135 år med Asia-misjon: – Vi må være mer kreative enn før
Redaktør og Asia-kjenner Allan Neset opplever at misjonsmetodene i Østen har endret seg siden han begynte i 1989.
I 135 år har misjonsorganisasjonen Evangelisk Orientmisjon (EOM), tidligere Den Norske Kinamisjon, delt «de gode nyhetene» i Asia.
Mange av landene er kjent for å være fiendtlige overfor kristne. Likevel har EOM lagt til rette for bibelsmugling, disippeltrening i smug og et ukjent antall frelsesbønner.
De senere årene har Allan Neset merket at misjonsarbeidet i land som Kina, India og Nord-Korea har endret seg.
Han har vært engasjert i EOM siden 1989 som ansatt og styremedlem. I dag er han redaktør for organisasjonsbladet «Asias Millioner».
– Tiden hvor langtidsmisjonærer sendes inn for å bygge kirker er over. I dag er det mye større fokus på å nå folk gjennom humanitær hjelp og prosjekter som dreier seg om samfunnsutvikling, forteller Neset.
Men den erfarne Asia-kjenneren forteller at endringen ikke gir dårligere resultater for Guds rike.
Forfølgelse og unådde
Misjonsorganisasjonen Åpne Dører rangerer hvert år de 50 landene hvor forfølgelsen av kristne er sterkest – World Watch List.
Mange av landene som topper listene befinner seg i Evangelisk Orientmisjons nedslagsfelt.
Nord-Korea (1), India (11) og Kina (16) er de som skiller seg mest ut.
Fellesnevneren er totalitære regimer som i økende grad knebler religion- og ytringsfriheten.
Neset har over flere år besøkt Asia i jobbsammenheng. Selv om metodene ser annerledes ut er målsettingen den samme for organisasjonen.
– Vi skal nå de minst nådde i Asia. I India er det mer krevende enn noen gang å nå dem fordi myndighetene overvåker og til og med forbyr konvertering. Kina og Nord-Korea kjenner vi fra mange tiår som utfordrende land for vår type virksomhet. Derfor må vi være forsiktige, smarte og mer kreative enn før, sier redaktøren.
Evangeliet gjennom handling
I Nord-Korea jobber Evangelisk Orientmisjon med humanitære prosjekter som for eksempel å bygge anlegg for rent vann, veksthus og ulike matprogrammer.
I India driver de blant annet omsorgssentre, skoler og deler ut mat og medisiner til fattige landsbyer. I Kina støtter de fattige barns skolegang og barn med fysiske og psykisk handikap.
– Selv om det ikke er evangelisering med ord, ser vi at våre handlinger gir resultater i form av åndelig vekst, forteller Neset.
En episode han trekker frem er fra landsbygda i India under koronapandemien.
Et team fra EOMs samarbeidsparner delte ut mat og kom til en kvinne som hadde en handikappet datter. Da de fikk en matpose var moren forundret og trodde det hadde skjedd en feil.
Hun tilhørte det hinduistiske tempelet og forventet ikke at noen fra en kristen bakgrunn skulle dele mat med henne.
Da svarte teamet: «Jesus gjør ikke forskjell på folk. Han elsker alle mennesker og vil at alle skal ta del i hans kjærlighet».
– Dette gjorde kjempeinntrykk på kvinnen og gjorde at hun fortalte om det til andre i landsbyen. Den lokale pastoren fikk plutselig en større åpning for sin tjeneste og flere i landsbyen fikk oppleve hva evangeliet om Jesus virkelig dreier seg om. På den måten vokser menigheten stadig, sier Neset.
– Hvordan er det for deg å høre slike vitnesbyrd?
– Det er fantastisk. Og veldig motiverende.
Sår og sår
Å jobbe med misjon i lukkede land, slik som Evangelisk Orientmisjon gjør, er ifølge Neset en tålmodighetsprøve.
Innstramminger og lovendringer kan skje når som helst, som setter arbeid på vent eller stikker kjepper i hjulene når det gjelder planlagte prosjekter.
Redaktøren finner mye åndelig inspirasjon i Romerne 15:4-6 – som er en av bibeltekstene i forbindelse med Kristi Åpenbaringsdag søndag 7. januar.
«4 Og alt som før er skrevet, er skrevet for at vi skal lære av det: Vi skal ha håp gjennom den tålmodighet og trøst som skriftene gir. 5 Må tålmodighetens og trøstens Gud hjelpe dere alle til å vise enighet, etter Jesu Kristi vilje. 6 Da kan dere samstemt og med én munn prise Gud, vår Herre Jesu Kristi Far.»
– Tålmodighet og trøst. Det er enormt viktige elementer i vårt arbeid. Tenk da vi ble kastet ut av Kina i 1950. Den gang visste vi ingenting om hva som skjedde med alt arbeidet vi hadde gjort. Men der vi sådde ga Gud vekst. Da vi kom tilbake hadde så mye skjedd.
– Dette forteller meg at vi må ha tillit til Gud. Selv om vi sår og sår og ikke alltid får resultatet umiddelbart, må vi stole på at Gud gir nåde og vekst, sier Neset.
Rekordhøye gaveinntekter
Selv om Evangelisk Orientmisjon opplever innstramminger som en generell trend i mange av sine land, er følelsen motsatt på hjemmebane.
Aldri har de fått inn mer penger via gaver, ifølge Allan Neset.
I 2022 fikk de driftsinntekter på rundt 20 millioner kroner.
– Vi er både overrasket og takknemlige over den veksten i giverinntekter vi har hatt de siste årene. Så er vi forberedt på at de kan flate ut. Men er det noe vi er gode på så er det å tilpasse oss, sier Neset.
– Vi driver for det vi får, så gjør Gud resten. Det er vårt motto.
Bønn for 2024
Målet for året som ligger foran er ifølge Neset å holde aktivitetsnivået oppe.
Styret i EOM har gitt uttrykk for et ønske om en opptrapping av engasjementet i Kina og bønnearbeid for det gamle misjonslandet Japan.
– Det er veldig spennende å jobbe med misjon i Østen. Så blir det vår oppgave å kommunisere og få frem engasjementet her hjemme også, sier redaktøren.
Spesielt omstillingen fra å tenke klassisk misjon til mer diakoni og andre metoder, kan være krevende i enkelte misjonskretser i Norge.
– Men selv om misjonstjenesten ser annerledes ut enn i gamle dager, og evangeliseringen skjer mer gjennom handling enn ord, opplever vi at Gud åpner nye dører for oss hele veien.
– Hva er deres største bønneemne for 2024?
– Først og fremst at vi kan få fortsette å jobbe for Guds rike i Østen og at nye dører åpnes, spesielt i Nord-Korea. Så trenger vi tålmodighet og trøst i møte med brå endringer og restriksjoner som vi vet vil komme før eller siden, sier Allan Neset.