Rivieraens dramatiske natur

Franske myndigheter har tatt kystlinjen fra rike milliardærer og gitt den tilbake til folk flest.

Publisert Sist oppdatert

Navn som Rivieraen, Cote d'Azur og Middelhavskysten gir de fleste av oss umiddelbare assosiasjoner: Sol, strand, blått hav og ditto himmel, eksklusive lystbåter, rådyre hotell og spisesteder befolket med stjerner fra både filmens, musikkens og politikkens verden.

PEN START: Kyststien har en pen, inviterende og ufarlig inngang fra øst. Men det blir mye verre etter hvert.

Men området kan by på mer enn det. Fysiske utfordringer for de av oss som liker å holde kroppen i bevegelse og som ikke bare vil bruke ferie og fritid på å brette seg ut langflatt under nådeløse UV-stråler.

OVER OG UNDER: Kaksene langs kysten måtte godta å la offentligheten få passere ytterst på eiendommene sine. Her har de løst saken med terrasse over stien.

Halvøya Cap d'Antibes, som strekker seg mot sør ut i Middelhavet fra tvillingbyene Juan les-Pins og Antibes, byr deg på en skikkelig utfordrende vandring der verken hjul eller høyhælte sko har noe å gjøre.

Smugling og falskneri

Selve byen Antibes ble etablert av grekerne som Antipolis i det andre århundret etter Kristus. Romerne regjerte byen fram til om lag år 500 etter Kristus og bygde solide festningsverk som fortsatt står støtt.

Halvøya Cap d'Antibes var, men sin klippekledde kyst, var i århundrer gjemmested for smuglere og andre kriminelle som kjente de utilgjengelige gjemmestedene.

Helt vest på halvøya ligger bukta som fortsatt bærer navnet The Fake Money Bay (L'anse de l'argent faux). Det er fordi falskmyntnere installerte seg med sin virksomhet i huler og grotter innerst i bukta.

Idag er området omdøpt på folkemunne til Milliardærbukta etter de overdådige byggverkene som kneiser på toppen av klippene.

Buss nummer to

Har du bil, så finnes det gratis parkering ved det østlige startpunktet for turen. Men det er minst like enkelt å ta lokalbuss nummer to, til en euro pr. person, til stoppestedet Fountain.

Derfra kan man starte turen enten mot øst eller mot vest. De fleste velger utgangspunktet ved Garoupe Beach der også parkeringsplassen ligger.

TILRETTELAGT: Noe av kyststien er murt opp med lokal sandstein. Men det er kun en liten del som er så lett framkommelig.

Ulike informerte kilder påstår at turen tar 80 minutter, 90 minutter eller kanskje 120 minutter. Det er sikkert mulig alt sammen, men det er vel avhengig av hvilket tempo man holder, hvor mange fotostopp det blir og antall beundringer av utsikten.

Kanskje blir det også en drikke- og spisepause? Anbefalingen fra turistmyndighetene er i hvert fall at du tar med det du trenger av mat og drikke på turen for det finnes ingen utsalgssteder langs den fem kilometer lange stien.

Pen start

Turen starter pent fra øst med en gangvei som er murt opp med lokal sandstein. Til venstre ligger den blå bukta, til høyre høye murer med et smitt, piggete stålgjerde på toppen. Meldingen er klar: Alle er uønsket.

Eiendommen heter Château de la Garoupe, som i turistbrosjyren omtales som «et befestet slott». Selv om det er godt befestet, deler naturen innenfor litt med oss vandrere i form av en flokk fargerike papegøyer.

En av verdens mest omtalte og kjente russiske milliardærer, Roman Abramovitsj, eier den største eiendommen her ute, men det er lenger fram på stien. Han har overtatt huset der den abdiserte britiske kong Edward den åttende bodde en årrekke med sin amerikanske kone, Wallis Simpson.

