Ida (24) var klar for å dø. Et nytt tilbud i Evangeliesenteret reddet henne
Den nåværende lederen i Evangeliesenteret Ung takker Jesus og et kjærlig blikk for at hun lever i dag.
Pinsemenigheten Filadelfia Sarpsborg er pyntet til fest.
Popkorn, ballonger og partymusikk møter de over hundre ungdommene som har holdt av denne lørdagen til det tverrkirkelige arrangementet «Kjempefest».
Men ved siden av musikk, glitter og humor er det også plass til litt alvor.
Ida Palmer Strand (24) fra Evangeliesenteret har kommet for å prate om at livet ikke alltid er en fest.
– Rus har blitt så utbredt blant ungdom. Du møter det overalt. Det ene dårlige valget kan påvirke hele livet ditt – slik det gjorde for meg inntil jeg var 19 år, sier hun fra scenen.
Like før koronapandemien bodde hun på gata, fanget i rusen og uten fremtidstro. Så fikk hun en invitasjon til å flytte inn på Evangeliesenteret for å bli rusfri.
Den 40 år gamle organisasjonen hadde nettopp opprettet Evangeliesenteret Ung (ES Ung) for å hjelpe spesielt de under 30 som havner i rus. Strand ble blant de aller første som fikk dette tilbudet.
I dag er hun leder for ES Ung på Østerbo Rehabiliteringssenter i Østfold.
– ES Ung reddet livet mitt, sier Strand.
1 av 2 unge drikker alkohol
I 2020 rapporterte Folkehelseinstituttet (FHI) at om lag 50 prosent av norske 15-16-åringer hadde drukket alkohol det siste året. 1 av 5 svarte at de har vært fulle.
Selv om det er færre unge som drikker nå sammenlignet med før årtusenskiftet er prosentandelen fremdeles høy. Og alkoholkonsumet øker med alderen, ifølge FHI.
Organisasjonen Blå Kors melder om at mange unge synes det er vanskelig å vite om de har et rusproblem. Dessuten sitter det langt inne for unge å erkjenne at de har problemer med rus.
Ida Palmer Strand kjenner seg igjen.
– Tilgangen på rus for unge er så mye større nå enn før. Enten det er på fest, i skolegården eller på sosiale medier får de rusmidler nærmest servert rett i fanget. Da kan det være vanskelig å ta gode valg, sier hun.
For Strand startet det med lettere rusmidler tidlig i tenårene før stoffene ble tyngre og tyngre.
Da hun nærmet seg 20 år trodde hun alt håp var ute.
– Jeg bodde på gata og var klar for å dø. Livet interesserte meg ikke lenger. Men Gud hadde andre planer for meg, sier Strand og smiler.
Evangeliesenteret for unge
Det var en dame fra Evangeliesenterets kontaktsenter som overbeviste Strand om flytte inn på et av deres rehabiliteringssentre.
Mange hadde prøvd å hjelpe den unge kvinnen ut av rusen tidligere – uten hell.
– Det var noe med den kjærligheten i blikket hennes som gjorde meg nysgjerrig. Hun ga meg en følelse jeg ikke helt klarer å beskrive, minnes Strand.
Inne på senteret opplevde hun omsorg og trygghet. Selv om hun sprakk gjentatte ganger merket hun at livet ble bedre.
At Evangeliesenteret hadde et opplegg for unge, satt hun ekstra pris på.
– De brukte enkle ord jeg forstod og tok på alvor den usikkerheten jeg kom inn med. Under samlingene hjalp det også veldig å være omringet av folk på min egen alder, husker 24-åringen.
Blant den noe eldre majoriteten på senteret, kunne hun fort sone ut hvis det ble for vanskelig språk og gamle referanser.
Men gjennom ES Ung ble budskapet og oppfølgingen fullklaff.
– Alt ble så ekte for meg. De gjorde Jesus attraktiv og jeg følte jeg ble satt fri.
Rørt leder
Historien til Ida Palmer Strand ender med dåp, frelsesbønn og et rusfritt liv.
Jobben som leder for ES Ung på Østerbo i Østfold har hun hatt siden i fjor.
