Iransk konvertitt klipper hår til inntekt for misjonen
Køene er lange foran «frisørsalongen» til iraneren på Frikirkens sommerfestival for ungdom.
– Det er vinn-vinn. Jeg får brukt mine talenter fra Gud og pengene går til misjon, sier Saman Ebadi (30) om sin «sommerjobb».
Den kristne iraneren kom til Norge for tre og et halvt år siden og jobber til daglig som frisør i Bærum utenfor Oslo.
Men denne uka er den tidligere muslimen i Stavern i Vestfold for å klippe håret til ungdommene på Frikirkens ungdomsfestival, Frik-festivalen.
Alle pengene fra klippingen på festivalen går rett til misjon – noe som betyr spesielt mye for ham.
Fikk en bibel i gave
Ebadi var på ferie i Tyrkia for noen år siden da han ble kjent med en kristen konvertitt og misjonær fra sitt eget hjemland. Selv var han muslim på den tiden.
De to ble godt kjent og som en avskjedsgave fikk Ebadi en bibel av sin nye venn.
– Jeg begynte straks å lese i Bibelen. Og jo mer jeg leste jo mer riktig føltes det å være en kristen, forteller Ebadi på flytende norsk.
Da han til slutt tok valget om å følge Jesus, førte det til misnøye hos familien og blant hans muslimske venner.
De likte ikke at Ebadi hadde konvertert til kristendommen.
Så sterke var reaksjonene at Ebadi måtte forlate hjemmet sitt. Men han ønsker ikke å snakke vondt om den tiden eller menneskene som ga ham negative kommentarer.
– Jeg har lagt livet mitt i hendene til Jesus og føler meg i dag veldig lykkelig. Det som betyr noe er mitt forhold til Jesus og at jeg praktiserer nestekjærlighet sier Ebadi, som til vanlig går i frikirken Oslo Storbymenighet i Oslo sentrum.
Lang venteliste
Denne varme sommerdagen på Frik-festivalen i Stavern har iraneren satt opp en utendørs frisørsalong slik at festivaldeltakerne skal få tilbud om å ta sommerklippen.
På bordet er det sakser i ulike fasonger, barbermaskiner, en hårføner og annet utstyr en hårkunstner måtte trenge.
I tillegg ligger det en liste med navn som stadig blir lengre.
– Under Visjon i 2019 prøvde jeg dette konseptet ut for første gang og det ble en stor suksess. Jeg tror jeg klippet 70 mennesker på en og en halv dag, minnes Ebadi som har tolv års erfaring som frisør.
Akkurat nå sitter Markus Haaland (15) fra Kristiansand i plaststolen. Ebadi klipper flittig i det blonde håret og lar kunden få se resultatet i speilet når han er ferdig. Frisøren får tommel opp.
– Det er lenge siden jeg hadde klipt meg, så dette var deilig. Frisøren er veldig hyggelig og dyktig. Så er det flott at han er her for å tjene penger til en god sak, sier Haaland som er på festival med en gjeng fra Kristiansand.
En ny gruppe tenåringer kommer bort og skriver ned navnet sitt på ventelisten. De får beskjed om at det kan ta en stund før de blir ringt opp på grunn av stor interesse.
I bakgrunnen følger leder for Frik-festivalen, Solveig Bråtane, med. Hun synes det er stor stas å ha med Ebadi som innslag til misjonssatsingen.
– Han jobber og står på og man ser jo at resultatene blir bra. Både i form av flotte sveiser og mye penger til misjon, sier Bråtane.
– I sitt ess
Mellom stoler og sakser springer selvutnevnt assistent, Anne Mari Schiager Topland, og samler opp løse hårtuster, ringer neste kunde på listen og sørger for å holde Ebadi hydrert i varmen med kald drikke.
– Saman er i sitt ess her. Han får utøve yrket sitt og samtidig tjent Gud. Han er en utrolig ydmyk og fin person som ønsker å bety noe for mennesker og dele evangeliet, sier Schiager Topland.
Hun er nestleder i Frikirken og pastor i Oslo Storbymenighet, den samme kirken Ebadi går i.
Men denne uken er hun med som veileder, samtalepartner og forbeder for ungdommene på Frik-festivalen.
– Det er virkelig meningsfullt å være her. Ungdommene spiller en viktig rolle i Frikirken og derfor er det viktig for oss å stille opp her på deres festival, sier Schiager Topland.
Vanligvis arrangerer Frikirken sommerfestivalen Visjon, med rundt 1.200 deltakere, men på grunn av korona måtte festivalen avlyses.
At ungdommene fikk til å arrangere en egen festival for seg er hun overlykkelig for.
– Jeg var kjempespent på hvordan det skulle gå, men når jeg står her nå og ser så mange fantastiske ungdommer og dyktige ledere, blir jeg veldig stolt, sier pastoren.
– Kan det tenkes at en egen Frik-festival kan arrangeres ved siden av Visjon i fremtiden?
– På en måte håper jeg vi fortsetter med stor-Visjon. Ungdommene spiller en viktig rolle der og vi ser at det har en positiv effekt på hele arrangementet, samtidig må vi kunne si at Frik-festivalen 2021 har vært en stor suksess, sier Schiager Topland.
– Hvem får i så fall gleden av Saman Ebadis frisørtjenester?
– Hehe. Det får vi se på. Men han er virkelig en ressurs både her og i menigheten vår. For meg er det et privilegium å følge med på hans reise og være med å be for ham, sier hun.
Drømmer om salonger over hele verden
Saman Ebadi synes det er hyggelig å få positive tilbakemeldinger på initiativet sitt.
– Det motiverer meg til å komme tilbake også neste år. Kanskje med en frisør til for å ha tid til alle kundene, smiler han.
I løpet av oppholdet sitt på Frik-festivalen tjente Ebadi totalt 7.200 kroner på sin frisørtjeneste. Pengene går til innkjøp av mat til syriske flyktninger og digital evangelisering i Midtøsten.
– Hvilke drømmer har du for fremtiden?
– At jeg ble frisør var fordi Gud inspirerte meg for lenge siden. Selv om det er tidlig å snakke om så drømmer jeg om å åpne frisørsalonger over hele verden med tilhørende akademier som retter seg mot å hjelpe sårbare mennesker til å få seg en jobb.
Ebadi har merket seg at det finnes lignende tilbud i Norge, men ifølge iraneren er det lite av denne type virksomhet i mange andre land.
– Jeg vil gi andre mennesker en mulighet til å jobbe og samtidig få høre evangeliet, sier 30-åringen.
Men frisøren vil ikke høre snakk om at han er et forbilde på grunn av innsatsen han gjør for misjon under festivalen, selv om det er andre rundt ham på arrangementet som hinter til det.
– I Bibelen står det at når du gir en barmhjertighetsgave, la ikke da din venstre hånd vite hva den høyre gjør, sier Saman Ebadi.