Her spiller de inn storfilm om bibelske Esther: – Vi følte oss litt gale
Brunstad Christian Church har høye forhåpninger til sin nye storsatsning.
Klokken nærmer seg 11.
I Moss i Østfold gjør en gruppe skuespillere, kamerafolk og regissører seg klare til opptak foran en gigantisk, lysegrønn vegg.
Det som før pandemien var et gammelt, stort lager ved Mosseporten er blitt forvandlet til et filmstudio av det kristne trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC).
I disse dager spiller de inn en storfilm om Esther fra Det gamle testamentet. Ved hjelp av en enorm «green screen», kan de gjenskape omgivelsene fra Bibelen.
På toppen av en høy trapp sitter Elaine Friberg (27) konsentrert.
Hun har fått hovedrollen som Esther – uten snev av skuespillererfaring.
Et stykke ut i selve innspillingen angrer ikke småbarnsmoren på at hun takket ja til utfordringen.
– Det er emosjonelt utmattende å spille Esther. I mye større grad enn jeg så for meg. Samtidig er det fantastisk gøy å være med på noe som både mine egne og andre barn kan få glede av, sier hun til Dagen.
Filmen er en del av en større satsning fra BCC Media rettet mot barn og unge. Ikke bare i Norge – men i hele verden.
Bred støtte
Dagen får bli med bak kulissene på dag ti av filminnspillingen til det som skal bli en spillefilm om livet til Esther. Deres green screen skal være blant de største i Norge.
All tale er på engelsk, men skal etter planen dubbes til 14 andre språk.
Filmen vil bli delt inn i to, hvorav den første delen har premiere i mai 2024.
Produsent og manusforfatter, Elise Schöll, husker da hun og teamet bak la frem visjonen for ledelsen i BCC:
«Lage en storfilm fra Bibelen som søndagsskolebarn vil kunne huske hele livet.»
– Vi følte oss litt gale og forventet nesten at noen ville sette ned foten. I stedet ble vi møtt med enorm støtte og et fantastisk engasjement som ikke bare kom fra ledelsen, men hele BCC, sier Schöll.
Selv om de fikk penger til filmprosjektet, ville budsjettet ikke holdt til å lønne en helprofesjonell filmproduksjon.
Å få inn engasjerte frivillige fra trossamfunnet – både som skuespillere og i produksjonen – har vært avgjørende for filmskaperne.
– Jeg blir rørt av å tenke på alle som bidrar og som legger sin sjel i arbeidet. Vi merker hvor investerte de er og hvor mye de brenner for å skape noe fantastisk for barna. Med tanke på hvor lite erfaring flere har med film og skuespill, oppleves det som en velsignelse at alt har gått så bra til nå, sier hun.
Ung mor fikk hovedrollen
Elaine Friberg er hjemmeværende og mor til seks barn i alderen ni måneder til åtte år.
Norsk-kanadieren hadde ingen planer om å bli skuespiller og syntes først tanken på å spille selveste hovedrollen i en spillefilm virket skummel.
– Samtidig vet jeg hvor mye glede mine barn har hatt av filmene som BCC har laget tidligere. At det er filmer de husker og at de får en bedre forståelse av Bibelen. Å kunne bidra til dette ga meg en ekstra motivasjon, sier 27-åringen.
Nå består hverdagen i å pendle fra Horten til Moss hver morgen klokken 8. Før opptak blir hun ikledd kostymer, sminket og preppet av både regissører og skuespillercoacher.
Oppgaven har vært både krevende og givende for seksbarnsmoren.
– Jeg har måttet grave i meg selv og hente opp de følelsene Esther må ha kjent på. Hun var virkelig en kvinne som gikk i tro. Jeg merker at erfaringen har vært veldig god – også for meg personlig.
– Ser du noen likheter mellom dere to?
