et butikklokale på Sellebakk, på østsiden av Glomma. Før de store kjøpesentrene overtok, var det små sentrum som dette på begge sider av elva. Fortsatt holder noen butikker stand.
I utgangspunktet tenkte Hagen at også dette lokalet var for dyrt for ham. Da han fant ut at eierne tilhørte samme kirke som Thun Flatin, måtte han likevel prøve.
Et par dager etterpå sto de to og eierne i lokalene og forsøkte å se for seg om butikklokalet kunne bli lager og kontor.
Kjente seg hjemme
Thun Flatin forteller at de fort kjente seg hjemme i lokalet.
– Det var en følelse av at vi skulle være her, sier hun.
Lokalet er ikke et typisk lagerlokale. Det ligger midt i et kryss med mye innsyn og flere butikker i gaten. Hagen og Thun Flatin håper de skal kunne være til velsignelse her.
– Vi ønsker at folk skal komme innom og hilse på og ta en kopp kaffe, sier hun.
Hagen forteller at de ønsker å være i disse lokalene lenge.
– Vi planlegger ikke bare for å være her i to til tre år. Det her er vår fremtid, og vi ønsker å investere i å skape et sted der vi kan invitere folk inn.
– Vi ønsker at folk skal komme innom og hilse på og ta en kopp kaffe.
– Veldig overrasket da de tok kontakt
Det er Marion og Frank Stensland som leier ut til Agape forlag. Da de kjøpte Marions barndomshjem med butikklokale til utleie, ba de til Gud om seriøse leietakere som kunne leie i mange år.
De tenkte det kom til å bli frisørsalong eller kontorlokale.
– Vi ble veldig overrasket da Anette og Daniel tok kontakt. Allerede etter første samtale kjente vi begge at dette var bønnesvaret. Det var nesten for godt til å være sant, og vi ble så glade da de bestemte seg for å satse på lokalet, svarer Stensland i en sms.
Forbønn over disken
Det var Marions mamma som drev klesbutikk i over 40 år i disse lokalene. Her har det vært mange samtaler om Jesus i årenes løp, og mange damer har fått forbønn over disken. De er glade for at Agape forlag vil videreføre noe av dette.
– Deres tanker om å få mennesker inn i lokalet til samtaler om Jesus er bare helt fantastisk. Vi ønsker at lokalet skal være til velsignelse for mennesker på Sellebakk, forteller ekteparet Stensland.
Barnebok om bønn
Ikke lenge etter at Thun Flatin begynte å jobbe i forlaget, kom tanken om å gi ut barnebøker. I et møte med en forfatter som skulle gi ut bøker på forlaget, fortalte hun om hvordan de ber kveldsbønn med barna hjemme.
Mens hun fortalte, utbrøt forfatteren at dette måtte hun skrive ned. «Dette må bli en bok», var budskapet Thun Flatin opplevde å få.
– Jeg opplevde at Gud talte gjennom henne, og jeg fikk lyst til å skrive. Dermed begynte jeg å skrive ned hvordan kveldsbønn ser ut hjemme hos oss. Jeg så for meg hvordan omslaget og sidene skulle se ut, og da skjønte jeg at det var en barnebok på gang.
Bøker til rett tid
Boka har lansering i september, og hun håper den kan bli til hjelp for foreldre som synes det er vanskelig å finne roen med barnet på kvelden.
– Boka har fokus på takknemlighet, men vi ønsker også at den kan bidra til å gjøre kveldsbønn til en god rutine der barna blir oppmuntret til å forme sine egne bønner.
Hagen forteller at de ønsker å søke Gud så de kan gi ut de rette bøkene, ikke bare de som lønner seg økonomisk.
– Vi ønsker å gi ut bøker som taler til mennesker og som er til rett tid for Norge, sier han idet dugnadshjelpen ankommer.