HUMOR: Blinde Kurt Ove Mæland hadde som barn et nært forhold til Narnia-bøkene. Latteren sitter løst når han forteller om netter der han smuglyttet til bøkene med kassettspilleren under dynen.

Smuglyttet til Narnia-bøkene under dynen

Universet i fortellingen om Narnia satte sitt preg de to blinde barna sitt hverdagsliv. Den skjellsettende tiden er nå blitt til en forestilling i både ord og toner.

Publisert Sist oppdatert

Noen tiår er gått siden Hege Eidseter og Kurt Ove Mæland lot seg inspirere og søke tilflukt i den berømte fortellingen «Legenden om Narnia». De sju bokutgivelsene fra slutten av 1970-tallet og utover 1980-tallet fikk en helt spesiell plass i deres unge liv.

Bøkene ble innlest på lydkassetter for blinde og svaksynte av Frank Tangen i Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte {KABB). For de blinde barna Hege og Kurt Ove fortonet dette seg som en magisk opplevelse.

«Legenden om Narnia»

«Legenden om Narnia» er en serie på sju barnebøker av den britiske forfatteren C.S. Lewis, først utgitt i 1950–1956.

Dei handler om hendelser i det fiktive landet Narnia, sett med øynene til engelske barn som blir fraktet dit gjennom magiske portaler.

Det underliggende temaet i bøkene er den kristne tro; kampen mellom det gode og det vonde.

Kassettspiller under dynen

– Det var utrolig spennende å ta kassettspilleren med under dynen og forsvinne inn i dette Narnia-universet. Noen ganger skjedde det på natten mens alle andre sov, så det ble jo en del smuglytting når jeg helst skulle sovet i løpet av disse barneårene, humrer Mæland fra Bergen.

Frank Tangen som leste inn bøkene ble rett og slett en helt for de to. Begge husker hvordan hans fortellerstemme virket på dem.

Flere tiår senere var det nettopp Frank Tangen som utfordret dem til å lage noe rundt Narnia-bøkene, basert på deres opplevelser i barndommen. Universet hvor de forsvant ut og inn av fantasien og til det livet de ellers levde som barn i hverdagen gikk på mange måter hånd i hånd.

Gjenkjennelig

– Når jeg lyttet til Narnia-bøkene kunne jeg ofte relatere det til noen av mine egne opplevelser med tanke på hvordan det var å være barn, sier Kurt Ove.

– Det kunne handle om at jeg var bekymret for å bli forlatt av de andre kameratene på veien hjem fra skolen, eller brøytebilen langs veibanen som jeg ikke kunne se. Innholdet i Narnia-historiene fremkalte et stort spekter av følelser og tanker i dette universet. Det betydde uten tvil veldig mye, fastslår han.

Forestilling om Narnia

Nå er historien som satte så sterkt preg Eidseter og Mæland blitt til en forestilling som fremføres i flere kirker utover høsten. Premieren fant sted i Olavskirken på Modum Bad for noen uker siden. De tror begge forestillingen er gjenkjennelig for de aller fleste, og at den forteller noe om det å være menneske på godt og vondt.

– Det er en fremføring med flere lag, slik jeg opplever forestillingen, sier Hege Eidseter.

GJENKJENNELIG: Hege Eidseter tror mange vil kjenne seg igjen i det forestillingen «Mitt Narnia» berører. – Det er en fremføring med mange lag, sier hun.

– Det er jo ikke alltid vi selv klarer å sette ord på det vi føler, og sånn sett kan formidlingen og musikken gjøre noe med oss. Her er vi innom alt fra humor, alvor og smerten vi kan oppleve i livet, fortsetter hun.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Det er mange som sier at forestillingen har berørt dem. Noen forteller at de trenger noen dager på å fordøye det hele, svarer Eidseter.

Litteraturen forandrer liv

Helga Samset har utarbeidet manus og styrer regien på forestillingen. I et intervju med KABB sier hun at fremføringen legger vekt på hvordan det først og fremst var for Hege og Kurt Ove å være barn og ikke at de ble født blinde.

– Dette er en fortelling om hvordan litteratur kan påvirke fantasien og livene våre, og den skjulte, indre verden som vi alle har. Jeg tror og håper at «Mitt Narnia» når alle, både barn og voksne, sier Samset.

MUSIKER: Kurt Ove Mæland er arkitekten bak musikken og tekstene som presenteres i forestillingen. Her gir han Dagen en smakebit fra en av låtene.

Alt egenprodusert

Hele forestillingen er egenprodusert av de involverte. Eidseter jobber som forteller for barn på Deichman i Oslo, mens Mæland er menighetsarbeider, musiker og journalist. Han har for øvrig komponert musikk og sangtekster til forestillingen. De opptrer begge som forteller og musikere underveis i fremføringen.

Forestillingen vil utover høsten bli vist i forbindelse med flere KABB-arrangementer i landet. Neste stopp blir på Hamar denne helgen.

TROFAST: Førerhunden Kusko ligger trofast ved siden av sin eier Kurt Ove Mæland når det jobbes i studioet hjemme på Morvik i Bergen.
Powered by Labrador CMS