For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

OLSOK: Håkon den gode var en av kongene som bidro til å innføre kristendommen i Norge. Illustrasjon: «Håkon den Gode og bøndene ved blotet på Mære» av Peter Nicolai Arbo (1831–1892).

De glemte kristningskongene

Olsok feires til minne om Olav den hellige, men han var slett ikke alene blant de norske kongene om å bidra til innføringen av kristendommen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Om tre år er det tusen år siden det kanskje viktigste, politisk vedtaket i norsk historie, nemlig innføringen av den såkalte «kristenretten» på Mostratinget. Vedtaket skjedde i det samme området hvor Olav Tryggvasson om lag 30 år tidligere hadde fått satt opp det som regnes som den første kirken på norsk jord.

Men forut for både kirkebygging og lovvedtak hadde det gått en langvarig, kulturell prosess som kan ha strukket seg over mer enn 200 år.

Vedtaket på Moster kom som en konsekvens av at Norge allerede var blitt kristnet i den forstand at kristendommen var den dominerende tro i landet, og åsatroen var på vikende front. Dette var ikke noe Olav hadde oppnådd i løpet av de drøyt ti år han hadde vært konge på det tidspunktet.

Powered by Labrador CMS