Tror lave kaster i India vil vrake hinduismen
Hvis dagens regjering i India mister makten, kan antallet kristne i landet øke dramatisk, mener professor Vishal Mangalwadi som nylig besøkte Norge.
– Minst 75 prosent av indere tilhører den laveste kasten, og de har ingen grunn til å forbli hinduer, sier Mangalwadi som har talt på en rekke møter i Norge de siste dagene.
– Hvis de stemmer mot hinduismen i dette valget og opposisjonen vinner, så tror jeg at India vil ligge åpent for konvertering på en måte landet ikke har sett på 2000 år, sier Mangalwadi videre. Han tror lavkastepersoner – ofte kalt de urørlige – kan bli kristne i stor skala og ser for seg at dette vil gi hjemlandet en radikal samfunnsendring.
Grunnlaget for det vil i så fall bli lagt i tiden fram til 1. juni. Dette er den siste av i alt sju valgdager i landet som i fjor passerte Kina som verdens mest folkerike land. De over 1,4 milliarder menneskene i India utgjør klodens største demokrati, og nesten én milliard av dem har rett til å stemme.
– Militante hinduer
Med 21 publiserte bøker, hvorav godt over halvparten handler om kristen indisk misjonshistorie, samfunnsbygging og åndelighet, har Mangalwadi flere tiår bak seg i studiet av religions- og samfunnsforhold i et kristent perspektiv.
Ikke alle analytikere er like optimistiske som professor Vishal Mangalwadi når det gjelder sjansen for et annet regime, noe han er klar over. De fleste ser hindunasjonalistpartiet BJP som storfavoritter til å få flertall.
India ledes av en gruppering Mangalwadi beskriver som «militante hinduer». Statsminister Narendra Modi har sittet i ti år og er frontfigur for en bevegelse der det å være inder anses å være det samme som å være hindu.
Teologiprofessor Mangalwadi forklarer at India er preget av stadig dypere sosial ulikhet tross sterk økonomisk vekst. Brorparten av befolkningen er dypt misfornøyd med dagens politikk, og mange ser på en stemme mot regjeringspartiet som en stemme mot arbeidsløshet, inflasjon, korrupsjon og diktatur. Mangalwadi ser det i tillegg som en stemme mot hinduisme.
Han forventer ikke et demokratisk valg:
– Få forventer at valget blir fritt og rettferdig. Spørsmålet er hvor mye urettferdighet vi vil se, spesielt i programmeringen av de elektroniske valgmaskinene, hevder han.
Forfølgelse og kirkevekst
I hindunasjonalismen blir kristne sett på som et fremmed innslag, og den senere tid er kristne blitt kraftig forfulgt i landet. For noen år siden opplevde Mangalwadi selv forfølgelse på grunn av arbeidet han og kona sto iblant fattige. Han sier han skulle ønske nordmenn og andre i Vesten var mer klar over den fundamentale konflikten mellom kristen innflytelse i India og den hinduistiske kulturen. Dette har ofte endt i brutal vold.
– I dag ses kristendom som en trussel på lokalt landsbynivå. Når en lavkasteperson begynner å hevde sin verdighet og likhet med andre, blir det ikke akseptert, sier han og viser til den veldokumenterte økningen i forfølgelsen.
Samtidig tror han den kan være noe av grunnen til kristendommens framgang. Offisielt er andelen kristne i landet nå 3,5 prosent. Uoffisielt er det bredt anerkjent at andelen er på minst 6 prosent, kanskje helt opptil 9 prosent.
Frigjøring for fattige
Mangalwadi gir kristendommen æren for mye av demokratiet i India, som at grunnloven tillater trosfrihet. Det gjør ikke inntrykk på myndighetene.
– De siste ti årene, mens BJP har regjert, har de brukt «konvertering» som et skjellsord. Likevel har de urørlige sett konvertering som sin beste vei til frigjøring fra hinduismen, forklarer Mangalwadi.
– Forfølgelsen har eksponert hinduismen som et undertrykkende religiøst system og har fått den laveste kasten til å vende seg mot partiet. Hinduismens lære sier to ting: For det ene at Gud skapte mennesker ulike, og for det andre at våre handlinger øker disse forskjellene. Hele hindusamfunnet ble organisert rundt prinsippet om ulikhet og urørlighet. Dersom du er født i en høyere kaste, kan du for eksempel ikke ta på maten som er tatt på av noen fra en lavere kaste. Og noen fra en lavere kaste kan ikke sitte på samme nivå som deg.
Etterlyser journalistikk
– Hvordan kan vestlige kristne vise solidaritet med indiske trossøsken?
– Vi trenger et journalistisk arbeid, kommer det kontant fra Mangalwadi som ønsker seg en nettside der daglige forfølgelseshendelser blir dokumentert.
– Jeg får tre-fire e-poster hver dag om kirker som er blitt brent eller pastorer som lider, men jeg har ikke hatt ressurser til å etterforske det.
Han mener noen av gruppene som melder om forfølgelse, har et troverdighetsproblem:
– Så snart du begynner å bruke historier om forfølgelse for å samle inn penger, har du interesse av at problemet fortsetter, mener Mangalwadi som ønsker seg en gravejournalist som kan ringe lokale menigheter og politiavdelinger der forfølgelse rapporteres, for systematisk å ettergå anklagene, men uten å bruke forfølgelseshistorier til pengeinnsamling.
Han håper slik informasjon kan sendes til sekulære indere i Vesten:
– De tror på mytene om at hinduismen er en fredens og rettferdighetens religion og at forfølgelse ikke skjer, sier Mangalwadi som håper at mer og bedre informasjon kan føre til at indere i Vesten legger press på hjemlige myndigheter.