Åpner for forbønnsliturgi for homofile og lesbiske
Biskop Halvor Nordhaug kan godta forbønnsliturgi for likekjønnede. Kravet er at kirken ikke endrer syn på ekteskapet.
Etter den fem timer lange debatten lørdag om det skal utarbeides liturgi for vielse eller forbønn for homofile og lesbiske par, ble det i pausene søndag diskutert hvor løsningene kan komme.
En forbønnsliturgi fremstod søndag formiddag som en løsning som kan få flertall når saken skal avgjøres tirsdag.
Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin har både i bispemøtet og i lørdagens debatt i kirkemøtet vært en premissleverandør som har avvist både forbønns- og vielsesliturgi. I debatten lørdag fremmet teologi-professor Harald Hegstad fra Oslo bispedømme et forslag til kompromiss hvor kirken både fastholder det tradisjonelle synet på ekteskapet, men samtidig utarbeider en forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap mellom likekjønnede.
Kan støtte forbønn
Da Hegstad og Nordhaug møttes utenfor kirkemøtehotellet på vei til gudstjeneste i Søm kirke i går, gjorde Nordhaug det klart at han kan tenke seg å støtte Hegstads forslag hvis hans eget primærstandpunkt ikke får flertall. Han er samtidig skeptisk fordi han tror det kan bli vanskelig å kommunisere løsningen utad.
- Vi kan ha sublime argumenter i Kirkemøtet om at vi ikke støtter ekteskapssynet i den nye kirkeloven, men det blir vanskelig å formidle hvis det utarbeides en forbønnsliturgi, sier Nordhaug.
- Det skiller seg klart fra forslaget om å innføre vielsesliturgi, svarer Hegstad.
- Selvfølgelig, men det er vanskelig å få frem nyansene, repliserer Nordhaug.
- Det kommer an på hvilken tolkning du og andre gir det, sier Hegstad.
Reagerte på debatten
I debatten lørdag tok store deler av kirkemøtets 116 delegater ordet. Debatten var intens, men de sterke ord og uttrykkene fra tidligere debatter var erstattet av mer forsonende og respektfull omtale av meningsmotstandere. Flere understreket at et vedtak for liturgi ikke vil være kirkesplittende. Det reagerte Aud Kvalbein fra Oslo på.
- Det er ikke vi som avgjør om det er kirkesplittende eller ikke. Jeg skulle ønske at vi ikke slo hverandre i hodet med det, for det har noe autoritært over seg.
Biskoper vil vie
De fleste delegatene argumenterte lørdag enten mot å innføre noen form for liturgi, eller for å innføre vielsesliturgi. En rekke av biskopene som i bispemøtet gikk inn for forbønnsliturgi som et kompromiss, gjorde det klart at de nå vil stemme for vielsesliturgi.
- Det er det uforpliktende samlivet som truer ekteskapet i dag. Jeg gleder meg over alle som vil gifte seg eller få velsignelse for sitt samliv, sa Riksaasen Dahl.
Bekymret for grasrota
Flere var bekymret for at et vedtak for liturgi vil føre til at frivillige i kirken trekker seg ut.
- Da blir det ikke lett å få folk til å stille til neste valg i menighetsrådet, sa Tor Soppeland fra Årdal i Ryfylke.
Komiteen som har behandlet saken har enstemmig gått inn for at alle arbeidstakere i kirken skal ha rett til å bli fritatt fra å delta ved forbønns- eller vielseshandlinger hvis dette blir innført.
Kjellfred Dekko, lek kirkelig ansatt fra Tunberg, understreket at fritaket må følge saken og komme inn i vedtaket.
- Slik kan alle som utøver sitt yrke i kirken kan gjøre det med glede.
Uholdbart på kirkekontor
Helge Nilsen, lek kirkelig ansatt fra Nidaros, er bekymret for konsekvensene.
- Vi vet at det er flere organister, kantorer, kirketjenere og sekretærer som ikke vil bistå. Derfor må det løses innad i virksomheten, men jeg tror det er illusorisk at vi skal få det til. Jeg tror det blir en uholdbar situasjon på mange kirkekontor, også for prester som ikke ønsker å vie likekjønnede par. På sikt kan kirkens trofaste medarbeidere ikke orke å arbeide i det og finne nytt arbeid. Vi kan ikke komme i en slik situasjon, advarte Nilsen.
Komiteen jobber videre med i alt fem forslag, hvorav to er kompromissforslag.
DAGEN