TALER: Pastor Kim fra Sør-Korea talte om misjonsarbeidet sitt blant nordkoreanere for over tusen deltakere på Oslo Freedom Forum.

Denne pastoren har hjulpet over tusen personer å flykte fra Nord-Korea

Men det er bare evangeliet om Jesus som gir ekte frihet, sier Seungeun Kim.

Publisert Sist oppdatert

– Hun sa at jeg lignet på Kim Jong-un. Det er det største komplimentet du kan få fra en nordkoreaner, sier pastor Kim.

I år 2000 var den sørkoreanske fiskeren Seungeun Kim på sin første misjonsreise til grenseområdet mellom Kina og Nord-Korea.

Kim var liten av vekst og litt rund rundt livet.

I kirken han besøkte i Kina, oppholdt det seg en kvinne som hadde flyktet fra Nord-Korea og som nå gjemte seg for myndighetene.

– Det var kjærlighet ved første blikk.

Kvinnen i kirken er i dag blitt Kims kone.

Hun var den første avhopperen som pastor Kim reddet til frihet. Og reiseruten de la ut på sammen, er fortsatt den samme pastor Kim benytter.

Hovedtaler

Denne uken var rundt 1.400 mennesker samlet i Oslo på den internasjonale, årlige konferansen Oslo Freedom Forum.

Konferanse ble avholdt for femtende gang, og samler en rekke av verdens ledende menneskerettighetsforkjempere og -aktivister, journalister, gründere og kunstnere.

MENNESKERETTIGHETER: Oslo Freedom Forum samler menneskerettighetsforkjempere fra hele verden. Pastor Kim var en av dem.

En av de inviterte hovedtalene var pastor Seungeun Kim, fra Sør-Korea. Sammen med konen driver han misjonsorganisasjonen Caleb Mission.

De siste tjue årene har pastoren brukt på å føre over tusen nordkoreanske avhoppere til frihet og nye liv i Sør-Korea.

– Brast i gråt

Pastoren forteller at avhopperne som rømmer fra Nord-Korea, må krysse Yalu-elven for å komme seg til Kina.

– Første gang jeg var der, så jeg lik i elven. De hadde sannsynligvis druknet i forsøket på å krysse over, eller blitt beskutt, sier Kim.

Pastor Kim møtte også et barn langs elven.

– Han var veldig mager og tydelig underernært. Jeg tenkte at sulten måtte være skumlere enn døden for barnet, siden det hadde flyktet over den farlige elven.

Barnet tryglet pastoren på koreansk og ba han hjelpe sitt eget folk.

– Jeg falt på knærne og brast i gråt. Jeg sa til Gud at jeg ville gi mitt liv for disse menneskene.

Nødvendig hjelp

Selv om noen skulle klare det umulige – å komme seg ut av Nord-Korea, gir ikke dette nødvendigvis frihet.

PASTOR: Seungeun Kim er pastor og misjonær for misjonsorganisasjonen Caleb Mission. Der hjelper han nordkoreanere rømme fra det strenge regimet, og skape seg nye liv i Sør-Korea.

– Blir de oppdaget i Kina, blir de sendt rett tilbake. Det er det samme som en dødsstraff. De blir sendt i fangeleirer, sier pastoren.

– Uten vår hjelp er det umulig for dem å flykte. I Nord-Korea får de ikke informasjon fra utsiden, de har ikke penger og de vet ikke hvor de skal dra.

Lang og farlig rute

For å komme i frihet, er avhopperne nødt til å komme seg til Sør-Korea, hvor de vil få asyl.

For å klare dette, må de legge ut på en nær 10.000 kilometer lang reise, forteller pastoren. De må reise gjennom jungelen, krysse elver, og komme seg gjennom Kina, Vietnam og Laos til Thailand – uten å bli oppdaget.

ILLUSTRASJON: For å komme seg i sikkerhet, må pastor Kim frakte avhopperne uoppdaget fra Kina, på grensen mot Nord-Korea, til Thailand. Landene er markert med rødt.

– Jeg har sittet fengslet i Kina, og flere ganger har jeg havnet på sykehus med skader jeg har pådratt meg.

– Troen hjelper meg å overkomme frykten. Selv når jeg møter grensevakter eller går gjennom jungelen, er jeg ikke redd. Det er først når jeg kommer hjem, og misjonsturen er ferdig, at jeg kjenner på frykt. Da forstår jeg ikke at jeg holder på med dette.

Trenger Jesus

Selv om pastoren har hjulpet over tusen mennesker å flykte fra regimet i nabolandet, tror han at det de trenger aller mest, er evangeliet.

– Sann glede og frihet finner du hos Jesus.

– I Nord-Korea er det ikke ekte religionsfrihet. Mange av de vi har hjulpet, har blitt kristne og er nå misjonærer med oss.

Fysisk, men ikke mentalt fri

Arbeidet stopper ikke når de omsider kommer til Sør-Korea.

– Selv om de fysisk sett blir fri, blir de bare enda mer mentalt forvirret. De blir sjokkert. I Nord-Korea stoppet tiden en gang på 60-tallet. Å komme ut, er som en tidsreise, forklarer pastoren.

En viktig del av det pastor Kim og organisasjonen hans gjør, er å hjelpe avhopperne å etablere seg og bli selvstendige borgere i sitt nye hjemland.

FARLIG: Pastor Kim har sittet fengslet i Kina og havnet på sykehus for skader han har pådratt seg på misjonsturene. – Troen hjelper meg å overkomme frykten, sier han.

– Livene deres i Nord-Korea gikk ut på å adlyde myndighetenes ordre. Det er krevende å justere seg. De må i det hele tatt finne ut av hva de ønsker å bli, gjøre og jobbe med i et kapitalistisk samfunn.

Fordi mange av avhopperne har erfaring fra jordbruk, har organisasjonen kjøpt dyrkbar jord der de kan arbeide.

Ekteparet Kim driver også en kirke for avhoppere, hvor Kim er misjonær og kona er pastor.

Ble verre med pandemien

Etter covid-19-pandemien har livet for vanlige mennesker i Nord-Korea blitt tøffere, forteller pastoren til Dagen.

Mens landets leder, Kim Jong-un, bruker astronomiske summer på prøveoppskytninger og militær opprustning, sulter folk i landet i hjel.

Under pandemien ble landet tilnærmet hermetisk lukket. Den allerede strenge grensekontrollen ble skjerpet, og vareimporten opphørte.

– De lider.

Midlertidig stans

Pandemien førte også til hindringer for pastor Kims misjonsvirksomhet. De siste tre årene har de ikke kunnet hjelpe nye avhoppere. Koronarestriksjonene i de ulike landene de må gjennom, har gjort det praktisk talt umulig.

Han forteller at de nå har jobbet med å finne en ny fluktrute, og håper å snart være i gang igjen med arbeidet.

Powered by Labrador CMS