Millie (17) unnslapp barneekteskap i siste øyeblikk
Millie Sakon Nakuyiet (17) fra landsbyen Naretoi i Kenya skulle giftes bort for å skaffe familien rikdom. En uredd mor og skoleplass, reddet henne.
Millie er en av 650 millioner av unge jenter verden over som er et offer for barneekteskap.
Derfor går årets TV-aksjon førstkommende søndag, til Plans arbeid mot barneekteskap, under slagordet «Barn – ikke brud».
Millie kommer fra Naretoi i Masai Mara i Kenya. Området, som er mest kjent for sitt fantastiske dyreliv og safariturisme, er bebodd av masaier, som i stor grad opprettholder tradisjonelle ritualer som kjønnslemlestelse av unge jenter, barneekteskap og flerkoneri.
– Jeg ble oppdratt av min mor, som var alene om å ta vare på meg, forteller Millie til Dagen fra Nairobi.
– Men presset fra slekten og min mors dårlige økonomi grunnet en langvarig tørkeperiode i Kajiado-området, gjorde det vanskelig å stå imot tradisjonen og kravet fra resten av familien om å gifte meg bort som ung jente.
Millie og moren var avhengig av storfe-flokken sin for å overleve, og et giftermål ville ha økt flokken og skaffet familien et langt bedre livsgrunnlag. Likevel greide mor og datter å stå imot presset fra familien og landsbyens tradisjonelle ledere.
Sett på som salgsvare
– Våre menn verdsetter ikke utdanning, spesielt for et jentebarn. Landsbyens eldste ser på jenter som en økonomisk melkeku og hvis dette feiler betyr det et stort tap for dem. Hvis jeg valgte skole ville det bety en stor belastning for min mor, både sosialt og økonomisk. Hun ville risikere å miste støtten fra nærsamfunnet, forteller Millie.
Takket være en uredd mor og støtten fra Lanoi Parmuat, leder i organisasjonen Ewan´an Nadade Advocacy Iniative (ENAI), turte Millie å bryte med tradisjonene og studerer nå informasjonsteknologi ved Kenyatta Universitys hovedcampus i Nairobi.
Landsbyens eldste ser på jenter som en økonomisk melkeku
Millie Sakon Nakuyiet
– Uten hjelpen fra ENAI-teamet, ville jeg vært gift i dag og allerede hatt flere barn, sier den unge jenta.
Stolt av utdannelsen
– Selv om covid-19 pandemien har gjort det enda vanskeligere å skaffe midler til å betale for utdannelsen min, stoler jeg på at Gud har en løsning slik at jeg kan fullføre. Jeg er stolt av å være en av altfor få masai-jenter som tar en høyere utdannelse.
Lanoi Parmuat, nasjonalt kjent og respektert rollemodell og grunnlegger av ENAI, er selv masai. Hun kjenner av egen oppvekst og erfaring til tradisjonene som støtter omskjæring av unge jenter i ni års alderen og påfølgende barneekteskap i masai-kulturen.
– Min redning ble internatskole utenfor landsbyen og en menighet som beskyttet meg, sier hun til Dagen.
Kjemper for masai-jentene
Lanoi har viet sitt liv til å bekjempe denne praksisen som gjør unge masai-jenter til en handelsvare. Dette arbeidet gjør hun i tett samarbeid både med myndighetene og lokale pinsekirker i Masai Mara.
De lokale pinsekirkene har i mange tilfeller vært skjulesteder der jenter har søkt ly for å unngå omskjæring og tvangsekteskap. Pastorene har loven på sin side til å hjelpe jentene videre og hindre at foreldrene kan utføre disse handlingene..
– For masai-jentene starter marerittet i ni års alderen, forklarer Lanoi.
Hun forklarer at selv om både kjønnslemlestelse og barneekteskap er forbudt ved lov i Kenya, praktiserer tradisjonelle masai-miljøer fortsatt omskjæring av unge jenter. Uten omskjæring mener man at jentene er urene, og masai-mennene vil ikke gifte seg med dem.
– Allerede her begynner kampen mot stigma og avvisning i lokalsamfunnet, sier Lanoi.
