Advarer mot bibelsk skråsikkerhet
Debatten om skapelse og evolusjon i Misjonssambandet har hardnet til. Øystein Engås advarer mot å devaluere andres bibelsyn.
Det har vært høy temperatur i Dagens debattspalter den siste tiden etter at Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, gikk ut og advarte mot lettvint argumentasjon fra kristne som tror jorden ble skapt på seks dager.
- For mye argumentasjon bærer preg av at man avfeier vitenskap og ikke ønsker å sette seg inn i det man faktisk diskuterer, sier han.
I gårsdagens avis presiserer Ottosen at han ikke avviser at de første kapitlene i 1. Mosebok er «historiske hendelser», slik noen har skrevet.
- Det er grovt feilaktig, skriver han.
Tøffere ordbruk
Øystein Engås, lederen for NLM Norge, avviser at det er en stor pågående debatt i organisasjonen, men sier at de merker litt av de spenningene de har hatt i USA, der ordbruken har vært langt tøffere.
- Har du fått spørsmål fra folk i organisasjonen om hva de skal forkynne om dette temaet?
- Nei, overhode ikke, og vi har ingen meningssensur. Jeg registrerer at vi tenker ulikt i NLM, men jeg vil sterk understreke at det ikke går et skille mellom konservativ og liberal teologi i dette spørsmålet. Håpet er at vi kan få en god og åpen samtale om temaet.
Engås sier det er lett for å bruke ord som «å ta Bibelen på alvor» når man argumenterer for sitt syn.
- Implisitt sier det at den som ikke ser det slik jeg ser det, ikke tar Bibelen på alvor. Det må vi unngå, mener han.
Generell bibelsynsdebatt
Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, sier at han registrerer en generell bibelsynsdebatt i sin organisasjon.
- Mer det enn en spesiell skapelsesdebatt, men i spørsmålene om bibelens historisitet blir jo skapelsen raskt brakt fram som det mest nærliggende eksempelet, sier han.
Hans inntrykk er at særlig unge mennesker er opptatt av temaet.
Selv tenkte han mye på det sent i tenårene, og landet på et syn han har levd godt med siden.
- Av utdanning og «legning» er jeg realist, og interesserer meg for vitenskap og teknikk. Jeg tror likevel at det skapte vi ser, inkludert mennesket, er 6.000 år gammelt, men at Gud kan ha gjort ting utover det som er beskrevet tydelig for oss i Bibelen. Som leder opplever jeg at temaet utfordrer meg i stadig sterkere grad på grunn av den økte polariseringen, sier han.
- Får du spørsmål fra folk i organisasjonen om hva de skal forkynne om temaet?
- Ikke personlig, men jeg er opptatt av at vi får flere i bevegelsen som har nødvendig innsikt til å undervise om slike tema.
Ikke en trussel
Furnes sier at han er opptatt av at ImF ikke skal bli oppfattet som smal i spørsmål der man med Bibelen som autoritet kan komme til ulike konklusjoner, men er heller ikke redd for å flagge eget syn.
- Jeg tenker at vi ikke må se vitenskapen som en trussel, tvert i mot, men heller ikke opphøye den til å stå over Bibelens ord.
- Bør ungdom for eksempel lære at verden ble skapt på seks dager for mindre enn 10.000 år siden?
- De bør lære at Bibelen er Guds ord, også i det som står om skapelsen. Om en får inntrykk av at Bibelens første del er fabler, så er utgangspunktet ganske dårlig for å tro på resten, for å si det sånn.
Mellomposisjon
Engås slutter seg til det Furnes sier og opplyser at mange i NLM har inntatt en mellomposisjon. De problematiserer evolusjonslæren, men ser ikke noe behov for å avvise at livet på jorda kan være eldre enn 10.000 år.
- Flere med vitenskapelig kompetanse i NLM som står for et konservativt bibelsyn og en klassisk kristendomsforståelse, lander på andre konklusjoner enn seks dagers skapelse og ung jord. Så lenge Guds Ord er vår øverste autoritet, må vi respektere hverandres tolkninger og syn i dette konkrete spørsmålet, sier han.
- Noen vil advare mot å undervise at evolusjon kan ha forekommet, fordi ungdom kan miste troen på Bibelen. Andre sier det motsatte, nemlig at avvisning av evolusjon vil skape troskrise senere i livet. Er det ikke egentlig et spørsmål NLM bør ha en klar veiledning i ?
- Vårt fundament er en grunnleggende tillit til Bibelen som Guds Ord. Dette er svært viktig for oss å formidle til unge i dag. Når Bibelen er øverste autoritet, søker en bibeltekstens mening og dens anvendelse i eget liv. Der det er tolkningsforskjeller av enkelttekster i Bibelen er det en vesensforskjell mellom det å søke tekstens eget innhold med ønske om å bøye seg for Bibelen, og det å velge å sette klare bibeltekster til side. NLM ønsker å veilede tydelig om Bibeltillit og stimulere unge til bibelbasert refleksjon, sier Engås.
- Ikke et avgjørende spørsmål
Fra Andreas Hegertun, medlem av Pinsebevegelsens lederråd og pastor i Filadelfia Oslo, får vi vite at evolusjon og skapelse ikke er mye debattert i hans sammenheng.
- Problemstillingen kommer opp i ungdomsarbeid og til dels på bibelskoler, men for de aller fleste er det ikke et avgjørende spørsmål om verden ble skapt på seks fysiske dager eller om Gud gjorde det gjennom en lenger utvikling.
- Gud har skapt og villet menneskene. Det hersker det ingen tvil om, og det utløser heller ingen debatt.
Ikke bastante oppfatninger
Hegertun har tidligere sagt til Dagen at han personlig ikke har bastante oppfatninger om detaljene i hvordan Gud skapte verden. Han understreker at han har fått større forståelse for at Bibelen ikke utgir seg for å være en lærebok i naturfag og derfor heller ikke bør leses som det. Derimot er Bibelen absolutt autoritet i alle spørsmål den faktisk ønsker å svare på.
Det mener jeg er å være bibeltro, sier han.
Vitenskapen omtaler han som venn, ikke fiende, og han kaller det «misforstått troskap mot Bibelen og Gud hvis man av lojalitet prøver å fastholde noe som åpenbart ikke kan være riktig».
Dagen