For grunnleggeren av Ung-konseptet til Evangeliesenteret, Glenn Duesund Fossengen, er det rørende å lytte til sin yngre kollega.
– Idas reise er jo et mirakel, rett og slett. Hennes vitnesbyrd viser at vi har gjort noe riktig, sier han.
Fossengen har selv bakgrunn som rusmisbruker og ble senere frelst på Evangeliesenteret – før han ble ansatt på et av sentrene.
Da han observerte at de som kom inn dørene ble yngre og yngre, innså han og de andre lederne at det var behov for å tenke annerledes.
– Det er forskjell på en 20-åring og en på 40 pluss. Når det ble så mange av dem etter hvert, ble det åpenbart at vi måtte legge inn ressurser i denne aldersgruppen.
Men det var ikke like åpenbart at Fossengen skulle holde i det.
– Jeg tenkte først «aldri i livet», sier han.
Kallet vokste
Etter først å ha vært skeptisk til å jobbe med unge, opplevde Fossengen at Gud utfordret ham til å legge bort sine egne preferanser.
– Gjennom flere erfaringer og tegn ble det tydelig for meg at det handlet ikke om hva jeg vill, men hva Gud ønsker. Så har jeg opplevd hvordan Gud har gitt meg et hjerte for disse ungdommene med årene, sier han.
Ved siden av å tilby rehabilitering til de under 30 år, reiser Fossengen og ES Ung-teamet mye rundt på skoler og arrangementer for å informere om og forebygge rusmisbruk.
– Hver gang jeg står foran ungdommene kjenner jeg på en enorm gudskjærlighet. Det skjer stadig at jeg må ha meg en liten stund for meg selv etterpå hvor tårene kommer. Jeg er takknemlig for å ha en jobb hvor jeg kan være en positiv innflytelse på neste generasjon, sier den erfarne lederen.
Ønsker å gi tilbake
Sammen med Strand og Fossengen står Henoke Michael (36) fra Sverige.
Han deler fortid med Strand, som tidligere rusmisbruker og deretter frelst og rusfri gjennom Evangeliesenteret.
Forskjellen er at den nåværende ES Ung-lederen kom inn i en høyere alder.
– Jeg mener at ES Ung er kjempeviktig for å møte et problem som blir større og større i både Sverige og Norge. Jeg skulle ønske det fantes et sånt tilbud da jeg var 18 år, sier han.
I dag er svensken takknemlig for at han kan gi noe tilbake til de som hjalp ham bort fra rusen.
– Hver morgen står jeg opp og kjenner at jeg har fått en mening med livet. Å kunne hjelpe mennesker ut av rus og lede dem til Jesus er en fantastisk glede.
Vil ikke eksistere
Verken Michael eller de andre i trioen kjenner seg igjen i statistikkene som viser moderat eller ingen økning i bruk av narkotika blant unge de siste årene.
– Det er kanskje tabloid å si, men rusen er nærmere nå enn noen gang. Og det angår alle. Så brutalt er det inntrykket vi får, sier Fossengen.
Selv om han er glad for at Evangeliesenteret Ung når ut til stadig flere, skulle han helst sett at de ikke trengte å eksistere.
– Men dessverre er virkeligheten slik at altfor mange får ungdomstiden sin ødelagt av rus. Da er det ekstremt viktig at vi, både i Evangeliesenteret og samfunnet generelt, investerer i å hjelpe de unge, sier han.
Ida Palmer Strand nikker enig. Hun føler hun har funnet sin plass i livet.
– Det kjennes veldig fint å bruke den forferdelige og dyrekjøpte erfaringen jeg har til å hjelpe andre unge med å unngå å gå i de samme fellene som jeg selv har gått i.
Likevel understreker hun at i ES Ung dømmer de ingen for dårlige valg men heller hjelper dem på rett vei samtidig som de inkluderer Jesus.
– Hver gang jeg tenker tilbake på hvor jeg var for fem år siden, begynner jeg å gråte. Nå er det jeg som får være den damen med kjærlighet i blikket som kan hjelpe en rusavhengig og livstrøtt tenåring, sier Strand.