Ruster opp en av Trondheims største frikirker: – Vi skal være et lys i hjertet av byen vår
Salem menighet har store ambisjoner for sitt nye og sentrale bygg.
Midt i Trondheim sentrum står en gul gravemaskin og rydder opp restene etter rivingen av murbygget til Salem menighet fra 1926.
Om et knapt år skal nye Salem stige frem her – mellom den populære Byscenen og Trøndelag Teater.
– Vi har en arv å ta vare på; å være et lys i hjertet byen vår. Når vi endelig får dette nye bygget på plass, har vi alle muligheter til å gjøre nettopp det, sier pastor i Salem, Jann Even Andresen.
Han er innom byggeplassen sammen med studentpastor Isak Gilde for å følge med på utviklingen.
– Jeg har stor tro på byggeprosjektet. Vi er veldig klare til å forvalte de nye fasilitetene til det beste for byen vår, sier Gilde.
Lang historie i sentrum
Salem Trondheim er tilsluttet Normisjon og har en lang historie som en diakonal faktor i byen.
Allerede i første halvdel av 1800-tallet etablerte den suksessfulle industrigründeren Hans Johan Olsen, en andre generasjons haugianer, et bedehus i sentrum av byen.
Gaten hvor han etablerte bedehuset gikk under navnet Helvetesveita og var kjent for prostitusjon og nød. Plasseringen var ikke tilfeldig. Olsen ønsket nemlig å utgjøre en positiv forskjell i et belastet område.
Resultatet var at den samme gaten opplevde en total forvandling, og navnet ble i 1880-årene endret til Sommerveita.
Hans Johan Olsen var sentral i etableringen av Trondhjems indremisjon i 1865 – som i dag er Salem menighet. Umiddelbart tok de fatt på å hjelpe mennesker i nød. Blant annet ved å etablere hjemmesykepleie.
– Vi skal aldri miste frimodigheten vår som kristne. Selv om situasjonen er en annen i dag enn på den tiden betyr ikke det at det ikke finnes nød. I Salem er vi opptatt av å holde på den røde tråden – at vi bidrar med å dekke behov i byen, sier Andresen.
– Fokus på studenter
Ifølge pastoren har planlegging av et nytt bygg vært et tilbakevendende tema i menigheten de siste 20 årene.
At det har tatt tid å få satt i gang selve byggingen, mener Andresen vitner om en menighet som ikke ønsker å forhaste seg.
– Det er mange hensyn å ta. Noe av det viktigste var å ikke forsvinne fra sentrum. Så har det vært en lang jobb med å samle inn nok egenkapital og sørge for vi vet akkurat hvordan vi skal anvende bygget når det er ferdig, sier han.
Studentpastor Gilde er glad for at menigheten han begynte å jobbe i høsten 2020 tok seg god tid til å planlegge ordentlig. Likevel mener han det var på høy tide å skifte ut fasaden.
– Veggene ute var stygge, og innvendig var det både slitne tak og fuktige ganger. Vi har hundrevis av studenter som går forbi hver dag, men som ikke tenker over at det er en levende kirke på andre siden av den grå massen. Vi trenger et sted som virker innbydende på de som går forbi, mener Gilde.
Andresen er enig og forteller at Salem er bevisst på å være en attraktiv menighet for byens 30.000 studenter.
– Studentene må få et eierskap til bygget og ikke skjemmes over det. Klarer vi å gi studentene som kommer et hjem hvor de kan utvikle seg og bli gode disipler, har de en mye større påvirkningskraft på sine andre medstudenter enn vi som menighet noen gang kan drømme om, sier han.
Hyller dugnadsånden
Bak byggeprosessen står mange kloke og dyktige hoder, ifølge pastorduoen.
Folk med byggeerfaring, ledererfaring, økonomi- og advokatkompetanse har alle kommet fram i egne rekker.
– Hadde det ikke vært for at disse menneskene bruker av sine gaver og talenter for menigheten, hadde vi ikke kommet oss av flekken, sier Andresen og legger til:
– Så har vi en sterk gjeng med medlemmer som ber for hele prosessen. De er gull verdt og helt avgjørende når vi nå går inn i en ny tid for Salem Trondheim.
Gilde føler seg priviligert som får være ansatt i det han mener er en vital menighet.
– Det føles nesten litt ufortjent å komme rett inn på oppløpet her. Men det er jo en drømmejobb å få være med å forvalte en så sterk kultur Salem har med å være en positiv innflytelse på innbyggerne i Trondheim, sier han.
Vil skape et ressurssenter
Den dagen nye Salem står klar, er håpet at det vil bli et bygg som gagner flere enn bare menighetens rundt 400 medlemmer.
En ekstra etasje vil blant annet huse Normisjons bibelskole Gå Ut Senteret med klasserom og grupperom.
I tillegg skal bygget romme Normisjon og Acta region Trøndelag og de diakonale satsningene Trondheim samtalesenter og kontaktsentret 22b.
Til sammen skal dette ifølge Andresen bli et ressurssenter for Normisjon i Midt-Norge.
– Målet er å koble arbeidene i Trøndelag tettere sammen. Dette blir et pilotprosjekt for vår del, men håpet er å skape et knutepunkt for ressurser hvor vi kan spille hverandre bedre, sier pastoren.
– Kan det bli brukt ut over Normisjon også?
– Aboslutt. Her i Trondheim har vi et veldig godt forhold til de andre kirkesamfunnene. En av ambisjonene våre er definitivt å dele på ressursene, sier han.
– Hvordan påvirker prosjektet økonomien til menigheten?
– Det er klart det koster, og vi er forberedt på at det blir krevende i starten. Men vi har flinke folk som håndterer økonomien hos, og vi håper jo at vi i andre enden vil se flere som tar imot Jesus og blir disipler, sier Andresen.
Livet på utsiden
De to lederne i Salem menighet står og speider ut over byggeplassen, men understreker at menigheten på ingen måte er passive tilskuere mens hjemmet deres renoveres.
– Vi leier lokaler hos pinsemenigheten Betel, Misjonskirka, Kristen Videregående skole, Moholt menighetshus og Indre Sjømannsmisjon. Overalt opplever vi å bli tatt godt imot, så det er veldig hyggelig, sier Andresen.
– De av oss som jobber med studentene og ungdommer har nok sluppet billigst unna. Hos Betel har vi omtrent de samme størrelsene og likt teknisk utstyr som i Salem. Og vi kan fortsette å være i sentrum, sier Gilde.
Andresen sier at han får mye positivt ut av å være borte hjemmefra i en periode.
– Du blir kjent med flere folk og knytter større nettverk. For eksempel deler vi nå lokaler med en bedrift med ansatte jeg tror aldri har kommet så tett på menighetsfolk før. Så, vi gjør det beste ut av å være hjemløse akkurat nå.