Halvard deler ut mat og klær i krigsherjede Øst-Ukraina
– Det er ikke militærinvasjon som bekymrer folk på bakken nå, ifølge hjelpearbeider og menighetsplanter Halvard Hasseløy.
Den spente situasjonen øst i Ukraina har dominert verdenspressen i flere uker nå.
Nato frykter at russerne skal invadere Ukraina. Russland anklager på sin side Nato for provoserende militær aktivitet, blant annet i Svartehavet.
Som en respons søker Ukraina seg mot Nato og Vesten, mens den russisktalende delen øst i landet, har vendt seg til Russland.
Fredag stoppet de diplomatiske samtalene mellom partene opp. Nå frykter eksperter en nært forestående krig.
Men på bakken øst i Ukraina er det andre ting som opptar lokalbefolkningen.
– Bryr seg ikke mye
– For å være helt ærlig så bryr ikke den vanlige mann og kvinne seg så veldig mye, sier ifølge hjelpearbeider Halvard Hasseløy i den kristne organisasjonen Open Heart.
Nå i julen og nyttårshelgen har organisasjonen delt ut flere tonn mat til fattige mennesker og en stor del av dette gikk til krigsområdene der mange har mistet alt.
Organisasjonen er en av de få som reiser inn i de utrygge krigsområdene i disse dager.
Han er hjemme igjen i Drammen fra et lengre opphold i Ukraina. Der har han sett et tydelig mønster.
– For den vanlige mann og kvinne i Øst-Ukraina er ikke det viktigste hvordan det går i forhandlingene mellom Russland og Nato, men å få rent vann og tak over hodet, sier han.
Hele 60 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa, ifølge tall fra FN. I Øst-Ukraina bor mange mennesker i ruiner etter at husene deres har blitt truffet av bombeangrep. I krigsområdene er infrastruktur satt ut av spill, så det er nærmest umulig å få tak i mat og klær, ifølge Open Heart.
1,7 millioner er internt fordrevne som resultat av uroen øst i landet. Mange ukrainere har slektninger på både i østlige og vestlige deler av landet, som de ikke har møtt siden konflikten brøt ut i 2014.
Volden i hjemmet øker
– På hvilken måte påvirker uroen livene til ukrainere nå?
– Flere av dem lengter etter sine egne på andre siden av grensen. Fattigdommen er stor og mange klarer ikke betale strøm og husleie. Da blir de ofte dumpa på gata.
Hasseløy forteller at dette gjelder eldre så vel som barn og alenemødre. Mange av dem har han møtt personlig.
– Når det er krise drikker mange menn. Det fører til at mor og barn må rømme fra hjemmene, sier han.
– Det er så mye lidelse.
En OSCE-undersøkelse fra 2020 bekrefter det samme. 76 prosent av ukrainske kvinner har opplevd vold i hjemmet de siste 12 månedene.
Likevel mener Open Heart-hjelpearbeideren at det finnes noen lyspunkt.
Tror ikke det blir krig
– Når vi kommer og lytter til deres historier fungerer det sjelesørgerisk. De får fortelle historier og føler stor lettelse av å sette ord på det de har opplevd.
Ifølge Hasseløy er ukrainere også lyttende når han deler troen sin og tilbyr forbønn.
– Vi ber for – og velsigner dem og inviterer dem til menigheter Open Heart har vært med å starte rundt om i landet. Mange finner nytt håp gjennom dette.
– Hva skjer med hjelpearbeidet hvis det blir krig nå?
– Min personlige mening er at disse diplomatiske samtalene er mest et spill for å oppnå fordeler i forhandlinger. Det er en alvorlig situasjon, men de har snakket om krig i åtte år, så jeg tror ikke det blir krig nå heller, sier Hasseløy.