Thomas (23) stortrives på sommerleir for unge voksne: – Det hadde blitt slitsomt å bare være leder hele tiden
KRIK-leiren «Camp 20+» gir ledergenerasjonen mulighet til å senke skuldrene og bygge nettverk.
Ungdomsleiren «Arena», arrangert av Kristen Idrettskontakt (KRIK), er akkurat over på Bibelskolen i Grimstad, Agder.
Men ikke før deltakerne har rukket å sette seg på bussen hjem, starter et av KRIKs nyere leirkonsepter opp på samme sted.
Her finnes ingen i stemmeskifte, ingen med regulering og russeferingen er for lengst et tilbakelagt kapittel.
«Camp 20+» samler snaut 400 leirlystne unge voksne som enten er ukjente med KRIK eller som føler seg for gamle til å være ungdomsdeltakere.
For Thomas Gullord Mythe (23) fra Hamar var denne leiren midt i blinken.
Denne solfylte fredagen bruker han og en gruppe andre deltakere på spillet «spikeball».
– Det er helt fantastisk med en leir for unge voksne. Her blir man litt yngre også. Ingen av oss er helt ferdig med å være deltaker på leir, sier Mythe.
Kjente ikke til KRIK
Trondheim-studenten fikk i fjor spørsmål fra noen venner han gikk folkehøyskole med om å bli med som deltaker på Camp 20+.
– Jeg kjente ikke til KRIK spesielt godt fra før. Men jeg merket hvor ivrige de var og valgte å si ja, forteller Mythe.
Den avgjørelsen angrer han ikke på.
– KRIK-miljøet er mye større enn jeg trodde. Så merket jeg hvor lett alle kom over ens. Jeg følte meg inkludert, og det var så lett å bli kjent med folk, sier 23-åringen, som også har et år bak seg i forsvaret.
Fikk ledertilbud
Etter leiren ble han spurt om han kunne tenke seg å være vaktsjef på en konfirmasjonsleir i Trondheim i regi av KRIK.
Utfordringen med å holde styr på vaktene som passet på 300 livlige konfirmanter opplevde han som spennende og tillitsfull.
– Det var mye kaos, men også veldig lærerikt. Jeg kjente på mestring, og alle de andre lederne oppmuntret meg hele veien og sa jeg gjorde en god jobb.
– Hele pakka ga mersmak, sier Mythe.
Snøballen fortsatte å rulle utover høsten for den unge hedmarkingen.
– Deilig å bare være deltaker
Nyttårshelgen ble han på nytt spurt om å bli leder på nyttårsleiren «Explore» med rundt 1.000 deltakere.
Sommeren var han med på ungdomsleiren Arena, før han nå igjen er deltaker på Camp 20+.
– Det har vært et veldig spennende og innholdsrikt år. Så kjenner jeg nå at det er deilig å bare kunne være deltaker. Det hadde blitt slitsomt i lengden å bare være leder hele tiden, sier Mythe.
Den største forskjellen på å være leder og deltaker er ifølge 23-åringen tiden.
– Jeg får mer tid til lengre samtaler med folk og være med på alt jeg selv har lyst til. Jeg trives med å ha ansvar, men jeg setter samtidig pris på å kunne få påfyll i form av gode møter, taler, samtaler og bli kjent med flere folk i KRIK-familien, sier deltakeren.
Hyller initiativet
Rebekka Austad (20) og Ellinor Håbrekke Hangerhagen (21) fra Trondheim er begge med på Camp 20+ for første gang.
De er vokst opp med KRIK-leirer både som deltakere og ledere, men opplever at denne leiren er noe annet.
Selv om de starter sine nye studier i Bergen kun om få dager, ville de ikke gå glipp av disse dagene i Grimstad.
– Jeg elsker å delta på leir og føler meg ikke for gammel til det. Det er gøy å være leder, men det er noe annet når du slipper ansvaret og bare kan senke skuldrene, sier Austad.
– Du merker at folk har god tid her. Det synes jeg er behagelig. Alle gjør sine ting på sine premisser. Samtidig som vi får masse bra påfyll og fellesskap, sier Hangerhagen.
Finner sammen etter leiren
De to trønderne skal begge begynne på studier i Bergen denne høsten – en by de vet lite om og kjenner få i.
En del av opplegget på Camp 20+ er tilpasset slik at de som skal tilbake til samme by etter leiren får møtes og bli kjent.
– Dette er helt genialt. Med tanke på hvor mange som mister troen sin i vår alder er det kjempeviktig å ha gode, kristne fellesskap der du skal studere, sier Hangerhagen.
– Vi har allerede snakket med flere nye folk som hører til Bergen. Det er en utrolig fin del av å være her, sier Austad.
Mer enn bare ledere
De unge kvinnene takker KRIK for at de har oppdaget og sett behovet for en leir hvor deres aldersgruppe kan være deltakere.
– Jeg tenker på alle på vår alder som kanskje ikke er like komfortable med å være leder. Som ikke er helt trygge i sin tro til å lede andre barn og unge. For disse er det jo gull å komme hit og kunne være de som stiller spørsmål, sier Austad.
– Jeg tror en slik leir betyr enormt mye. Både for sommeren, men også året som ligger foran. Det føles kjempebra å gå inn i et studieår, og rett inn i fadderuka, etter å ha vært med på en sånn leir, sier Hangerhagen.
Vil utruste og engasjere
Leirsjef på Camp 20+, Øystein Martin Pettersen (24) fra Ålgård, blir glad når han hører historiene til deltakerne på leiren.
– Det viser jo behovet for å se og gi noe tilbake til denne generasjonen, sier Pettersen.
Rogalendingen ser et stort potensiale ved å investere i aldersgruppen leiren retter seg mot.
– Vi som komite ønsker at deltakerne på Camp 20+ blir utrustet og engasjert til skoleåret som kommer. Både i sin hverdag og som fremtidige ledere i ulike menigheter, på leirer, og for våre medmennesker, sier Pettersen.
Han synes det er flott at deltakerne, hvor en stor andel vanligvis er KRIK-ledere, opplever at de får slappet av og mottar påfyll.
Samtidig mener han leiren ikke kun skal være en sosial hengeplass.
– Hvis dette bare blir et sted hvor de samme henger med hverandre år etter år, har vi ingenting her å gjøre. Vi vil skape en plass som legger til rette for gamle og nye vennskap og et større fellesskap som alle deltakerne her skal få ta del i, sier leirsjefen.
Ser fremover
For Thomas Gullord Mythe ble Camp 20+ både en vei inn til et nytt miljø, men også en styrke til troen.
Som ungdom var han ikke aktiv i en menighet, men det siste året har han utvidet militær- og studiegruppen med en KRIK- og kirkegruppe i Trondheim.
– Vi møtes ofte i helgene hvor vi spiser middag sammen og drar i kirka etterpå. Det er hyggelig å møte de samme folkene her igjen i Trondheim, sier Mythe.
Når han ser tilbake på seg selv for ett år siden, som KRIK-ukjent og uten ledererfaring, blir han ekstra takknemlig overfor Camp 20+.
– For meg var det en trygghet å først komme inn som deltaker. Jeg tror ikke jeg hadde blitt med i KRIK hvis første steg var som leder. Den steg for steg-prosessen var både behagelig og viktig for meg, sier Thomas Gullord Mythe som gleder seg allerede til neste sommer.