Haiti kollapser
4,4 milloner mennesker på Haiti trenger nå akutt mathjelp, opplyser FN. Mangel på drivstoff og mat har brakt landet inn i en alvorlig krise.
Gjenger har blokkert Haitis havner og hindrer distribusjon av drivstoff, melder The New York Times. Det har blant annet ført til at sykehus nå er på nippet til å stenge siden strømgeneratorer som er avhengig av drivstoff, går tørre.
Dette betyr at livet til hundrevis av syke står i fare. Mobilnettet mangler strøm og deler av landet er derfor isolert. Den akutte mangelen på mat blir forverret dag for dag.
Av Haitis 11 millioner mennesker trenger 4,4 millioner nå akutt mathjelp, ifølge FN.
Tilspisset
Etter et presidentmord, et jordskjelv og en tropisk storm, står landet nå midt oppe i enda en krise: En alvorlig drivstoffmangel som presser nasjonen til randen av kollaps fordi gjenger, ikke regjeringen, nå har tatt over styringen.
Dette lammer en nasjon som er avhengig av strømgeneratorer for å få samfunnet til å fungere.
The New York Times reportere på Haiti forteller denne uken om lastebilsjåfører som nekter å gå på jobb, og som har satt i gang landsomfattende streiker.
Gjengene tar over
I tillegg til dette er landet i sjokk over en bølge av kidnappinger den siste tiden. 16. oktober ble 16 amerikanere og en kanadier fra den amerikanske misjonsorganisasjonen Christian Aids Ministries kidnappet av en gjeng som krevde en løsesum på 17 millioner dollar. Myndighetene vet hvor gislene er, men kan ikke gå inn i det gjengkontrollerte området fordi politiet er satt ut av spill.
Bortføringene, som antas å ha blitt utført av en gjeng kalt 400 Mawozo, har sjokkert politiet i landet. Denne gjengen har økt sin territorielle kontroll det siste året, mens regjeringen har slitt med å takle naturkatastrofer og drapet på landets president i juli. Drapet forblir uløst.
Ingen blir spart
Tilstedeværelsen av andre gjenger vokste også i løpet av det siste året. CNN melder at flere undersøkelser viser at er omtrent halvparten av hovedstaden nå er under kommando av væpnede kriminelle grupper, hvorav mange bruker kidnappinger for å skaffe penger. De sparer ingen, ikke engang barn, misjonærer eller fattige.
Jen Psaki, pressesekretæren i Det hvite hus, har uttalt at FBI og utenriksdepartementet jobber med å bringe hjem de kidnappede misjonærene og deres barn.
President Biden har blitt orientert, og mottar jevnlige oppdateringer om hva utenriksdepartementet og FBI gjør for å bringe disse personene trygt hjem. På grunn av operasjonelle hensyn vil ikke Det hvite hus gå ut med for detaljer, men kan bekrefte at denne operasjonen er høyt prioritert. Den amerikanske ambassaden i Port-au-Prince koordinerer med lokale myndigheter og gir bistand til familiene for å løse situasjonen.
På en pressekonferanse tirsdag erkjente Jimmy Cherizier, en av landets mest fryktede gjengledere, at hans kriminelle nettverk blokkerte levering av drivstoff. Hans intensjon, sa Cherizier, var ikke å skade vanlige mennesker, men å legge press på Haitis politiske og næringslivs-elite og presse på for statsministerens avgang.
Drivstoffmangel tar liv
Drivstoffmangelen har ifølge New York Times medført alvorlige konsekvenser, noe følgende historie taler sitt tydelige språk om:
Leger og sykepleiere har gått tom for drivstoff til bilene sine, og de få taxiene som står igjen på gatene har blitt for dyre. Sykehuset bruker derfor ambulanser for å bringe ansatte på jobb og kjøper madrasser slik at de kan sove på gulvet.
– Dette er kaos for Haiti, sier Jacqueline Gautier, sykehusets administrerende direktør.
– Uten institusjonene som holder landet i gang – banker, sykehus, mobilsendere og bedrifter, som får sin kraft fra generatorer, sa Maarten Boute, administrerende direktør for Digicel Haiti, landets største mobil- og bredbåndsleverandør. – vil alt slutte å fungere.
Regjeringen prøvde å oppheve streiken ved å tilby penger til transportforbund, men streikerne nektet. Det de trenger, sa flere fagforeningsledere, er at tjenestemenn gjenoppretter kontrollen over slumområdene rundt havnene i Port-au-Prince, hovedstaden, der gjengene har tatt over makten, med tilgang til våpen, motorsykler – og drivstoff.
Alt stopper opp
The New York Times forteller at i Port-au-Prince, stoppet all offentlig transport stoppet opp og de fleste private drosjer gikk tom for drivstoff. Bankfilialer stengte da ansatte ikke klarte å komme seg på jobb. Hoteller begynte å stenge eller kutte luftkondisjoneringen for å spare strøm.
Store dagligvarebutikker er nå stengt i hovedstaden, siden mangelen på strøm gjør det umulig å bevare ferskvarer som kjøtt og fisk. Tirsdag sa lederen for Haitis nasjonale ambulansesenter at drivstoffmangelen betydde at bare 30 av landets 90 ambulanser var i drift.
Regjeringens stadig minskende autoritet er en konsekvens av dens egen kortsiktige strategi for å bruke gjenger for å nå sine mål, hevder menneskerettighetsforkjempere.
Et mareritt
Laurent Lamothe, tidligere statsminister på Haiti, sa til CNN i et intervju mandag at «voldsspiralen er unik».
– Da FNs fredsbevarende styrke forlot Haiti i 2018, etterlot den seg et «stort sikkerhetsvakuum», med en politistyrke som ikke var i stand til å kjempe mot gjengene eller bringe Haiti under kontroll.