– Ja, jeg tror det. Spesielt på dette med å stole på Gud. Vi hadde en skummel helseepisode med en av barna våre tidligere i år hvor vi virkelig opplevde at Gud var med oss. At det gikk bra kan vi egentlig bare takke Gud for. Han ser til oss gjennom alt i livet, sier Friberg.
Fløy inn fra England
Blant de mange frivillige både på og foran kameraet, finner vi skuespillercoach Pippa Jacobs.
Hun er pensjonist, medlem i BCC og bor vanligvis i England. Men da hun fikk høre om filmprosjektet gjennom produsent Schöll, kunne ikke la være å bestille flybillett og stille seg til tjeneste.
– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å bruke fritiden min på. Drivkraften min er å gjøre noe for barna. Så vet jeg at Elise er en kvinne som går i tro, og hele dette prosjektet bærer preg av velsignelser, sier Jacobs.
Tidligere har hun bidratt med dubbing av ulike animasjonsfilmer i BCC, i tillegg til å coache teaterskuespillere. Å jobbe på et filmsett har vært en helt ny erfaring.
– Det har vært helt fantastisk. Jeg blir begeistret av å se hvor profesjonelt alt er, selv om jeg vet at mange er amatører. Jeg merker hvor opptatt de er av å formidle Bibelen på en god måte. Så er det gøy å kunne bidra med å veilede de ferske skuespillerne, sier hun.
– Proft og hyggelig
Fredrik Gangsø (19) er med i kameraproduksjonen. Han får betalt for jobben han gjør, men forteller at han også bruker av sin fritid på prosjektet.
– Det er så lærerikt å være her. Selv om vi gjør en feil er tanken alltid å se fremover og hjelpe hverandre til mestring. Miljøet er både proft og hyggelig, sier Gangsø.
19-åringen har stor tro på filmen han er med og spiller inn.
– Alle som er her jobber veldig seriøst for å kunne gjøre filmen så bra som mulig. Det er en følelse av at vi jobber mot noe sammen. Sluttresultatet tror jeg kommer til å bli kjempebra, sier kameramannen.
Ønsker å nå ut til hele verden
Schöll forteller at både hun og de andre i filmteamet har hentet mye inspirasjon fra blant annet den populære tv-serien «Chosen» om livet til Jesus.
Produsenten tror at kristne digitale produksjoner av høy kvalitet har stort potensial – både i og utenfor Norge.
– Håpet er at barn over hele verden kan se på filmen og få følelsen av at dette virkelig har skjedd. At Esther var en ekte person som ga sitt liv til Gud – og som opplevde at han stilte opp hele livet, sier Schöll.
At BCC velger å investere store summer på en slik spillefilm, tror hun vil lønne seg.
– Konkurransen om oppmerksomheten til barn digitalt er knallhard. Kvaliteten er ofte veldig høy, noe som gjør at barn stiller høye krav til innholdet. Derfor mener jeg det blir feil at kristne ikke skal ta opp konkurransen og gi barna Bibelen på en måte de selv finner relevant og troverdig.
– Kan det ikke bli for mye fokus på det digitale?
– Dette er ikke i stedet for, men i tillegg. Kristne foreldre må selvsagt gjerne fortsette å lese fra barnebibelen, bruke flanellograf og be aftenbønn. Men barn bruker digitale flater, så hvorfor ikke lage et godt alternativ, spør Schöll.
Går for flere filmer
Produsenten ønsker ikke at BCCs filmkamera legges på hylla etter at Esther-filmen er ute.
– Jeg føler at vi har funnet et konsept som er levedyktig og som barn trenger. Så hvis vi fortsetter å få penger til dette, og engasjementet fortsetter, blir det forhåpentligvis mange flere bibelhistorier fremover, sier Schöll.
Hovedrolleinnehaver Elaine Friberg forteller at skuespillerjobben har gitt mersmak og hyller viljen til BCC om å satse på filmproduksjon.
– Jeg synes det er kjempebra. Jeg ser på mine barn hva det betyr. Så tror jeg at ved å ta slike valg så vil Gud velsigne tilbake, sier Friberg.