BADING: Det er ikke mange steder langsmed kyststien det er mulig å bade, av sikkerhetsmessige årsaker. Dette er det best tilrettelagte og ligger ved The Fake Money Bay.

Tomtene er uansett store her ute, og grensene når helt ned til havet. En av eiendommene dekker 11 hektar, en annen sju.

Trapper

Etter hvert som stien svinger seg mot vest blir trappene mange og stien smalere. Over alt er det satt opp rekkverk i rustfritt stål som skal klare å motstå bølgene som noen ganger blir så voldsomme at myndighetene må stenge området for all ferdsel.

STEINTRAPP: Etter å ha gått nesten hele turen på fem kilometer, kommer denne lange og bratte trappen som en prøvelse for allerede ømme muskler.

Vi passerer gjennom overraskende dramatisk natur med høye juv med vegger som styrter rett i havet, passasjer med svært bratte steintrapper og med konstruerte broer som henger utenfor klippekanten. Noen steder må vi navigere oss over store og skarpe steiner der den oppmurte stien er knust av brottsjøene.

SIKKERHET: Kyststien er sikret med stolper i rustfritt stål med solid vaier i tre høyder imellom.

Innimellom vokser det vakre blomster, blant annet en del sukkulenter, sammen med mange planter vi ikke kjenner navnet på. Men vi kan likevel glede oss over skjønnheten de viser fram.

En raritet er at vernemyndighetene har malt små sirkler med ulik farge hele veien, med jevne mellomrom. Tanken er at dersom det for eksempel skulle bryte ut en brann, så vil publikum kunne fortelle hvilken sone de er i når de varsler nødetatene.

Naturreservat

På begynnelsen av 1900-tallet var kystområdet annektert av de som hadde kjøpt de til dels enorme og ekstravagante eiendommene langs kysten. Men den franske staten tok deler av området tilbake med loven i hånd og åpnet kyststripen for offentligheten.

I dag er hele området, inkludert en stor del av havområdet utenfor mellom Antibes og Cannes, vernet.

BLOMSTRING: Blomstene klorer seg fast i skrinne omgivelser langs kyststien på Cap d'Antibes, slik som denne som på engelsk heter sea fig, eller havfiken.

Det er fordi området er hjem for en rekke unike planter og dyr, både under og over vannet. Det regnes også som et truet naturmiljø, og er derfor på EUs liste over spesielt verdifull natur, Natura 2000.

PLANTE: En av blomstene som pynter opp langs kyststien på Cap d'Antibes. På norsk vil denne hete prakt-akantus.

Kjendiseri

Kjendiseriet har vi allerede vært innom, men det er langt mer i vente dersom noen skulle velge å svinge bortom Eden Roc på hjemveien.

Hotellet ligger bare en liten bukt bortenfor avslutningen på kyststien, og er muligens et av rivieraens aller mest berømte overnattingssteder.

INGEN ADGANG: Ingen adgang for uvedkommende. Men Villa Eilenroc er faktisk et unntak etter at den siste eieren, madame Helene Beaumont, testamenterte eiendommen til Antibes kommune i 1984. Nå er det mulig å få avtalte omvisninger.

Det var her Edward og Wallis la bryllupsreisen i 1936. Det samme gjorde skuespillerparet Elizabeth Taylor og Richard Burton. Her har Kennedy-familien feriert. Winston Churchill har også vært blant gjestene, ifølge Finansavisen. Og kunstnere som Marc Chagall og Pablo Picasso.

De senere år er hotellet kjent for å være fylt opp med skuespillere under den årlige filmfestivalen i Cannes.

Prisene? For det mest kostbare rommet må man ut med drøyt 40.000 kroner i døgnet. Den mest eksklusive suiten koster 53.000. Man kan leie et av de frittstående feriehusene for en døgnpris på noe over 100.000 kroner. Men da er egen kokk inkludert.

DYKKERE: Det arrangeres dykkerturer ut til revet utenfor Cap d'Antibes.
Powered by Labrador CMS