Norske Abel er i Lisboa og deltar i messe med én million andre
– Vi forstår mer av verdenskirken når vi er her. Det er viktig for oss å oppleve den fysisk, sier Abel Amar.
Fra 1. til 6. august arrangerers Verdensungdomsdagene (WYD) i Lisboa i Portugal. Dette er verdens største katolske ungdomsfestival.
Abel Amar er midt i en stor folkemengde i det Dagen ringer. Stemningen høres godt gjennom telefonrøret. Det er latter, sang og litt kaos på den andre siden.
– Jeg var først usikker på om jeg skulle bli med, fordi jeg har vært med flere ganger før. Så kom jeg på at det egentlig er veldig gøy og at det ikke skjer så ofte.
Siden tirsdagen har unge pilegrimer fra hele verden vært sammen. WYD arrangeres hvert andre eller hvert tredje år, alltid i en ny by.
Arrangementet samler flere hundre tusen mennesker.
Slitsomt og givende
Amar dro til Portugal sammen med Norges Unge Katolikker (NUK), den katolske ungdomsorganisasjonen i Norge. Han er her som en ekstra leder og hjelper til der det trengs. Dette er hans fjerde gang på WYD.
To uker med flere hundre tusen mennesker i samme by er krevende, men lederen bekrefter at stemningen er god og at han får mye tilbake.
– Man får åndelig påfyll når det er så mange messer, trosundervisning og bønn på ulike språk, sier Amar, som kommer fra Oslo.
Før festivalen startet, har ungdommer fra NUK bodd hos vertsfamilier i ulike menigheter i en uke.
Amar setter særlig stor pris på de kulturelle møtene med lokalbefolkningen og andre pilegrimer. Portugiserne, sier han, er åpne og direkte.
– Det har vært mye gjestfrihet. Vi ble tatt imot av en familie og behandlet som deres egne barn. Selv om språket kunne være en utfordring, så har det ikke stått i veien.
Høydepunktet
Tirsdag kveld var det åpningsmesse for festivalen i Lisboa. Hovedarrangementet skjer til helgen. Natt til søndag skal pilegrimene tilbringe ute. Det er en våkenatt med konserter, der ungdommene overnatter sammen. Søndag morgen feires messen med pave Frans. Det forventes da at rundt én million mennesker deltar. (Det kom halvannen million, red.anm.)
– Dette er vel høydepunktet for hele turen, bekrefter Amar.
Han innrømmer at han også gleder seg til å komme hjem, når den tiden kommer. Det er særlig takknemlighet og forståelse han vil ta med seg i år.
– Vi har bodd veldig mange på et lite sted. Det er få dusjer, doer og vasker. For meg er det en påminnelse om at man kan ikke forvente at man skal ha det like bra som hjemme.
– Samtidig skal jeg ikke ta for gitt det jeg har hjemme, men være takknemlig, legger han til.
Få i Norge, mange i verden
Verdensungdomsdagene strømmes og kan følges også av dem som ikke er fysisk til stede.
– Jeg tror arrangementet betyr veldig mye for norske katolikker, spesielt de unge som er her for første gang. De får se hvor stor kirken er, sier Amar.
Å være på WYD viser at, selv om katolikker er en minoritet i Norge, er de mange i verden. Under dagene hos vertsfamilier har Amar blitt kjent med deltakere fra blant annet Irak. Heller ikke de forventet å se ungdommer fra så mange og fjerne land.
Den nyeste statistikken fra arrangementet viser at hvert eneste land utenom Maldivene, er representert på årets feiring.
– Vi forstår mer av verdenskirken når vi er her. Det er viktig for oss å oppleve den fysisk.
Mammi og pappi
– Den beste opplevelsen hittil har vært tiden med vertsfamilien, sier Vivian Phan, som til vanlig er leder for Norges Unge Katolikker.
Hun har også fått bedt sammen med vertsforeldrene. Det gikk ikke lenge før begge ble kalt for «mammi» og «pappi»
– Jeg ble tatt imot som jeg var deres biologiske datter, sier Phan.
Varmen hun fikk fra vertsfamilien i Portugal minnet henne på gaven hun har som katolikk.
– Uansett hvor jeg skulle befinne meg i verden, så er det en katolsk familie der for meg.
Slik som Abel Amar, setter 24 åringen pris på de kulturelle møtene.
– Vi fra lille Norge kan oppleve noe helt annerledes.
Sette andre foran seg selv
Temaet for årets festival er Marias besøk hos Elisabeth, «Maria dro med hast». Phan påpeker at å forte seg ikke er noe portugisere er opptatt av.
– De er tidsoptimister, sier hun og ler.
På reisen har 24-åringen ansvar for en gruppe med ungdommer mellom 16–21 år. Det er ikke alle som kommer på WYD, som er vant med å gå i kirken. De trenger derfor veileding, forteller Phan.
– Sånn er det når man er kalt til tjeneste. Jeg har mindre tid til meg selv nå, men skal lede dem åndelig.
Den katolske ungdomsfestivalen foregår denne uken og avsluttes på søndag.