Hun er ekstrovert, han er introvert. Slik lever de med forskjellene
Hildegunn og Egil Elling Ellingsen har vært gift i 19 år. – Å snakke med andre om våre ulikheter har vært helt avgjørende, sier de.
– Det var en stor innsikt for meg da jeg forsto at Hildegunn ikke mener alt hun sier, men at hun tester ut tanker, sier Egil.
Han er hovedpastor i IMI-kirken i Stavanger, hun er sykepleier og jobber på akuttmottak. Ingen av dem har A4-jobber, noe som gjør hverdagen litt mer krevende med tre barn i huset.
Fant et språk for den han var
I Dagen-podkasten «I gode og onde dager» snakker paret om hvordan det er for en introvert å leve sammen med en ekstrovert - og motsatt.
Ifølge ekteparet var ulikhetene mindre tydelige i starten, men etter hvert som de flyttet til Stavanger og fikk små barn, økte presset på dem og hverdagen.
I IMI-kirken i Stavanger fikk de et språk for ulikhetene. I forbindelse med at Egil Elling var inne på jobbintervju ble også Hildegunn invitert inn, og begge tok den samme personlighetstesten. Da ble det tydelig for begge at han er introvert og at hun er ekstrovert.
– Hva ligger i det å være introvert og ekstrovert?
– Introvert betyr i utgangspunktet at jeg lader når jeg er for meg selv og har mulighet til å koble av. Hildegunn, derimot, lader når hun får snakke og er avhengig av «å spille ball» for å få tenkt. Det er først og fremst det dette handler om for vår del, sier Egil Elling.
Egil Elling bruker et eksempel fra hverdagen for å illustrere forskjellene mellom dem. Når hun kommer inn i et rom og han sitter og leser, er det nokså åpenbart for ham at han er opptatt. Men ikke for Hildegunn. For henne er det åpenbart at når man kommer inn i et rom og det sitter et annet menneske der, så snakker man med vedkommende.
Åpen kalender
Paret trives godt sammen i hverdagen, men trekker fram at ferie, med en åpen kalender, er en god avveksling.
– Da har vi tid til å være mye sammen uten å tenke så mye på tid, sier Egil Elling.
En klassisk situasjon hjemme hos ekteparet Ellingsen er når hun kommer hjem fra kveldsvakt og er full av adrenalin.
– Min første respons er at nå må jeg få snakket ut. Da møter jeg en Elling som har vært hjemme og laget middag, kjørt barn på aktiviteter og hjulpet dem med lekser. Han har brukt masse energi for en introvert. Så når klokka går mot 23.00, tenker han at «nå skal det bli godt å sette seg ned». Så der møtes vi - med totalt forskjellig behov.
Gi og ta
– Hva gjør dere da?
– Da prater jeg, men jeg forstår raskt om han er mottagelig eller ikke. Av og til får jeg lov til å fortsette. Når det skjer, har jeg det helt supert. Andre ganger leser jeg han godt nok til å forstå at det ikke er tid for å snakke, sier Hildegunn.
For begge handler det hele tiden om å gi og ta.
– På en god dag, der vi begge har overskudd, prøver vi å møte hverandre. På en dårlig dag lar vi våre egne reflekser styre. Da varierer det litt hvordan opplevelsen blir, sier Egil Elling.
Når de begge er hjemme, har de gjort det til en vane å sette seg ned og gå gjennom dagen sammen.
– Om vi klarer å få ro, er det veldig ofte gode samtaler, sier de.
Å føle seg sett
Ulikhetene kan tidvis føre til at de ikke føler seg sett og kan kjenne på avvisning. Det skjer for eksempel når Hildegunn har behov for å sette ord på det hun tenker og han ikke greier å mobilisere overskudd til å lytte.
Motsatt kan han oppleve det krevende når hun «fyrer av med» spørsmål og ikke gir ham tid til å snakke ferdig.
– Flere situasjoner kunne vært nevnt, men for begges del koker det ned til at en ikke føler seg sett av den andre, sier Egil Elling.
