RAPPER OG EVANGELIST: Sebastian Stakset er evangelist og rapper.

Var dypt inne i kriminalitet: Nå advarer han Norge mot svenske ghetto-tilstander

– Det som har skjedd i Sverige må ikke få lov å gjenta seg i Norge. I Stockholm har 15-åringer våpen og tar liv. Det sier den kjente tidligere kriminelle rapperen Sebastian Stakset (38).

Publisert Sist oppdatert

– Norge må ikke gå ghetto-veien. Ikke la det bli svenske tilstander. Det kan skje veldig fort, advarer Stakset.

– Vi opplever å ha god oversikt over de kriminelle miljøene, og langt på vei de aller fleste drap og grove voldssaker blir oppklart, svarer Hans Magnus Gjerlaug, avsnittsleder ved Kriminalitetsforebyggende seksjon ved Enhet Øst, Manglerud, til Dagen.

Men han nekter ikke for at en ser en økning i kriminalitet i Oslo, blant annet blant unge gutter.

PLUSSPRAT: Sebastian Stakset sammen med Egil Svartdahl under opptak av Plussprat.

Stakset viser til tall fra en rapport lagt frem av svenske Brottsförebyggande rådet (Brå) Sverige som forteller at 63 personer ble drept med skytevåpen i Sverige, Stockholm i 2022.

Over halvparten av disse drapene skjedde i Stockholm-området. Siden 2013 har Sverige hatt en voldsom økning i dødelige skyteepisoder.

I dag er Stakset rapper og evangelist blant gangstermiljøene i Sverige og Norge.

Stakset deltar i den nye SVT-dokumentarserien «När hip hop tar över», som ble lansert nylig.

Prisen kan bli høy

– Det er stadig tettere koblinger mellom rappemiljøene og de kriminelle miljøene i Sverige, og særlig rundt Stockholm, sier Stakset som også deltok i programmet Plussprat med Egil Svartdahl nylig. Der uttrykte Stakseth bekymring for utviklingen i Norge.

Dette er steder som Rinkeby, Rosengård og andre steder som har utviklet seg til parallelle samfunn, eller ghettoer, som Stakset kaller det. Mange kjenner stedsnavnene fra avisoppslag om kriminalitet og skyteepisoder utenfor Stockholm.

– Det kan raskt bli liknende tilstander i Norge. Advarselen hans kommer av egen erfaring. «Jeg kjenner igjen det som har skjedd i Sverige. Hvis man ikke tar tak nå, vil prisen bli høy,» sier han.

ADVARER: Sebastian Stakset på veien for å gi utsatte ungdommer håp.

Destruktivt utenforskap

– Min oppgave nå er motivere ungdom i Norge til å våkne før det er for sent.

Det gjør han blant annet gjennom å samarbeide med Maritastiftelsen, som motarbeider utenforskap ved blant annet å tilby unge fra belastede miljøer muligheter til å delta i arbeidslivet.

Stakset var selv gangster og kriminell fra tenårene av. Som 20-åring ble han siktet og dømt for grov vold, og er senere også siktet for drapstrusler, ulovlig besittelse av våpen og narkotikarelatert kriminalitet. Han ble blant annet dømt for besittelse av våpen og drapstrusler mot den svenske politikeren Jimmie Åkesson.

Han satt inne da han ble far for første gang.

Gangster-rapper

«Sebbe Stax», som er hans artistnavn, startet og var frontfigur i rappegruppa Kartellet. Han forteller at han skrev sin første tekst for gruppa da han satt fengslet for vold.

Han kjente godt den 19 år gamle rapperen Einár, som ble kidnappet og senere drept i Stockholm, i det som omtales som en krig mellom ulike rappe-grupper. De to samarbeidet flere ganger, blant annet på låten «Mamma förlåt».

Nå, som kristen rapper og evangelist, bekymrer han seg over situasjonen man nå ser utvikle seg både i gangstermiljøene i Sverige og Norge.

Forfatter og gravejournalist Einar Haakaas har skrevet boken «Advarsel: svenske tilstander i Norge». Der dokumenterer han at de svenske tilstandene er på vei til Norge. I boka kommer han med en sterk advarsel mot en samfunnsutvikling de færreste ønsker.

Stakset kan bekrefte dette av egen erfaring.

Norge må handle raskt

– Jeg har møtt ungdommene på Mortensrud utenfor Oslo, og jeg ser frøet til utenforskap i øynene deres, sa Stakset i forbindelse med en konferanse Maritastiftelsen arrangerte for en tid siden.

Stakset viser til at i oktober 2021 døde 20 år gamle Hamse Hashi Adan etter å ha blitt skutt flere ganger. Året før ble 23 år gamle Halil Kara skutt utenfor et spisested i Prinsdal, også dette endte med døden.

Begge dødsfall knyttes til kriminelle miljøer på Holmlia og Mortensrud som de siste årene tilsynelatende har vokst, og utagerer mer voldelig.

HOLMLIA: Holmlia er en av de utsatte omsrådene for utenforskap rundt Oslo.

Det ble registrert 26 drapssaker med totalt 29 ofre og 35 gjerningspersoner i Norge i 2022, ifølge politiets egne statisikker.

I 2022 var 54 prosent av gjerningspersonene ruspåvirket. 52 prosent var arbeidsløse eller trygdet, viser tallene.

13-åringer bevæpnet

Hans Magnus Gjerlaug, avsnittsleder ved Kriminalitetsforebyggende seksjon ved Enhet Øst, Manglerud, sier til Dagen at det er noen grunnleggende forskjeller i kriminalitetsbildet i Sverige og Norge.

