Denne guttegjengen faster i adventstiden: – Folk spør hvorfor gidder dere?
Null sosiale medier, godteri og julefilmer alene i sofaen. Vennegjengen vil heller fokusere på bønn, refleksjon og fellesskap før jul.
Advent er tiden hvor lysene tennes og førjulsstresset kjennes.
Ifølge en undersøkelse Respons Analyse gjorde i 2021, er nordmenn betydelig mer bekymret for stress og dårlig stemning i julen enn at det skal begynne å brenne i huset.
Katolikkene Øyvind Johannes Vardenær Evenstad (27), Harald Langset Kavli (36), Roystan James (26) og Marcel Bjerkmann (35) var dette året fast bestemt på å ikke la julestrias kjas og mas forstyrre deres åndelige liv i desember.
Et helt spesielt fellesskap har gitt adventstiden ny verdi for den kristne guttegjengen.
– Jeg ser på advent som en slags åndelig pilegrimsreise mot jul, sier James.
Skille mellom advent og jul
Dagen møter fire av de ni unge, katolske mennene i Oslo som til sammen utgjør det relativt ferske fastefellesskapet.
Fra første søndag i advent og helt til julaften skal hver og en følge et program som legger opp til blant annet daglig bønn, askese og refleksjon.
Unødvendig mobil- og databruk er forbudt. Det samme er for eksempel godteri og se på serier og filmer alene.
Alle øvelsene er ment for å rette fokus mot Gud og forberede seg åndelig til Jesu fødsel.
– Jeg opplever at adventstiden har skrumpet inn til kun å dreie seg om å tenne fire adventslys. Resten er glidd inn i en lang julefeiring. Ser vi på kirkehistorien var advent en viktig fastetid, forteller Øyvind Johannes Vardenær Evenstad.
Han mener det er viktig for kristne å skille mellom advent og jul.
– Noe av min egen motivasjon for denne gruppa er å ta adventstiden tilbake. Det kan virke som at julefeiringen begynner tidligere og tidligere for hvert år. Skal høytiden bevare sin mening, er det viktig å balansere festen med nok refleksjon, sier katolikken.
90-dagersprogram
«Exodus 90» er navnet på programmet gruppa bruker som hjelpemiddel og inspirasjon.
I løpet av 90 dager skal deltakerne utføre daglige åndelige øvelser basert på tre grunnpilarer: bønn, askese og brorskap.
Opprinnelig var programmet rettet mot katolske menn i presteutdanning – til bruk i fastetiden før påske.
En senere versjon for lekmenn fikk stor oppslutning og gode tilbakemeldinger, og nå har utviklerne laget en komprimert variant for advent.
Det finnes i tillegg en tilhørende bok og app med øvelser og refleksjoner.
Var usikker
Marcel Bjerkmann gjennomfører i advent sin første faste som katolikk.
Han konverterte fra protestantismen i vår og ble konfirmert i påsken. Derfor deltok han ikke sammen med de andre i gruppa på 90-dagersprogrammet i fastetiden.
Da han fikk spørsmål om å bli med i faste- og bønnefellesskapet i advent, var han først usikker.
– Dette er jeg ikke klar for, tenkte jeg. Men så ble jeg med, og det er ikke så ekstremt som det høres ut som. Spesielt ikke når man gjør det med andre, sier han.
35-åringen merker et tydelig før og etter.
– Nå forstår jeg at det er et tydelig skille mellom jul og advent. At før feiringen av jul kommer det en tid for refleksjon og forventning. Advent handler om å gi avkall på alle forstyrrelser og være mer i bønn og stillhet. Målet er å forberede oss på det som skjedde i Betlehem, sier Bjerkmann.
Endrer vaner
En gang i uka møtes mennene til fellesskap hvor de deler erfaringer med øvelsene og bygger hverandre opp.
De merker at programmet får positive effekter både åndelig og fysisk.
– Før var jeg rastløs og kunne ikke sitte stille hjemme i fem minutter. Nå klarer jeg å sitte 20 minutter i stillhet og bønn. Det hadde jeg ikke sett for meg, sier Roystan James.
Han legger til at før følte han seg avhengig av videospill og andre digitale medier og brukte litt for mye av tiden sin på dem.
– Kjæresten min forteller meg at hun merker i dag at jeg er mer til stede. Hun blir sett og hørt på en annen måte enn før. Kanskje skyldes det at jeg ikke lenger flykter til andre virkeligheter og at programmet er opptatt av å dyrke nære relasjoner.
Marcel Bjerkmann kjenner seg igjen i brytningen mellom den digitale og virkelige verden.
– Jeg har blitt oppmerksom på hvor ofte jeg bruker underholdning og sosiale medier til å flykte fra hverdagsmas og fra vonde følelser. Det er så lett å komme sliten hjem, hente fram laptopen og bare sette på en video på YouTube, sier han.
Anker for hverandre
De to er såkalte «anker» for hverandre; en duo som skal ha daglig kontakt og sørge for at den andre ikke sklir ut.
– For meg er det vanskelig å motstå fristelsen med å scrolle på sosiale medier og ulike diskusjonsforum. Men Roystan hjelper meg å holde meg selv i nakken, sier Bjerkmann.
– Vel, men du er den som er flinkest til å ta kontakt hver dag, svarer James.
Han forteller at enkelte venner og kjente klør seg i hodet over at de frivillig velger å kjøre så hard disiplin i desember.
– Folk spør hvorfor vi gidder dette? Vi kunne gått for en «enklere» advent. Men svaret er at det har en positiv effekt, både som kristen og menneske.
Første jul som kristen
For den tidligere ateisten Harald Langslet Kavli, er denne julen ekstra spesiell.
Han ble kristen i vår og skal dermed feire sin første kristne jul.
– Jeg pleide å hate jula. Ikke på grunn av stress, men følelsen av mas og meningsløshet den ga meg. Nå har jo hele perioden plutselig blitt noe veldig verdifullt, sier Kavli.
Han ønsket å delta i adventsprogrammet for å holde seg aktiv som kristen. Programmet i fastetiden var til stor hjelp for ham som ny troende.
– Jeg ønsker å komme videre i egen tro, ikke bare legge den fra meg. Et kristent fellesskap hjelper med å vokse og få gode rutiner. Det har vært veldig viktig for meg.
– Hvordan føles det å skulle feire sin første kristne jul?
– Fra å være en som nærmest boikottet jula, kjennes det veldig bra at den nå har fått en mye større betydning. Og adventsprogrammet hjelper til med å bygge opp mot det som kommer, sier Kavli.
Anbefaler flere kristne å prøve
Omtrent halvveis ut i adventstiden, merker mennene at de forstår advent bedre og at de med tiden får vaner de mener er sunne og positive.
Selv om programmet de følger er rettet mot katolikker, mener den tidligere protestanten Bjerkmann at andre kristne også kan ha glede av å gjøre som dem.
– Å være mer bevisste rundt advent er helt klart noe alle kristne har godt av. Jeg merker i alle fall at advent har fått en ny betydning, sier han.
Vennegjengen ser med forventning fram til 24. desember – når de er ferdig med fasten.
– Det blir en bra dag. Skikkelig hallelujah-stemning, sier James og smiler.
– Jeg tror julen kommer til å føles mer hellig. Når vi etter fasten kan senke skuldrene og virkelig feire, sier Evenstad.
For jule-debutanten Kavli, blir julaften et høydepunkt.
– Nå handler jula om noe større. Jeg gleder meg til å bytte ut Coca Cola-nissen med Jesus, sier han.