Kristiane (23) har søndagsskole på TikTok
– Jeg synes alle barn bør ha en anledning til å ha søndagsskole.
Hun sitter på terrassen med en hund i den ene armen og bamse i den andre. Hun smiler og har godt humør mens hun forteller bibelhistorier til kameraet.
«Hei! Så koselig å se akkurat deg. I dag er det første gang det er barnetimen for de minste, og dette her blir så spennende» sier Kristiane Særsland i en av videoene sine.
23-åringen vil kjempe for et godt barne- og ungdomstilbud i menigheten sin, spesielt med et godt søndagsskoletilbud. Det sistnevnte tar hun i sine egne hender. Hun har startet opp søndagsskole på TikTok og YouTube som er tilgjengelig for alle.
– Jeg synes alle barn bør ha en anledning til å ha søndagsskole, sier hun.
Søndagsskole på video
Særsland studerer spesialpedagogikk ved Universitetet i Notodden, hvor hun er oppvokst. Til høsten begynner hun på sitt andre år på studiet. På fritiden har hun begynt å dele bibelhistorier på video.
På TikTok har hun nesten ti tusen følgere. Der legger hun ut korte videoer fra hverdagen sin. Hun deler korte budskap om Gud og den kristne tro. Mens på YouTube laster hun opp lengre videoer. Der har hun korte andakter for barn.
Hun ønsker at barn over hele landet skal få ha muligheten til å se videoene for å oppleve søndagsskole.
– Jeg kjemper for at alle skal få en søndagsskole, også barn og familier som ikke er kristne, sier Særsland.
Det er moren som står bak filmingen, men redigeringen av videoene er det 23-åringen som gjør.
Planen hennes er å gå gjennom bibelhistorier fra boken «Barnebibelen min» og snakke om viktige temaer.
– Hva mener du er viktige temaer?
– Tro og bønn, og kjærlighet. Og at Gud er vår far, svarer hun.
En video av Kristiane Særsland som holder søndagsskole kan ses i slutten av saken.
Trafikkulykke
Etter hvert som Særsland ble eldre syntes hun det ble vanskeligere å holde et aktivt kristenliv. Hun bestemte seg for å begynne å reise på ungdomsleirer. På leiren fikk hun oppleve Gud nærmere enn før.
– Jeg møtte Gud på leiren. Det føltes ut som han holdt rundt meg og snakket til meg.
Etter det fortsatte hun å reise på ungdomsleirer.
Tre år senere skjedde noe som styrket troen hennes. Hun gikk sammen med ei venninne langs veien. Plutselig ble de truffet av noe hardt. Særsland husker hun ble slengt flere meter i luften før hun landet i bakken.
Årsaken var en crossykkel som tok en forbikjøring og traff jentene.
Hun besvimte og våknet opp igjen. Det første hun tenkte for seg selv var at hun vil leve for Gud.
– Da jeg våknet opp, fikk jeg en opplevelse som: «Oi, jeg vil leve! Jeg vil leve for Gud. Gud har dødd for meg». Etter det skjedde det mye, sier hun.
Særsland lever med skader fra den dagen. Korsbåndet i kneet hennes røk, i tillegg til meniskskade i kneet og et brudd i låret. Hun fikk også en hjernerystelse som fremdeles preger henne i dag.
Ungdomsleder
Særsland opplevde å bli åndsdøpt noen år etter. Hun fikk gaven til å tungetale og sier hun ble forandret etter den dagen.
– Før satt jeg bakerst i salen på møter, men nå står jeg på en scene og har lyst til å ære Gud, sier hun.
Hun er med i frivillig arbeid som vikar på søndagsskolen i pinsekirken Betania i Notodden. Til høsten starter hun som ungdomsleder i menigheten. Da skal hun ha ansvar for å lede og tale på møter.
– Hva er planen din som ungdomsleder?
– Å la ungdommer møte Gud. Jeg vet mange er i en alder som er vanskelig, slik det var for meg.
Positiv
Daglig leder for Pinse Ung, Einar Myreng, er positiv til forkynnelse av Guds ord på video.
– Det skapes et rom til å treffe flere enn om vi bare bruker våre kirkerom og lokaler, sier Myreng til Dagen.
Han merker at barn bruker mye tid på det digitale, i tillegg til at det har vært mer digitalt innhold fra kirker på grunn av koronapandemien.
Han understreker det ikke kan erstatte den fysiske kontakten, men at en kombinasjon med fysisk oppmøte er svært positivt.
– Vi ønsker ikke at barn skal bruke mer tid på det digitale, men heller bruke tid på å ta kontakt med andre barn gjennom lek og moro. Da bygges det relasjoner. Video er et godt virkemiddel for forkynnelse, men det er kombinasjonen med relasjon som kan være bra, sier Myreng.
Relasjon er viktig
I likhet med Myreng mener også Gøran Byberg, generalsekretær for Søndagsskolen Norge, at relasjonen med barn er viktigst.
Samtidig tenker han det er bra med forkynnelse gjennom video da det kan nå flere som ikke har tilgang til søndagsskole.
– Hva tenker dere om at en ung person vil bruke tiden sin på å lage søndagsskolevideoer?
– Det er flott! Vi har sett, gjennom koronapandemien, en del initiativ fra lokale menigheter og enkeltpersoner som har gjort det samme. Det har beriket trosformidlingen av kirken, svarer han.