– Må holde inne ting
– Er det slik at den som er ekstrovert stadig må legge bånd på seg, mens den som er introvert får ha regien på når det er ok å snakke?
– For min del kan det oppleves sånn. Jeg kjenner at jeg ganske ofte må holde ting inne, sier Hildegunn.
En klassisk situasjon er når de kjører i bil sammen, gjerne på vei til en sosial sammenkomst. Da kan hun sitte og tenke at nå må hun være stille, slik at han får ladet opp.
– Det er ikke en kjempegod følelse å kjenne på at jeg må begrense meg, for jeg har jo lyst til å snakke de ti minuttene vi har alene sammen. Da kan det jeg kommer med, oppleves som støy, sier Hildegunn.
Det såre
– Hvordan er det å høre dette, Egil Elling?
– Det er jo her det såre ligger for oss begge to, når vi ikke klarer å møte hverandre. Når jeg blir stille, snakker Hildegunn enda mer for å få respons. Da reagerer jeg med å bli enda stillere for å prøve å få fred. Men vi øver oss stadig. Forhåpentligvis har vi blitt flinkere til å møte hverandre med årene.
Hildegunn forteller at hun noen ganger skriver ting ned i en bok for å huske det hun vil si når de møtes for å snakke sammen.
– Elling har jo sagt når han er klar til å prate, så hvis jeg bare venter til da, får jeg også mer ut av samtalen, sier hun.
– Jeg hører det selv at det høres ganske sært ut når kona må ha en bok og skrive ting ned i, fordi hun ikke kan snakke fritt, sier Egil Elling og ler.
Kan lett få overtaket i en diskusjon
Han beskriver seg selv som «en litt korrekt fyr» som iblant kan kverulere. Fordi han som regel har tenkt nøye gjennom det han skal si, kan han lett får overtaket i en diskusjon.
– Jeg har måttet øve meg på å ikke gjøre det, men heller se om jeg får tak i det Hildegunn har på hjertet. Jeg tror jeg har blitt bedre på det. Jeg håper det, legger han til.
– Dere har snakket med andre par om det å være introvert og ekstrovert. Hva har dere igjen for det?
– For oss har det vært helt avgjørende. Da vi ble klar over disse sidene ved oss, opplevdes det først litt skummelt. Heldigvis har vi mange gode folk rundt oss, flere av dem har den samme utfordringen.
Kan le av forskjellene
Hildegunn forteller at hun tøyser ganske mye med ektemannens sære sider - også når de er med venner.
– Det har vært en nøkkel for meg at vi kan le av forskjellene, for da blir det mindre skummelt.
Også for Egil Elling har det vært viktig å ikke fremstå som «perfekt» i møte med nære venner.
– Det kjennes trygt, sier han.
Han er også glad for at de har et språk for ulikhetene.
– Å bruke ord som introvert og ekstrovert tror jeg er gull verdt. Det finnes de som ikke liker å bli satt i bås og som ikke liker personlighetstester, men hvis man tenker at det ikke er hele fasiten om hvem man er, men at det er et verktøy, så tror jeg det er veldig nyttig.
Samme verdier, to kulturer
Ekteparet kommer fra familier som har mange av de samme verdiene, men med to ulike kulturer.
– Jeg tror nok at det kunne være utfordrende for Hildegunn å være gift med en sær bokorm som heller gikk og satte seg for seg selv i stedet for å sitte med resten av gjengen, sier Egil Elling.
– Ja, i starten ble jeg skuffet når Elling trakk seg unna og tok det som et tegn på at han ikke ville være sammen med oss. Men etter hvert som vi har blitt kjent med de ulike sidene ved hverandre, så forstår jeg hvorfor han setter seg ned og leser en halv time før middag. Det handler rett og slett om at han vil være på når vi skal spise middag. Nå synes jeg nesten det er litt koselig når han sitter og leser, for da tenker jeg at «nå lader Elling».
– Ja, det er bare å glede seg, sier han.
Høre hele intervjuet i fjerde episode av podkasten «I gode og onde dager» på Dagen podkast. Der deler Hildegunn blant annet en viktig aha-opplevelse.