Steinar og Cathrine har vært gift i 19 år. Slik praktiserer de underordning
Pastorparet Steinar og Cathrine Lofnes deler sine erfaringer og syn på underordning.
– For oss handler underordning om forståelsen av roller og rammer. Grunnen til at mange reagerer på at konen er underordnet mannen er fordi man tenker at underordning betyr undertrykkelse, sier Steinar Lofnes, pastor i Jesusfelleskapet i Bergen.
Møttes som ungdommer
Steinar og Cathrine Lofnes møttes for første gang som 17-åringer i ungdomsarbeidet i Kristkirken i Bergen. Ikke lenge etter ble de kjærester. De giftet seg som 21-åringer.
– Nå har vi vært gift i 19 år og er veldig stolt av det, sier Cathrine Lofnes og ser bort på ektemannen. Hun legger til:
– Det har vært noen humper i ekteskapet.
– Hvordan ville dere beskrevet dere selv som par?
– Vi hører ofte at vi er ærlige. Det er ikke så vanskelig for oss å brette ut om livet. Og så er vi målrettet, forteller Cathrine Lofnes.
Sammen med ektemannen er hun pastor i Jesusfelleskapet i Bergen. Ekteparet er åpne om familielivet på sosiale medier på både Instagram og YouTube som Familien L. Cathrine Lofnes jobber også med Mammashjerte i regi av Tro og Medier.
Underordning
Ekteparets syn på underordning har preget ekteskapet helt fra de giftet seg. De fikk undervisning om temaet i kirken som unge.
– Hva er underordning?
– Jeg føler kjernen i debatten er hvordan man forstår roller og posisjon. Hvis man ser til treenigheten så underordner Jesus seg Faderen. Vi ser det også i at menigheten skal underordne seg Jesus. Det betyr at vi som kristne er underordnet Jesus, forklarer Steinar Lofnes.
– Bibelen viser en helt annen form for lederskap ved at Jesus vasker disiplenes føtter, og dør på et kors, forklarer Steinar Lofnes.
Cathrine Lofnes trekker fram at mannen og kvinnen har ulike roller i ekteskapet.
– En beskyttelsesborg
Cathrine Lofnes viser til Efeserne kapittel 5 vers 22-25 i Bibelen: «Dere kvinner, underordne dere ektemennene deres som under Herren selv. For mannen er kvinnens hode, slik Kristus er kirkens hode; han er frelser for sin kropp. Som kirken underordner seg Kristus, skal kvinnene underordne seg sine menn i alt. Dere menn, elsk konene deres, slik Kristus elsket kirken og ga seg selv for den (...)»
– Da vi underviste om underordning i kirken brukte vi et bilde på en borg.
De tenker at mannen er som en borg som beskytter kvinnen.
– Jeg opplever at mange kvinner misforstår denne borgens funksjon og tenker på det som en fangeborg heller enn en beskyttelsesborg, forklarer hun.
– Da kan man oppleve trygghet, frihet, stabilitet og tillit til mannen. Dette er det ideelle bildet, sier hun.
Ulike roller i ekteskapet
Familiemoren mener en av kvinnens viktigste roller ovenfor mannen er tillit.
Hun mener at underordning ikke handler om hvem som setter på kaffe eller hvem som hjelper barna med lekse, men om noe dypere.
– Det handler om en tillitshandling i mitt hjerte om at jeg stoler hundre prosent på Steinar og hans ledelse. Innenfor det styrer jeg mye, sier hun og smiler til ektemannen.
– En av de største rollene til mannen er å elske sin kone slik Jesus elsker menigheten, utdyper Steinar.
Han forklarer at mannens utfordring i dagens samfunn er å bli passiv og selvsentrert.
– I vår kultur er ansvarsfraskrivelse i ekteskapet en større utfordring enn å bli en undertrykkende tyrann, sier Steinar.
– Hvordan praktiserer du å elske din kone?
– Det er noe jeg hele tiden jobber med fordi Cathrine er bedre på det enn meg. I går så det ut som at jeg gikk tur med hunden om kvelden selv om det egentlig var Cathrine sin tur. Jeg så at hun var sliten. Jeg prøver å være der og gjøre ting før hun spør meg om det.
Ekteparet mener at de ulike rollene til mannen og kvinnen i ekteskapet kommer tydeligst fram når man får barn.
– Når moren gir av seg selv til barnet, må faren beskytte moren. Moren mister jo nesten seg selv i å ta vare på barnet, noe som er veldig naturlig og dypt instinktivt, sier familiemoren.
– Ikke riktig å avskrive hele rammeverket
Cathrine mener det er viktig å adressere de tilfellene hvor underordning er blitt brukt på feil måte.
– Det er kanskje derfor mange sluttet å snakke om det fordi man har hørt vonde historier. Det er få som velger å stå fram og leve det ut som sannhet. Samtidig er det jo ikke riktig å avskrive hele rammeverket bare fordi noen har trådd feil, sier hun og legger til:
– Om familien skal være så sunn og god som Gud har tenkt må vi begynne å fortelle bedre historier om nettopp underordning.
Ektemannen tilføyer at når underordning er blitt praktisert som undertrykkelse, har ikke ektemannen praktisert det neste verset, nettopp å elske sin kone.
– Underkastelse går jo imot evangeliet, presiserer Steinar.
– Vi leder familien sammen
– Jeg tror at underordning handler om en underliggende forståelse av at vi leder familien sammen, og at min rolle som ektemann er å være den øverste ansvarlige. Min jobb er å ta initiativ til å gi retning og verdier. Men jeg kan ikke tvinge det gjennom, sier familiefaren.
Han forklarer at om det er noe de er uenige om så snakker de om det.
– Hva om dere hadde en situasjon hvor dere ikke klarte å bli enige?
– Da tror jeg vi kunne kommet fram til at det er Steinar sitt ansvar å ta en beslutning, men har det noen gang skjedd? sier Cathrine og ser bort på ektemannen.
Ekteparet kommer fram til at de aldri har vært i en situasjon hvor de ikke klarte å bli enige, og som førte til at ektemannen måtte ta en beslutning.
– Har dere et eksempel på en situasjon hvor dere var uenige, men kom fram til en løsning sammen?
– Jeg husker en situasjonen hvor barna ville bade på en kald sommerdag med klær på. Jeg sa nei, men Steinar lot de bade. Det ble til en konflikt, forteller Cathrine.
Etterpå analyserte de situasjonen og kom fram til at de skulle snakket sammen før de gav barna ulike svar.
– Snakker ikke så mye om underordning
Ekteparet har jevnlig samtaler med unge par som skal gifte seg.
– Vi snakker mye med unge par om det å forstå hverandre og kommunikasjon. Jeg vet ikke om vi hadde snakket så mye om underordning om det ikke hadde kommet en debatt rundt det. Vi bruker ikke ordet underordning så mye. Vi har nok snakket mye mer om lederskap, forteller Steinar Lofnes.
– Hvorfor ikke bruke ordet underordning?
– Jeg er mer opptatt av at folk skal få de verdiene som ligger i underordning. Selve begrepet er et ladet ord. Når vi først skal snakke om underordning så ønsker vi å gjøre det grundig, sier Steinar.