BLIR IKKE ENIG: – En blir ikke enig om alt. Det må vi leve med, sier Per-Inge Søreng som i 18 år, frem til 2015, var leder av kontrollkomiteen i Misjonssambandet. Han ønsker ro i organisasjonen.

Ber kritikerne besinne seg

Mangeårig leder av kontrollkomiteen i Misjonssambandet maner til ro. Varsler beskylder NLM for «en misforstått lojalitetskultur som gir ledere altfor stor definisjonsmakt.»

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev i forrige uke at uroen fortsetter i NLM, noe blant annet leserinnlegg i avisen signaliserer.

Per-Inge Søreng (75) bor på Finnsnes i Troms og har vært tillitsvalgt i NLM i mange år. Han er blant dem som frykter at misjonsarbeidet kommer i skyggen av intern uro i organisasjonen.

– Noen liker ikke svarene

– Vi har brukt to år på dette, og alle steiner er snudd. Men noen liker ikke svarene, sier han.

VIL HA RO: Per-Inge Søreng, som i mange år har hatt verv i NLM, ber om ro i organisasjonen.

Saken han refererer til begynte for snart to år siden med at NLMs kontrollkomité på forsommeren 2020 mottok en varsling om tillitskrise i NLM basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk. (Se faktaboks).

I august 2020 tok forkynner Endre Stene et kraftig oppgjør med ledelsen i NLM i en kronikk. Generalsekretær Øyvind Åsland avviste Stenes uttalelser.

Siden ble et varslingsutvalg involvert, før hovedstyret uttalte at de har tillit til generalsekretæren.

I slutten av januar i år kom hovedstyreleder Raymond Bjuland med mer informasjon om varslingsutvalgets arbeid og læringspunktene fra rapporten i en uttalelse.

– Vi kommer ikke lenger

Søreng, som har vært leder av kontrollkomitéen i Misjonssambandet i 18 år, har sett seg lei på at kritikerne ikke gir seg.

– En blir ikke enig om alt. Det må vi leve med, mener han.

I dag er Søreng med i styrene for en barnehage og et leirsted i NLM-regi. Han mener det er beklagelig at sakene har tatt så mye tid.

– Misjonsarbeidet er nesten blitt glemt. Nå må ledelsen få styre, sier han.

Han vedgår at saken ikke er sort-hvit. Likevel mener han det er viktig at man skjærer igjennom.

– Nå må man gi opp. Sakene er gransket så langt det er mulig. Vi kommer ikke lenger. Det er viktig å respektere demokratiske prinsipper og at vi har en ledelse som styrer.

Uro i Misjonssambandet

NLMs kontrollkomité mottok på forsommeren 2020 en varsling om tillitskrise i NLM basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk.

I august 2020 tok forkynner Endre Stene et kraftig oppgjør med ledelsen i NLM i en kronikk. Generalsekretær Øyvind Åsland avviste Stenes uttalelser.

Samme måned fikk hovedstyret tilsendt de samme fortellingene som kontrollkomiteen.

I september 2020 publiserte Dagen en rekke saker om elevmiljøet ved Kvitsund Gymnas i Telemark, hvor tidligere ansatt, Siri Myklebust, gjentatte ganger varslet om elever som ikke hadde det bra ved skolen. I mai 2019 sendte hun et brev til generalsekretær Øyvind Åsland. Da hun ikke fikk svar, sendte hun et nytt brev i august samme år for å purre på svar. Hun sa opp jobben etter hun ble omplassert til renholder på grunn av overtallighet.

I desember 2020 ble det lagt frem en rapport der hovedstyret fikk kritikk for håndteringen av varslingssaker: «Kontrollkomiteens arbeid har avdekket svakheter i behandlingen av varslinger. Varslingene har i noen saker vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. Kontrollkomiteen observerer at hovedstyret i behandlingen av noen saker ikke har hatt en tilstrekkelig uavhengighet/avstand til generalsekretæren og administrasjonen».

Etter rapporten ble lagt frem, ble det sendt inn nye varslinger på den øverste ledelsens håndtering av tidligere saker.

I februar 2021 etablerte hovedstyret i NLM et varslingsutvalg. Det ble ledet av advokat Sten Foyn og konkluderte i august samme år:

«Varslingssakene utvalget har behandlet i denne rapporten har i all hovedsak sin bakgrunn i ulike former for kompliserte personalsaker med stor betydning for de involverte. Varslingsutvalgets vurdering er at generalsekretæren gjennomgående har behandlet sakene på en forsvarlig måte, uten vesentlige avvik fra de krav som gjelder. Utvalget har samtidig påpekt enkelte forhold i sakene som kunne ha vært håndtert annerledes.

Hovedstyret uttalte deretter at de har tillit til generalsekretæren.

26. januar ga hovedstyreleder Raymond Bjuland mer informasjon om varslingsutvalgets arbeid og læringspunktene fra rapporten i en uttalelse.

Høsten 2020 skrev Endre Stene en kronikk i Dagen der han tok et kraftig oppgjør med kulturen i NLM. Sammen med to andre skrev han nylig et innlegg med tittelen «Seksuelle krenkelser og varslingssaker i NLM.»

IKKE SMÅTING: – For oss varslere er det ikke småting som står på spill, men hvordan vi forholder oss til hverandre og til sannhet, sier Endre Stene.

Stene deler ikke Sørengs oppfatning av at «sakene er gransket så langt det er mulig.»

– Det stemmer på ingen måte. Varslingsutvalget har ikke svart på flere av de mest alvorlige beskyldningene, ei heller uriktig forklaring overfor utvalget. Det gjør det vanskelig å ha tillit til rapportens konklusjoner. For oss varslere er det ikke småting som står på spill, men hvordan vi forholder oss til hverandre og til sannhet. Dypest sett handler det om hvilke verdier NLM skal preges av.

– Tror vi kan ha begynt på noe

– I ditt første innlegg i Dagen skrev du at du håper NLM tar imot utfordringen til å ta et oppgjør med en ødeleggende kultur, og igjen lar kraften i ydmykt og selvkritisk lederskap få prege organisasjonen. Har du oppnådd det du ønsket?

– Jeg tror vi kan ha begynt på noe, men det tar tid. NLM er preget av en del taushetskultur der ledelsen styrer mye informasjon og mange narrativer. Jeg tror det er et tidsspørsmål før dette rakner.

– Hva mener du med det?

– At i NLM er det en del misforstått lojalitetskultur som gir ledere altfor stor definisjonsmakt. De bestemmer hva som sies om hvem og hvor, spesielt ved konflikter. Det legger lokk på ærlige, åpne prosesser og samtaler.

– Nå er saken i styrets hender

– Hva tenker du må til for at ting skal roe seg?

– Jeg tenker at ledelsen må reelt forholde seg til det mange varsler om, i stedet for å hele tiden dra fokuset mot oss som har varslet.

– Må ledelsen gå før du/dere blir fornøyde?

– For meg har aldri enkeltpersoner vært saken. Det er kulturen jeg har vært opptatt av og som jeg skrev om i august 2020,, en kultur jeg selv har vært en del av. Men det er ledelsens måte å håndtere konflikten på i offentligheten som nå har gjort det umulig å ikke peke på enkeltpersoner. Nå er saken i styrets hender, sier Stene.

Powered by Labrador CMS