Uten ekteskap, ingen inntekter for familien, siden jenters verdi består i hvor mye familien kan få i brudepris. Ofte blir unge jenter solgt til godt voksne menn som en i rekken av flere koner.
Selve omskjæringen utsetter også jentene for stor helserisiko.
Ofte blir unge jenter solgt til godt voksne menn som en i rekken av flere koner.
Lanoi Parmuat
Lanoi forklarer at barneekteskap fører til tidlig graviditet. Siden å snakke om sex, prevensjon og graviditet er tabu blant masaiene, mangler de unge jentene kunnskap om dette. En tenåringsgraviditet betyr som oftest slutten på skolegangen for jenter.
– Uten utdanning er det vanskelig å bryte ut av fattigdom, sier Lanoi.
Utsettes for vold og overgrep
Barneekteskap øker også risikoen for at jentene utsettes for vold og overgrep. Viktigst av alt: De mister retten til å bestemme over eget liv og egen kropp.
Kenya er på tredjeplass i verden når det gjelder tenåringsgraviditeter forårsaket av barneekteskap. For hver 1000. fødsel i landet er 82 av dem tenåringsfødsler. En rapport fra National Council for Population and Development (NCPD, 2019), viser at ved utgangen av 2019 hadde over 379.573 jenter, inkludert tiåringer, blitt gravide. Det mest urovekkende er at 20.828 av dem var mellom 10 og 14 år.
– Kampen mot barneekteskap har vært en langsiktig utfordring som vi jobber iherdig med. Covid-19 pandemien har gjort situasjonen enda verre, påpeker hun.
Forverring under pandemien
Lanoi viser til følgende konsekvenser av pandemien: Økt forekomst av tidlige og uønskede svangerskap, barneekteskap, barnearbeid, vold i hjemmet, kjønnslemlestelser, overgrep mot barn og andre former for utnyttelse av barn.
– På grunn av tap av levebrød, spesielt i fattige husholdninger, droppet et stort antall barn ut av skolen og har fortsatt ikke kommet tilbake. Noen barn har blitt tvunget til inntektsbringende aktiviteter for å forsørge familiene sine. For jenter innebærer dette å bli solgt som brud, forklarer Lanoi til Dagen.
Ifølge nasjonale kenyanske mediekilder har covid-19 pandemiens nedstengning over en tre måneders periode ført til 40 prosent økning i antall tenåringsgraviditeter i Kenya, med 152.000 graviditeter rapportert.
Covid-19 pandemiens nedstengning har ført til 40 prosent økning i antall tenåringsgraviditeter i Kenya
Lanoi Parmuat
Endring møter motstand
I Kenya har heldigvis myndighetene fått på plass retningslinjer som gir unge tenåringsmødre rett til å fortsette skolegangen etter graviditet.
– Men de nye retningslinjene har møtt mye motstand, blant annet på grunn av tradisjoner, frykt for stigmatisering og skam i lokalmiljøet, forklarer Lanoi.
ENAI jobber derfor utrettelig med å påvirke samfunnet. I tillegg jobber de tett på grasrota ute i de lokale masai-lokasjonene.
Til stede i landsbyene
– Vi er til stede i landsbyene og arrangerer møter for lærere, pastorer, kvinner, og unge jenter. Vi jobber for å få de tradisjonelle lederne over på vår side og etablerer lokale mødre- og fedregrupper som står sammen om å påvirke sitt nærmiljø.
– Som masai-kvinne er mitt mål at jenter skal kunne være fri til å velge hvem de skal gifte seg med, få like muligheter som jenter fra vesten til å ta utdannelse og bestemme over eget liv. Masai-jenter er modige, tøffe og dyktige. Med en ny frihet kan de bli akkurat hva de vil i samfunnet i dag.
Millie er bare en av mange jenter ENAI har reddet fra omskjæring og ekteskap.
– Jeg er glad for å kunne være et forbilde for andre unge masai-jenter. Jeg vil vise dem at det er mulig å bryte med det gamle mønsteret og bygge en ny framtid der vi selv bestemmer over vår kropp og våre liv, sier Millie Sakon Nakuyiet takknemlig.