På denne leiren har barna kun med seg pappa: – Mye action og moro
Under «Pappaleir» får trebarnsfar Martin Hasseleid verdifull alenetid med døtrene og et rom for å snakke med andre kristne fedre.
Oksøya i Telemark bader i sol, denne lørdagen i september.
På misjonsorganisasjonen Normisjons yndede leirsted nyter et titalls barn naturen og hverandre.
Rundt dem rusler en gjeng fedre med caps og turbukser. De smiler om kapp med sine små.
Mødrene er ingen steder å se.
– Det fine med «Pappaleir» er at jeg får brukt mye tid med barna, og at de får se sin pappa praktisere troen utenfor huset. Det gir oss en god praksis for kristenlivet når vi kommer hjem igjen, sier trebarnspappa Martin Hasseleid.
Ta med troen til hjemmet
Selv vokste Hasseleid opp med barne- og ungdomsleir på Oksøya.
Men det hadde gått mange år siden han sist var på øya da han møtte en gammel kompis i sommer.
– Han sa jeg bare måtte bli med på Pappaleir, og jeg tenkte med en gang det ville være fint å vise barna stedet jeg selv har vokst opp med. Så langt er det fantastisk å være her, sier han.
At leiren også har et sterkt fokus på kristen tro, ser Hasseleid på som en styrke.
– Jeg tror det er veldig positivt at barna får være tett på pappa både når det gjelder bevegelser til kristne barnesanger, lese bibelvers sammen og gå til nattverd. Små drypp som til sammen gir et godt grunnlag for å praktisere troen også på hjemmebane.
Takknemlig «mentor»
Pappaleiren arrangeres av Acta Telemark og har eksistert siden 1998.
Først foregikk leiren en vinterhelg – på annet leirsted Normisjon eier i fylket.
Da leirstedet til slutt ble for lite for den voksende pappa-flokken, flyttet de helgen til sensommeren og Oksøya. I år er de 69 påmeldte, 23 voksne og 46 barn.
Sigmund Holtskog (67) har vært med siden oppstarten og omtales av de andre fedrene som en «mentor» og «ildsjel» for leiren.
– Først og fremst er jeg takknemlig for å få være en del av dette, sier han.
Holtskog forteller at det begynte med en observasjon om at det gjerne var mødrene som vanligvis fulgte barna på leir.
Derfor ville Normisjon og Acta, som er Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon, få flere menn på banen.
– Det er viktig for barna å ha gode mannlige forbilder når det kommer til både troen og livet generelt. Her på leiren får barna rikelig tid med fedrene både gjennom aktiviteter og trosopplæring. Dessuten får fedrene bygge relasjoner og dele erfaringer seg imellom, når vi har våre «pappaprat»-runder etter leggetid, sier Holtskog.
Må fylle mange roller
Vegard Giskehaug, Martin Ytreland og Erik Åtland har mange pappaleirer bak seg.
Sistnevnte har vært leirleder de siste årene og mener at den årlige samlingen for fedre er en velsignelse.
– Jeg opplever det som en investering i barnas oppvekst. Mens de både koser seg, får nye venner og lærer mer om Jesus og Bibelen, får vi fedre dele tro og tanker rundt den kristne papparollen i fellesskap. Det er utrolig givende, sier Åtland.
Ytreland mener nettopp den kristne papparollen har endret seg siden han var liten gutt.
– Jeg opplever at vi som fedre i samfunnet anno 2024 skal mestre så mange roller, både med jobb, familie, menighet og fritid. Derfor er det fint å være på leir med andre pappaer og utveksle erfaringer, sier han.
Giskehaug er enig.
– Ingen av oss er superpappa. Sannsynligvis strever vi med de samme tingene som flere andre. Jeg blir både beroliget og inspirert av å høre hvordan de andre fedrene her løser papparollen.
Verdsetter fellesskapet
Fedrene tror at mødrene lettere kan ta på seg en rolle som trosformidler i en kristen familie.
Det mener de pappaleiren bidrar med å balansere.
– Vi lærer at som kristen pappa er det bare ta sats inn i det som har med trosformidling å gjøre. Enten det er å lese fra barnebibelen eller be kveldsbønn ved senga. Det er så verdt det, fordi plutselig er barna blitt for store, sier Giskehaug.
Åtland har selv erfart verdien av å lytte og lære av de andre fedrene på leir.
Han peker på hvor fristende det kan være å sette seg godt til rette i sofaen med mobilskjermen eller kaffekoppen når man er sliten etter en lang arbeidsdag – fremfor å bli med barna ut i hagen for å leke.
– Men etter en «pappaprat» vi hadde her på leiren for et par år siden, ble vi utfordret til å velge tid med barna selv om man føler seg sliten og har behov for en rolig time på sofaen. Den oppfordringen tok jeg med meg hjem, og jeg opplevde at det ble enklere å velge tid med barna. Og det er så verdifullt, understreker leirsjefen.
Ytreland verdsetter spesielt «pappaprat»-kveldene hvor fedrene samtaler rundt livet som pappa.
– Det kommer så mye fint ut av å ha et slikt forum. Jeg har fått så mye inspirasjon til hvordan jeg selv kan være en god, kristen pappa. Så tenker jeg at selv om menn har blitt flinkere til å åpne seg, tror nok vi fremdeles trenger å bli pushet litt inn i sånne settinger, sier Ytreland.
Nye vennskap
Barna utgjør en majoritet på Pappaleiren. De er fra barnehage- til ungdomsskolealder.
Datteren til Martin Hasseleid, Vilma (9), er med for første gang. Hun har funnet seg en ny venn i Erik Åtlands niese, Hanna (10).
Nå koser de dyreglade jentene med to tamme brevduer som mentor Sigmund Holtskog har tatt med seg.
– Vi ble kjent i går. Det er jo litt gøy at vi ble venner fordi din pappa kjenner min pappa. De var på leir da de var små, som oss, sier Vilma.
– Jeg liker at det bare er pappaer her, egentlig. Det blir mye action og moro. Mammaer prater seg bort hele tiden. Pappa tar seg bare en liten prat, så kommer han tilbake for å leke, sier Hanna.
Vil ha mammaleir også
Jentene synes aktivitetene på leir er morsomme. Alt fra natursti med oppgaver til å henge etter en motorbåt på en lang gummi-banan.
I kveld får de lov til å være oppe lenge og skal leke sisten i mørket.
– Det er utrolig gøy at det skjer så mye hele tiden og blir kjent med så mange nye, sier Vilma.
– Men jeg skulle ønske det var en mammaleir også. Det hadde blitt rettferdig, sier Hanna.
Fornøyde mødre
Når pappaleiren er over, ser deltakerne allerede frem til neste år.
– Barna har allerede spurt om å komme tilbake, så det ser lovende ut. Dette er et konsept jeg har tro på, sier Martin Hasseleid.
Leirsjef Erik Åtland ser gjerne at det popper opp enda flere pappaleirer i fremtiden.
– Vi tror dette er med på å bygge sterkere kristne familier og bidra til å gi Jesus videre til neste generasjon. Tilbakemeldingene tyder i alle fall på at folk kommer hjem inspirerte og med overskudd, sier Åtland.
Skal vi tro rapportene fra fedrenes bedre halvdeler, er støtten til konseptet overveldende.
– De spør: «når er vinterpappaleiren?». Med andre ord er det nok liten tvil om at mødrene har glede av en mann- og barnefri helg samtidig som vi er her, sier fedrene med et smil.