KRIKER: Eskil Ørslien (18) ble invitert med på KRIK-leir som 13-åring. Det skulle bli starten på et liv med Jesus og idrettsglede.

For Eskil (18) ble KRIK startskuddet for troen

– Et perfekt sted å bli introdusert for Jesus og kristen tro, sier leirdeltakeren på KRIK Arena.

Publisert Sist oppdatert

– Det var en giga-nedtur at leiren ble avlyst i fjor. Men desto mer gledelig å være tilbake i år.

Eskil Ørslien (18) fra Oslo hviler den ene foten på skateboardet og tar av seg hjelmen. Han er deltaker på sommerleiren KRIK Arena i Grimstad, som han omtaler som et av årets høydepunkt.

BREDT PÅ BRETT: Eskil Ørslien (t.h.) og de andre brettkjørerne er øver på balanse og teknikk i bakken som leder ned mot Bibelskolen i Grimstad.

Bak ham suser den ene brettkjøreren etter den andre forbi før de lener seg ut mot siden og bremser med håndflatene.

– Noe av det kule med å være på KRIK-leir, er at man kan prøve så mange forskjellige idretter og aktiviteter, sier Ørslien og strekker ut en knoke til en av de yngre guttene som allerede er på vei opp bakken for å kjøre en gang til.

– Men det er også et perfekt sted å komme for å bli introdusert for Jesus og kristen tro, mener 18-åringen.

KRIK Arena

Festival i regi av Kristen idrettskontakt (KRIK), en kristen ungdomsorganisasjon som har som formål om å «bevare, inspirere og vinne idrettsfolk til kristent liv både i idrettslag og menighet».

400 (200 x 2) deltakere og rundt 170 ledere og instruktører.

Arrangeres på bibelskolen i Grimstad for ungdommer mellom 14 og 20 år (vanligvis for 16-20, men utvidet i år på grunn av leiren Action i juni ble avlyst for de yngre ungdommene)

Fokus på Jesus, idrett og godt fellesskap.

Første leir ble arrangert i 1996 på Dvergsnestangen i Kristiansand, da under navnet Sport og bibel.

Invitert på leir

Ørsliens første møte med KRIK var da han som 13-åring ble invitert med på Action, som er en leir for ungdom fra 13–15 år. Den gangen var han ikke en kristen.

– Jeg er ikke vokst opp i et kristent hjem, men jeg ble invitert hit av noen venner og trivdes med en gang. Folk var hyggelige, lovsangen fin og talene på møtene fikk meg til å tenke. Siden da har jeg blitt mer og mer involvert i KRIK og vokst i troen min, forteller han.

Den idrettsglade Ekeberg-gutten mener kristne sommerleirer hvor idrett og aktivitet står sentralt, har en bred appell hos ungdommer.

IDRETTSGLEDE: Skateboard-gjengen under KRIK Arena.

– Man føler ikke at man trenger å være kristen for å delta. Så er jo leiren dessuten en inngang til mange vennskap og godt fellesskap. Dette med troen er en bonus, sier Ørslien.

18-åringen, som i dag er leder for sitt KRIK lokallag på Kristelig Gymnas i Oslo, har vært fast deltaker på Arena siden han var gammel nok til å delta.

Han er imponert over at arrangørene har klart å få i stand en tilnærmet normal leir i sommer.

– Samtidig er jeg ikke overrasket. Det er slik KRIK er. Vi går all inn. Alt føles veldig trygt og godt tilrettelagt, sier leirdeltakeren.

Kombinerer tro og idrett

Generalsekretær i KRIK, Vegard Husby, er overlykkelig over å kunne ønske ungdommene velkommen tilbake på leir.

– For meg er det fantastisk å gå rundt her og se ledere som gløder og ungdommer som er på hugget, sier Husby.

TOPP STEMNING: Generalsekretær i KRIK, Vegard Husby, fryder seg over å se ungdommene i aktivitet på KRIK Arena.

Han mener historien til Eskil Ørslien er som støpt ut av visjonen til KRIK.

– KRIK sin fremste oppgave er å bruke vår unike kombinasjon mellom tro og idrett. Vi vet at idrett og aktivitet forener og appellerer til både kristne og andre. KRIK skal være en organisasjon som når de ingen andre når. Og sommerleirene er en enormt viktig arena for oss, sier han.

Spent på responsen

I forkant av leiren har arrangørene hatt et stort fokus på smittevern.

