KYSTMISJON: – Jeg tenker at det er Vår Herre som styrer med organisasjonene og at det får bli som Han vil. Men foreløpig ser jeg at vi har en oppgave å fylle blant fiskere og langs kysten forøvrig, særlig i Nord-Norge, sier Svein Helge Torsteinsbø.

Svein Helge (25) vil få unge med i den gamle kystmisjonen

De trofaste sliterne i Den indre Sjømannsmisjon har skaffet seg en leder som kunne vært barnebarnet til mange av dem.

Publisert Sist oppdatert

Et generasjonsskifte av dimensjoner er på gang i Karmsund krets av organisasjonen som gjerne går under navnet «Indre Sjø». Når veteranen Georg Kallevåg (67) går av med pensjon etter 26 år i jobben som misjonssekretær, er det en 42 år yngre mann som overtar.

– De kjente vel litt til meg og tenkte at jeg var en interessant kandidat. Men jeg måtte tenke meg litt om da jeg fikk spørsmålet, forteller Svein Helge Torsteinsbø.

Kjent ansikt

For Dagens lesere er han allerede et kjent navn. 25-åringen er hovedmannen bak det unike bedehusmuseet på Karmøy.

1. juni blir han ny leder i Karmsund krets, et av de mest aktive områdene i organisasjonen. Jobben var tidligere kjent som kretssekretær. I dag er tittelen misjonssekretær, og det er en benevnelse som passer godt for den ikke helt gjennomsittlige 25-åringen fra Kopervik.

Han har skrevet masteroppgave om bedehushistorie, og de tre siste årene har han vært frivillig forkynner i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

– Etter nøye overveining og mange bønner, ble svaret «ja». Jeg tror det blir en spennende jobb, sier han.

Unge fiskere

Torsteinsbø overtar en krets med 15 aktive foreninger i et strøk av landet der fiskeryrket fortsatt står sterkt. Fiskerne er den tradisjonelle målgruppen for for «Indre Sjø». Men fisket er ikke som før. Båtene er blitt større, og mannskapet er mindre i land.

Mens fiskarheimene i glanstiden hadde opp mot 50.000 besøkende i høysesongen, er behovet nedskalert og det kristne velferdstilbudet betydelig mindre i dag.

Men fiskarheimene finnes, og Torsteinsbø mener de fortsatt spiller en viktig rolle. Han påpeker at rekrutteringen til fiskeryrket har tatt seg opp, noe «De unges fiskarlag» er uttrykk for.

– Mange av de unge fiskerne har ikke økonomi til å skaffe seg større båter og må nøye seg med mindre fartøyer. Det vi har sett lokalt her på Karmøy, er at mange av disse har sett verdien av å ha en plass der de kan gå i land, få seg en dusj, et velsmakende måltid, tilgang til nett og en god seng.

– De reiser gjerne nordover om vinteren for å delta i lofotfisket. Jeg kjenner mange av disse som sier de vil støtte arbeidet vi driver i Nord-Norge og at det er fint at fiskarheimene drives av en kristen organisasjon. Jeg opplever at det er mulig å nå inn til denne målgruppen, sier han.

Tilbud til cruisemannskap

Indre Sjø har tre bein å stå på: Fiskarheimene, foreningene og misjonsbåten «Elieser». Med den får bygder langs kysten jevnlige besøk, gjerne steder der det er liten eller ingen kristen møtevirksomhet resten av året.

I Bergen har organisasjonen etablert et diakonalt arbeid rettet inn mot utenlandske sjøfolk som er ansatt på cruiseskip. Tilbudet går under navnet «Seamens Mission».

– Haugesund er en betydelig cruisehavn, og jeg ser gjerne at vi etablerer et slikt tilbud her også. Men da må vi få med mange nok frivillige, sier Torsteinsbø.

CRUISESKIP: Svein Helge Torsteinsbø håper å etablere «Seamen´s Mission» for mannskap på cruiseskip som anløper Haugesund. Bildet er fra Bergen havn, der det finnes et slikt tilbud.

