Familien Harbo ser frem til årets sommerleir i Sverige. Fra venstre: Hanne, Sven, Olga Jorunn, Martin og Marie.

– Å dra på familieleir har endret livet vårt

De fikk oppleve nytt samhold i familien gjennom undervisningen og verdiene de lærte om på Ungdom i Oppdrag-leiren.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år arrangerer Ungdom i Oppdrag familieleir i Sør-Sverige. Disse leirene er utrolig populære. Da påmeldingen åpnet i mars i år ble en av leirene full på tre og et halvt minutt.

Fikk livet forandret

Som navnet tilsier så har disse leirene fokus på familiene, noe Sven og Olga Jorunn Harbo har fått erfare. I 11 år har familien reist på Ungdom i Oppdrag sine sommerleirer i Sverige og Norge.

– Vår første leir var i 2007. Årets leir blir nummer ti i rekken, sier Sven Harbo.

De er ett av parene som skal være leirledere på årets første familieleir på Flämslätt Stifts- och Kursgård. Sammen med barna sine har de deltatt på UiO sine familieleire de siste 11 årene.

– Familieleir har endret livet til min familie, sier Sven Harbo.

Gjennom den undervisningen og de verdiene som de lærte, forteller han at familien fikk et nytt samhold. Dette er grunnen til at han og konen har valgt å være ledere. De ønsker at andre skal få oppleve det samme som deres familie og kunne etablere gode vennskap slik hans familie gjorde på den første leiren.

«Kveldskro»

Familieleirene kommer til å ha undervisning om familie og ekteskap.

– Det er forebyggende arbeid, akkurat som når du tar bilen på service, forklarer Harbo.

Samtidig peker han på et særpreg for leirene: barne- og ungdomsarbeidet. Prinsippet de jobber ut i fra er at «har barna det godt, har mor og far det godt».

På dagtid blir barna delt inn i grupper mens ungdommene er engasjerte i forskjellige tjenester, noe som Harbo understreker er veldig viktig. Ungdommene har sitt eget opplegg på kvelden kalt «kveldskro». Harbo forteller at «kveldskroen» er veldig populært og noe som trekker ungdommer til familieleiren.

Prioriterer nykommerne

Selv om leirstedet ligger i Sør-Sverige, rundt fire timer sørøst for Oslo, kommer det deltagere fra hele landet. Majoriteten på årets første familieleir er fra Rogaland hvor Harbo selv bor.

– Det er klart at når familiene kommer igjen og igjen, så er det ungene som vil igjen og igjen. De unge skaper relasjoner og foreldrene får påfyll, sier Harbo.

Hvert år kommer det mange faste gjengangere, men UiO prøver også å prioritere nykommerne. Selv om det står på nettsidene at leirene er fulle, holder de av noen plasser til nye familier som har lyst til å komme.

– Mange snakker om sommer som en tørketid, men for oss er dette et påfyll for resten av året. Det er både en god slutt på et semester og en god start på det neste, sier Harbo.

Powered by Labrador CMS