Tekstilavfall skaper trøbbel for Fretex
Fretex mener tekstilavfall forringer tekstiler til gjenbruk og reduserer nå innsamlingen av klær i Oslo fra 350 Fretex-bokser til 150.
De karakteristiske røde boksene til Fretex er et kjent innslag mange steder i Norge, men i hovedstaden blir det færre å se av dem i tiden fremover.
Årsaken er nemlig at Oslo Renovasjons- og gjenvinningsetat (OsloReg) har tildelt plasser på sine returpunkt fra 1. mars, og det er da stilt krav om at tekstilavfall og tekstiler til gjenbruk skal samles i samme boks.
Dette er ifølge Kristin Hareide, direktør for Miljø, Fretex, ingen god løsning for gjenbruksbedriften. Beslutningen om å redusere antall klescontainere i hovedstaden har vært et vanskelig dilemma for Fretex.
Vil ikke blande
– Når tekstilavfall blandes vil kvaliteten på det gjenbrukbare forringes, noe vi mener er en dårlig miljøløsning, skriver Hareide i en pressemelding fra Fretex.
– Fretex er en gjenbruksaktør som ikke har gode nok løsninger for forsvarlig håndtering av tekstilavfall til gjenvinning. Vi har en periode prøvd å videreformidle tekstilavfall, men oppgaven ble for omfattende og ressurskrevende, fortsetter hun.
Ifølge Fretex må tekstilavfallet behandles på en helt annen måte enn tekstiler til gjenbruk. De skal enten gjenvinnes til nye produkter eller energigjenvinnes.
Mer forskning
Det finnes aktører som lager nye produkter av tekstilavfall. Eksempler på dette kan være isolasjonsmatter og pussefiller. Problemet er at det per i dag totalt sett ikke finnes gode nok løsninger for håndtering av tekstilavfallet.
I EUs rammedirektiv om avfall er det krav til separat innsamling av tekstilavfall fra 2025. Tekstilbransjen, avfallsbransjen, myndighetene og andre aktører jobber nå med å finne framtidens bærekraftige og sirkulære løsninger for tekstiler.
Fretex peker på at det på området er behov for forskning og utvikling av sorterings- og materialgjenvinningsteknologi.
– Fretex vil være med å bistå i dette arbeidet, men har ikke mulighet eller kompetanse til å drive slikt arbeid. Fretex kan mye om gjenbruk, men mindre om gjenvinning, understreker direktøren.
NLM-bokser i Oslo
Dagen skrev tidligere i år om Norsk Luthersk Misjonssamband NLM som har fått enerett på innsamlingsbokser for brukte klær på Oslos vestkant. De 100 boksene NLM Gjenbruk får plassere i hovedstaden, erstatter dem Fretex og U-landshjelp fra Folk til Folk (UFF) har hatt i dette området.
Avtalen med Oslo kommune innebærer at NLM må ta imot tekstilavfall som Fretex egentlig ikke ønsker å ta hånd om. Daglig leder Bent Udnesseter i NLM Miljø skriver i en e-post til Dagen at etter først utsortering av kvalitets tekstiler for NLM gjenbruksbutikkene i Norge, blir ødelagte tekstiler samlet for seg og levert på nærmeste gjenvinningsstasjon for energigjenvinning.
Det største volumet går usortert til sorteringsanlegg i Sentral- og Øst-Europa, opplyser gjenbrukskjeden.
Problembarnet
– Vi velger å fokusere på det som er gjenbrukbart, og i alle hovedsak leverer folk gjenbrukskvalitet. NLM Miljø har ikke fått i pose og sekk og er glad for godt samarbeide med OsloREG og vilje til å tenke nytt sammen med oss om innsamlingsløsninger, skriver Udnesseter.
– Andelen ødelagte tekstiler som leveres inn tror vi har stabilisert seg de siste årene, og vi forventer i så måte ikke store overraskelser, fortsetter han.
Udnesseter legger til at ødelagte tekstiler er noe NLM Miljø er opptatt av. Derfor er kjeden også medlem av Avfall Norge og en del arbeidsgruppen «Tekstil 2025», som i fellesskap har søkelyset på problembarnet – ødelagte tekstiler.
– Ingen har svaret
– Hva tenker du er løsningen på sikt for å få til en skikkelig ordning rundt retur av tekstilavfall?
– Ingen har i dag svaret, men det er mange initiativ og engasjement for å finne gode løsninger for framtiden.
Udnesseter trekker fram en bringeordning for ødelagte tekstiler, men i en beholder med et annet design enn de tradisjonelle boksene de ideelle organisasjonene benytter som en alternativ måte å ta hånd om tekstilavfallet på. Men også en henteordning i hjemmene på lik linje med papp og papir kan også være en løsning.
– En mer permanent samfunnsordning må på plass, der gjenbruk får høy prioritet og innsamlingsløsningene er gode, dekkende og bærekraftige, understreker daglig leder i NLM-selskapet.
Føringer fra EU
Nå venter han og andre aktører i bransjen på føringer fra EU på området som trolig å kommer i løpet mars måned. Han tror norske myndigheter vil prioritere gjenbruk høyt i årene fremover, og hans organisasjon er klare til å ta sitt ansvar.
– Her har vi allerede en rolle, og gjør en betydelig innsats, men rollen må tydeliggjøres, anerkjennes og ha bred aksept og oppslutning også i framtiden, lyder konklusjonen fra Udnesseter.