– Sebastian Stakset er en klok mann, som vi har stor respekt for og lytter til. Men vi opplever å ha god oversikt over de kriminelle miljøene, og langt på vei de aller fleste drap og grove voldssaker blir oppklart, sier Gjerlaug.

Hans Magnus Gjerlaug: Hans Magnus Gjerlaug Avsnittsleder ved Kriminalitetsforebyggende seksjon ved Enhet Øst, Manglerud

Den erfarne politimannen nekter imidlertid ikke for at politiet ser store utfordringer i miljøene rundt Oslo Øst:

– Noe økning i voldssaker begått av unge gutter, og kriminelle miljøer som er dyktige på å rekruttere unge ungdommer til sine miljøer.

– Hva kan gjøres for å forebygge tilstander som i Sverige?

– Hvis disse ungdommene opplever kriminalitet som eneste utvei og kriminelle miljøer som sine nærmeste, så har vi en enorm jobb å gjøre. Vi er nødt til å finne ut hva «norske tilstander» skal være, og hjelpe våre barn og unge til å integreres i samfunnet på en måte der de opplever at de betyr noe og kan leve meningsfulle liv, sier Gjerlaug til Dagen.

Ikke lojale

Erfaringene fra Sverige er ifølge Stakset at den voksende mistilliten til myndighetene og samfunnet fører til at politiet ikke får kontroll på situasjonen som har blusset opp, og at problemet ikke ble håndtert tidlig nok.

– Derfor fikk utenforskapet fotfeste. Når ingen tok tak vokste det i omfang, og i dag ser vi resultatene av dette, ifølge Stakset.

«Vi har 100.000-talls mennesker som ikke har noen lojalitet til samfunnet i Sverige. Derfor har de bygd et eget parallellsamfunn. Slik skal det ikke være,» sier Sebastian Stakset.

Den svenske rapperen beskriver det som nå skjer i Sverige som en rask utvikling av ghetto-mentalitet, områder der det skapes utenforskap,.Til disse miljøene rekrutteres stadig yngre tenåringer.

Styrker lokalsamfunnene

Gjerlaug er tydelig på at i Norge har ikke politiet mistet kontrollen:

– Det er ingen områder der nødetatene i Oslo ikke kan gjøre jobben sin, så det kan ikke sammenliknes med Sverige, sier han til Dagen.

– Vi har områder der enkelt miljøer forsøker å dominere både hvem som får være tilstede, ha monopol på salg av narkotika og andre ulovlige varer. I de områdene jobber vi ekstra mye med å styrke lokalsamfunnene til å oppleve trygghet nok til å selv ta grep, så vi ikke får lokalområder preget av kald, formell sosial kontroll, men levende samfunn.

I dette arbeidet er politiet glad for å jobbe sammen med andre gode krefter som har samme mål, blant annet Maritastiftelsen, uttaler Gjerlaug.

MARITASTIFTELSEN: Sebastian Stakset utenfor Maritastiftelsens kontorer i Oslo.

Stadig yngre

– Etter at det ble strengere våpenlover i Sverige, der du kan få fire år i fengsel for å bære skytevåpen, rekrutterer nå gangsterne inn 15-16 åringer med våpen, siden de er for unge til å bli straffet, sier Stakset.

– Med utenforskap allerede fra skole og familie, er de et lett bytte. De får høre at «om du skyter for oss, kan du få være med oss i vårt fellesskap».

Stakset vet at en umoden 15-åring med pistol føler at han får makt.

– I Sverige ser vi stadig flere 15- og 16-åringer som tar liv. Selv hadde jeg pistol fra jeg var 18 år gammel, men nå har alderen blitt mye lavere, påpeker han.

Som mobbeoffer fra skolen og et utfordrende familieliv, kjente Stakset seg endelig hjemme da han ble akseptert i de kriminelle rappemiljøene.

Politisk

– Mitt motiv var ikke politisk da jeg begynte, forklarer Stakset.

Men med tiden vokste det fram et politisk engasjement hos ham, da han så hva som skjedde i miljøene med utenforskap.

Stakset forteller at mistilliten til myndighetene og samfunnet fører til at politiet ikke får kontroll på situasjonen som har blusset opp, og at problemet ikke ble håndtert tidlig nok.

– Derfor fikk utenforskapet fotfeste. Når ingen tok tak vokste det i omfang, og i dag ser vi resultatene av dette, ifølge Stakset.

FENGSEL: Sebastian Stakseth har mange år i fengsel bak seg.

Redde og isolerte

Den tidligere gangster-rapperen sier at de unge i disse miljøene har et tøft ytre, men egentlig er de svake og fryktsomme ungdommer, som er fylt av angst.

– Når mennesker havner utenfor, er det kort vei til håpløshet og isolasjon. Da kan det kan ofte være lettere å komme i kontakt med miljøer hvor kriminalitet og rusmisbruk er vanlig, forklarer han.

Selv beskriver han årene i det kriminelle rappemiljøet som et rent helvete.

EVANGELIST: Etter at han ble kristen har Stakset vært aktiv som rapper og evangelist. Han har delt sitt vitnesbyrd med tusenvis av unge i Norge og Sverige.

Reddet fra selvmord

Til slutt havnet Stakset i et 48 timer langt panikkangst-anfall, noe som førte til at han forsøkte å ta sitt liv, forteller han. En telefon fra broren med et budskap om håp reddet livet hans.

Det var i 2013. Allerede i 2011 hadde han gitt sitt liv til Jesus, men etter denne opplevelsen, der han også opplevde å bli døpt i Ånden, skjedde det en radikal forandring.

Fra å være en utfordring for samfunnet ble han en aktiv ressurs som nå bruker all sin tid på å gi håp til den unge generasjonen.

Powered by Labrador CMS