I dag skal Andreas (20) rulle for barn med spesielle behov
Torsdag skal Andreas Eikin (20) rulle til inntekt for barn med funksjonsnedsettelser i Uganda. Aksjonsløpet skjer i Sarons dal.
Andreas Eikin fra Arendal er selv avhengig av rullestol, men det hindrer ham ikke fra å hjelpe andre. Torsdag stiller 20-åringen til start med sin egen elektriske rullestol når sommerstevnet i Sarons dal inviterer til aksjonsløp.
Det er første gang i historien at sommerstevnet i Sarons dal inkluderer et aksjonsløp i sitt stevneprogram. Løpet arrangeres til inntekt for aksjonen «Ingen Utelatt» og inntektene skal gå til å ferdiggjøre omsorgsbyen som Troens Bevis Verdens Evangelisering og Dina-stiftelsen bygger i Uganda.
Landsbyen er et helt nytt hjelpetilbud for barn og unge med funksjonsnedsettelser og deres familier. Første del av byen åpnet i januar 2024.
– Jeg gleder meg til å delta. Jeg er veldig engasjert i dette prosjektet, så det er derfor jeg skal kjøre løypa i rullestol. Jeg håper mange kommer og heier, sier Eikin. Han har vært på sommerstevnet i Sarons dal siden starten sist helg.
Andreas tilhører Sørlandskirken i Arendal, og er med i ledelsen av ungdomsarbeidet Flow.
Startet spleis
Deltakerne i aksjonsløpet har blitt utfordret av arrangørene til å starte sine egne spleis-aksjoner i forkant for å få sponsorer. De kan gi et fast beløp for hver runde man skal løpe eller velge å gi et fast beløp til den som deltar.
Andreas er allerede godt i gang med sin spleisaksjon, og har per skrivende stund passert målet han hadde satt på 10.000 kroner. Det er han fornøyd med.
– Løpet passer for absolutt alle, uansett alder, også rullestolbrukere, forsikrer stevnekoordinator Vanja Haltorp i Sarons dal.
– Det viktigste er ikke hvor fort man løper eller går, men at man deltar, forklarer hun.
Det blir eget barneløp for barn i barnehagealder og barneskolealder. De minste kan sitte i barnevogner eller transporteres på andre måter. Hovedløpet starter litt senere. En runde er 450 meter for de minste, og 800 meter for de over 12 år.
En folkefest
Haltorp oppfordrer deltakerne til å gjerne finne på noe sprell underveis i løpet som skiller deg ut blant de andre løperne. Det blir nemlig kåring både av beste kostymepris, kappgangpris, løpets Sonic, komfortprisen, krypeprisen, trillebårprisen, fartøyprisen, jukseprisen og lyrikkprisen, røper hun.
– Ta gjerne med flagg, fløyte, kubjeller og godt humør så blir dette en folkefest både for deltakere og publikum.
Besøkte Uganda
Andreas har muskelsykdommen Duchennes Muskeldystrofi. Det er en fremadskridende muskelsykdom som nesten bare rammer gutter. Sykdommen skyldes en feil i muskelcellene, som fører til gradvis tap av muskelfunksjon.
Derfor vet han hva barn med funksjonsnedsettelse i Uganda sliter med og stigmatiseringen som følger med
I 2022 besøkte han og familien Uganda og landsbyen og fikk se behovene med egne øyne. Det gjorde inntrykk for livet.
Siden han kom hjem har Andreas vært engasjert i å samle inn penger til prosjektet på ulike måter.
– Det var vondt å se at unge med nedsatt funksjonsevne i Uganda ikke har samme muligheter som meg. Derfor vil jeg hjelpe, sier han.
204 leiligheter
I disse dager jobbes det med ferdiggjøring av de første 42 leilighetene og det store felles sanitærbygget der det skal lages mat, vaskes klær og ferdiggjøres 36 toaletter, dusjer og stellerom, forteller Rune Edvardsen om det unike prosjektet i Uganda.
Totalt blir det 204 leiligheter og i tillegg til 200 plasser for barn uten noen foresatte. Leilighetene er tenkt for barn som har noen av familiemedlemmer sammen med seg.
På en egen skole som skal bygges i byen vil barn og unge med funksjonsnedsettelser få tilpasset undervisning som sikrer at de får en god utdanning tilpasset deres behov og evner. Samtidig vil søsken som bor i omsorgsbyen også få undervisning ved skolen.
Utvikler inntektskilder
Planen er at omsorgsbyen i framtiden skal oppnå økonomisk uavhengighet ved å utvikle inntektskilder gjennom landbruksaktiviteter som jordbruk og melkeproduksjon.
Det vil skape arbeidsplasser til foreldrene, som spiller en viktig rolle i driften av omsorgsbyen.
I tillegg til prosjektet i Uganda er Aksjon Ingen Utelatt til stede i 18 ulike land. Støtten går til å dele tro og gi omsorg til fattige og marginaliserte grupper som ingen andre hjelper. Aksjonen har 1.300 lokale ansatte i de markerte landene.