HERBORG FINNSET: Herborg Finnset er biskop i Nidaros. Denne uken tar hun imot pilegrimer på vei over Dovre.

Biskop tar imot pilegrimer på vandring: – Både gleder og sorger forsterkes

Herborg Finnset forteller at pilegrimstur både gir rekreasjon og en opplevelse av gudsnærvær.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka er biskop i Nidaros, Herborg Finnset, på Dovre for å ta imot pilegrimer på vandring langs Gubrandsdalsleden.

På Fokstugu fjellstue har de gjort et av de minste husene på gården om til et kapell. Her har biskopen ansvar for morgen- og kveldsbønn hver dag. Med mange tyskere og nederlendere innom for tiden, går den enkle liturgien på engelsk.

– Vi har et mål om at alle skal få høre bibelteksten på sitt eget språk. Vi ber de som deltar derfor om å lese høyt på sitt morsmål, forteller Finnset.

SAMLES TIL TIDEBØNN: Biskop Herborg Finnset leder morgen- og kveldsbønn på Fokstugu fjellstue.

Frihet i fjellet

Biskopen forklarer at pilegrimene bor på den gamle skysstasjonen, hvor det både er fellesrom og rom for overnatting.

– På den måten kan jeg komme og hilse, uten at det blir for påtrengende. Noen kommer for å slå av en prat, mens andre vil helst være i fred.

– Hvilke samtaler får du med pilegrimene?

– Ofte om det hverdagslige. Jeg spør hvordan vandringen har vært, og hvor de skal videre. Mange av dem oppsøker fjellet og naturen, fordi i land som Nederland og Tyskland bor det flere innbyggere per kvadratkilometer enn her. Friheten fjellet byr på gir et sterkt inntrykk.

FOKSTUGU FJELLSTUE: På Dovre, langs Gubrandsdalsleden.

Sterkere farger

Finnset forteller at som for oss nordmenn, krever det ofte større fortrolighet for å kunne ha en åndelig samtale. Hun får likevel høre mange livshistorier som gjør inntrykk.

En enkemann som nylig var innom, hadde planlagt å gå pilegrimsvandringen med sin kone før hun døde. Nå går han turen alene. Biskopen beskriver dette som viktig sorgarbeid.

– For de som ferdes langs leden, knytter de forskjellige trådene i livet seg sammen. Sorgen, utfordringene eller gledene man bærer på, blir tydeligere når man ferdes alene i fjellet. Fargene blir sterkere – om det er glede eller sorg, forteller biskopen.

GUDSHUSET: Et av de minste husene på gården er gjort om til et gudshus, hvor morgen- og kveldsbønn holdes. På taket av huset er det et kors.

Pilegrim i Spania og Nidaros

Selv er Finnset en erfaren pilegrim.

– Hvordan opplever du det å gå pilegrimstur?

– Det kan være ganske slitsomt, sier Finnset og ler.

Hun forteller at ledene i Norge er tildels krevende, med bratte og vanskelige stier. Likevel er det en glede å legge fra seg alt man reiser fra, selv om man gjerne bruker noen dager på å lukke døren til alt som er hjemme, sier Finnset.

For biskopen er pilegrimsvandring en form for rekreasjon og opplevelse av gudsnærvær. Hun liker å ta med seg et bibelvers fra morgenen, som hun kan tenke på og meditere over gjennom dagen.

LIVETS TRÅDER KNYTTES SAMMEN: Biskop Herborg Finnset forteller at både glede og sorg forsterkes når man vandrer langs pilgrimsleder. Steinen med olavsrosen viser veien for pilegrimene på veien over Dovre.

Sammen med to venninner gikk hun sin første pilegrimstur i Spania til Santiago de Compostela, og brukte tre sesonger på leden som går tvers gjennom landet. Underveis møtte de en som lurte på om de hadde gått til Nidaros.

– Da måtte vi bekjenne at vi bare hadde gått i Spania, sier Finnset som senere brukte tre sesonger på å gå fra Hamar til Trondheim, sammen med de to venninnene.

Powered by Labrador CMS