På dag én ble samtlige deltakere, utenom de som kunne vise til et vaksinekort, hurtigtestet. Dessuten er hele leiren delt inn i to kohorter og møter og måltider delt opp for ikke å skape for store grupper på en plass.

AKTIVITET OG ANTIBAC: Smittevern er høyt prioritert på KRIK Arena i sommer og deltakerne er delt inn i kohorter.

– Vi gjør mer enn vi strengt tatt har plikt til. Det er viktig for oss å vise både deltakerne og foreldrene at vi som arrangør tar smittevern på fullt alvor, sier Husby.

Generalsekretæren fra Oslo var spent i forkant på hvor stor interessen for å melde seg på kom til å være, etter en lang periode med nedstengning og minimalt med aktivitet for ungdommer.

– Da var det veldig gledelig å oppleve så stor pågang at vi faktisk måtte sette opp ventelister. Det gir håp for de kommende årene.

Samtidig klarer ikke KRIK-sjefen la være å tenke på dem som har gått glipp av den opplevelsen som Eskil Ørslien beskrev fra da han var fersk leirdeltaker.

– Kanskje var i fjor deres eneste sjanse til å være med og bli introdusert både for miljøet og Jesus. Det ligger som en smertefull skygge over det hele, erkjenner Husby.

Ny base

Den relativt ferske generalsekretæren, som startet i november 2020, forteller om en utfordrende tid for KRIK gjennom pandemien, men at de ikke har vært passive den grunn.

Oppgraderte nettsider, en ny app og mer strømlinjeformet kommunikasjon er noe av det Husby trekker fram.

– Det har foregått mange strategiske samtaler under pandemien, forteller Husby.

En av dem har vært å flytte KRIK Arena fra Dvergnestangen Feriesenter i Kristiansand til Bibelskolen i Grimstad (BiG).

Med det er 2021 det første året hvor sommerleiren ikke arrangeres i Kristiansand siden den så dagens lys i 1986, da under navnet «Sport og bibel».

LANGE TRADISJONER: KRIK ARENA har blitt arrangert alle år siden 1986, foruten koronaåret 2020.

– På Dvergnestangen merket vi før pandemien at det begynte å bli ganske trangt mellom oss og de andre gjestene. Vi ønsket oss et sted for oss selv, forteller Husby.

Bibelskolen i Grimstad har fra før et variert tilbud i forbindelse med fysisk aktivitet. Blant annet finnes en gymsal til ulike hallidretter, sandvolleyballbane, gressbaner til fotball og annet ballspill og en egen frisbeegolfbane. I tillegg ligger skolen like ved sjøen med mulighet for ulike vannaktiviteter.

– Her er alt lagt til rette for at vi kan tilby ungdommene aktiviteter av høy kvalitet og samtidig flotte fasiliteter for camping og ikke minst møter og lovsang. At vi er her i år er ikke et sidespor, men en ny base vi håper vi kan vokse i, sier Vegard Husby.

Debutanter

To deltakere som er med på KRIK Arena for første gang er Herman Voldberg Wessel-Berg (14) Thomas Falch Moltzau (14) fra Drøbak.

De går ikke vanligvis i kirken, men ble invitert på sommerleir av sin konfirmasjonsleder.

Så langt stortrives kompisene som har henholdsvis basketball og innebandy som sine favorittidretter.

– Her er det hele tiden noe å gjøre. Mange forskjellige aktiviteter, men også mye frihet, sier Herman.

DRØBAK-DUO: Thomas Falch Moltzau (t.v.) og Herman Voldberg Wessel-Berg er med på Arena for første gang.

– Vi kjente ingen da vi kom, men det er ikke noe problem å få seg venner her. Det skjer ganske naturlig her mellom teltene og når vi har forskjellige aktiviteter, sier Thomas.

14-åringene synes det er gøy å få kristne venner og liker også møtene som er hver morgen og kveld.

– Det er skikkelig bra musikk og flinke sangere, sier Thomas.

NYE VENNSKAP: Thomas Falch Moltzau (t.v.) og Herman Voldberg Wessel-Berg forteller at de har fått flere nye venner på leir.

– Vi føler oss veldig inkludert som nye. Jeg legger merke til at hvis noen for eksempel sitter alene og spiser så kommer noen bort til dem, forteller Herman.

På spørsmål om de kunne tenke seg å komme tilbake neste år er Drøbak-guttene samstemt.

– Absolutt! Kanskje vi også tar med oss noen flere vi kjenner hjemmefra, sier de.

Powered by Labrador CMS