Retro-trend

Mange forståsegpåere har spådd en dyster framtid for organisasjoner som Indre Sjø. Gjennomsnittsalderen på de foreningsaktive er høy, og rekrutteringen av unge har stått i stampe mange steder. Det kulturelle uttrykket er heller ikke det mest oppdaterte.

– Hva skal til for å snu denne trenden?

– Det spørs hvem du snakker med. Vi ser en viss retro-trend også i deler av Kristen-Norge. Tenk bare på basarene. De var ut. Nå er de inn igjen. Før var det bare gamle som gikk på basar, nå trår unge krefter til. Basaren trekker enormt med folk og er en gyllen anledning til å få med nye generasjoner.

– Hva tenker du om framtiden for Indre Sjø?

– Jeg tenker at det er Vår Herre som styrer med organisasjonene og at det får bli som Han vil. Men foreløpig ser jeg at vi har en oppgave å fylle blant fiskere og langs kysten forøvrig, særlig i Nord-Norge.

– Du er mest kjent for bedehusmuseet. Betyr dette at du liker best det som er gammelt?

– Jeg har et positivt forhold til tradisjoner, men det er klart at vi må fornye oss også. Det har bedehusbevegelsen vært flink til gjennom hele sin historie. Når vi setter nye melodier til de gamle sangene fra «Sangboken», har de appell til mange unge. Det har vi sett mange eksempler på.

Lapp i lommeboka

I lommeboka har Svein Helge Torsteinsbø en sammenbrettet lapp. I den er det et sitat av Tormod Vågen, en mann de fleste norske 25-åringer aldri har hørt om. Vågen var generalsekretær i Misjonssambandet fra 1936 til 1970, og budskapet på lappen (se bildet) handler om at misjonsarbeidet står og faller med det Vågen kaller «et rop fra hjertet».

Forkynnelse i foreningen er misjonssekretærens viktigste jobb. I tillegg må han holde orden på kretsens økonomi og administrere arbeidet fra det nye kontoret som er under etablering i Åkrehamn.

– Det er en stor glede å komme rundt i foreningene og se hvordan folk gløder for misjonens sak og holder engasjementet levende. Mister vi gløden, kan vi pakke sammen.

Hva blir den største utfordringen i jobben?

– Å nå de unge. Samtidig er dette en veldig givende utfordring.

KRØLLETE LAPP: «Så lenge forkynninga er nummer ein i vårt arbeid, har vi ein arbeidsdag.» Slik begynner sitatet som Svein Helge Torsteinsbø har skrevet på en lapp som har fast plass i lomeboka.

Hva sier vennene?

Noe sterkt forhold til sjøen har kanskje ikke nye den nye misjonssekretæren. Men oppveksten på Karmøy gir en naturlig nærhet til det våte element, og bestefaren var sjømann.

– Hva sier dine venner på din egen alder til at du skal lede en krets i Den indre sjømannsmisjonen?

– Jeg har bare fått positive reaksjoner. De synes det er spennende at jeg går inn i en organisasjon med en tydelig evangelisk, men samtidig sterk diakonal profil.

Allerede profilert

Blant den etablerte garde i organisasjonen er det stor begeistring for det som forhåpentligvis er et gryende generasjonsskifte.

I tillegg til Torsteinsbø har Bjørgvin krets en 31 år gammel leder i Tomas Kjær Olsen, mens Øyvind Gundersen i Stavanger krets er 35.

– Vi er veldig fornøyd med å få Svein Helge med på laget. Sin unge alder til tross er han godt utdannet, godt kjent og profilert i området der han nå skal arbeide. En stor og aktiv krets har jobbet ham fram, sier generalsekretær Arne Helleland til Dagen.

– Når inn med budskapet

Svein Helge Torsteinsbø overtar jobben etter Indre Sjø-veteran Georg Kallevåg.

- Jeg opplever ham som en flott arvtaker. Han er strukturert og flink på alle vis og har godt kjennskap til misjonsfolket. Han har et utrolig kontaktnett, ikke minst inn mot de unge.

– Svein Helge er en fin forkynner og har et godt budskap å gå med. Han evner også å nå inn med budskapet. Jeg håper virkelig at ungdomsarbeidet vårt kan ta seg opp igjen nå, sier Kallevåg.

Powered by Labrador CMS