Ateismen var ikke svaret for Ayaan Hirsi Ali. Nå har hun blitt kristen
Hun har forkastet troen på islam og søkt tilflukt i ateismen. Nå går Ayaan Hirsi Ali i kirken hver søndag.
Ayaan Hirsi Ali ble født i muslimske Somalia, men bor i dag i Nederland.
Som tenåring var hun en muslimsk aktivist som ønsket at flest mulig skulle konvertere til islam.
I voksen alder forlot hun troen og har senere kritisert islam for å holde fast ved barneekteskap, omskjæring av jenter og æresdrap.
I 2004 skrev Ali filmmanuset til kortfilmen «Underkastelse» som kritiserer kvinnesynet i islam. Filmen ble sterkt kritisert og fordømt i muslimske miljøer og regissøren av filmen, Theo van Gohg, ble drept av en islamistisk terrorist i Amsterdam samme år som filmen kom ut.
Ayaan Hirsi Ali driver nå en stiftelse som arbeider for kvinnerettigheter og er både skribent og podkast-vert.
I en nylig publisert artikkel skriver Ali om sin reise vekk fra Det muslimske brorskapet og islam – til ateismen – og nå mot en tro på Jesus.
Var redd for helvetesilden
– Det største man kunne oppnå her på jorden var å dø som en martyr for Allahs skyld, skriver Ali om hva hun tenkte som ungdom da hun ble opplært i islam av Det muslimske brorskapet i Nairobi i Kenya.
Ali forteller at hun tidligere slet med den islamske beskrivelsen av helvete som ventet dersom man ikke fulgte Allahs påbud og forbud.
– Jeg var lenge redd for den grusomme straffen som ventet meg. Jeg hadde forkastet alle rasjonelle grunner til å tro på Allah, men levde fortsatt med den irrasjonelle frykten for helvetesilden.
Hun forteller hvordan Det muslimske brorskapet klarte å få henne og andre tenåringer til å gå fra å være passivt troende, til å bli muslimske aktivister, nesten over natten.
– Vi oppfordret andre muslimer til å be og krevde at ikke-muslimer skulle konvertere til islam.
Lært opp til jødehat
Ali skriver om hvordan de ble frarådet å være venner med ikke-muslimer. At man ikke var lojal til profeten Muhammed eller Allah dersom man beholdt slike venner.
Ali skildrer også et spesielt hat mot en gruppe ikke-muslimer: jødene.
– Vi forbannet jødene en rekke ganger hver dag.
– Jødene forrådte profeten vår. De har okkupert den hellige moskeen i Jerusalem og «jøden» korrumperer hjertet, sjelden og sinnet.
Ali mener en slik opplæring i hat var med å drive henne mot ateismen.
– Man kan skjønne hvorfor noen som har vært gjennom en slik religiøs opplæring, kan bli fristet av ateisme.
Kristendommen som bolverk mot islam
Etter å ha forlatt islam og blitt ateist fikk Ayaan Hirsi Ali en helt ny vennekrets. Hun startet også å lese kjente ateistiske forfattere som Christopher Hitchens og Richard Dawkins.
Hvorfor hun gikk fra å forkaste troen på Allah for så å se mot kristendommen, forklarer Ali gjennom tre trusler Vesten nå står overfor:
– Autoritære stormakter som Kina og Russland
– Global islamisme
– Woke-ideologien
Hun mener sekulære virkemidler som militærmakt og økonomi ikke er nok til å beskytte den vestlige sivilisasjonen mot disse truslene.
– Vi kan ikke overvinne disse enorme kreftene uten å selv kunne svaret på spørsmålet: Hva forener oss?
– Ateismen er for svak og splittende til å styrke oss i møte med våre truende fiender. Å svare at «Gud er død» er ikke tilstrekkelig, skriver Ali.
Hun mener også at prosjektet med den liberale verdensorden heller ikke er nok til å forene Vesten.
– Det eneste troverdige svaret er, etter min mening, viljen vår til å opprettholde den jødisk-kristne tradisjonen.
– Jeg har vendt meg til kristendommen fordi jeg har konkludert med at et liv uten åndelig trøst er uutholdelig – nesten selvdestruktivt. Ateismen klarer ikke svare på det enkle spørsmålet: hva mer meningen med livet?
Går i kirken hver søndag
Ayaan Hirsi Ali skriver at hun frykter for den vestlige sivilisasjonen dersom man ikke har kristendommen som et bindemiddel.
– Med mindre vi tilbyr noe meningsfylt, frykter jeg at sivilisasjonen vår fortsetter å å gå i oppløsning. Heldigvis trenger vi ikke se etter noe new-age-blanding av meditasjon og mindfullness. Kristendommen er alt vi trenger.
– Jeg har fortsatt mye å lære om kristendommen. Jeg lærer litt og litt hver søndag. Men jeg har kommet til – gjennom min lange reise fylt av tvil og frykt – at det er en bedre vei å møte alle utfordringene eksistensen byr på, enn hverken islam eller ateisme kan tilby.