Brunstad Christian Church etter kritisk dokumentar: – Ikke noe vi skal beklage
Den norske menigheten får kritikk i en fersk, finsk dokumentar.
Finlands allmennkringkaster YLE sendte mandag en dokumentar om Brunstad Christian Church (BCC).
Dokumentaren setter lys på hvordan gavemidler fra norske BCC-menigheter, havnet i BCC Financial sin cashpool i Kypros og ble lånt videre til et selskap i Finland.
Dagen har sett dokumentaren, som ligger åpent på YLEs nettside.
– Har lånt millioner
I dokumentaren får vi se hvordan to journalister fra YLE kommer til Oslofjord Convention Center, men må dra derfra fordi de ikke får møte lederne i trossamfunnet.
Videre settes det fokus på det finske selskapet, Finn Tack, som selger hestesport-utstyr. Selskapet ble etablert av nordmannen Gunnar Gangsø i 1982.
Gangsø har vært forretningspartner med både tidligere styremedlem i BCC, Bernt Aksel Larsen og BCC-topp, Kåre J. Smith.
YLE hevder at Finn Tack mottok lån fra cashpoolen i Kypros verdt mer enn seks millioner euro. Fortsatt er det medlemmer av BCC som eier selskapet og lånet skal være tilbakebetalt.
– Måtte låne ut
Dagens Næringsliv og NRK Brennpunkt har tidligere kommet med lignende informasjon.
Etter NRK Brennpunkts dokumentar, har BCC publisert en artikkel med tittelen «Lån til lederne? Her er fakta».
Her forklarer trossamfunnet at mange lokalmenigheter har lånt ut penger til BCC Financial. De tilbød en god rente på plasseringene fra lokalmenighetene, noe som på det tidspunktet var svært attraktivt for mange.
Men for at BCC Financial skulle kunne gi lokalmenighetene god rente på plasseringene måtte de samtidig også låne ut en del midler til vesentlig høyere rente, slik at de fikk inn de nødvendige inntektene. Dette ble gjort gjennom utlån til selskaper, heter det.
– En suksesshistorie
Da Dagen tar kontakt med BCC, svarer pressekontakt Berit Hustad Nilsen, at de har vært i dialog med YLE om dokumentaren.
– Vi har svart YLE i flere omganger. Når de reiser til Oslofjord uten avtale og forventer å møte oss der når vi ikke har stevne på stedet, eller kommer på døren ved hovedkontoret i Moss etter arbeidstid en fredag ettermiddag, så faller det jo på sin egen urimelighet å hevde at vi «avslo», skriver Nilsen.
– Dere er åpen om at enkeltpersoner og bedrifter har fått lån fra cashpoolen. Er det noe ved denne praksisen dere vil beklageeller tenker burde ha vært gjort annerledes?
– Det at BCCs representantskap tok ansvar ved forrige finanskrise i 2009 har gjort at menighetene både lokalt og sentralt i dag har en solid og bærekraftig økonomi. Dette er en suksesshistorie vi er stolte av, og ikke noe vi skal beklage. BCC Financial var et viktig verktøy i en periode, skriver Nilsen.
– Har vist åpenhet
I dokumentaren intervjuer YLE også et tidligere norsk medlem som etterspør mer åpenhet om transaksjonene ettersom dette var gavemidler.
– Burde dere ha vist mer åpenhet?
– Realiteten er vel at det er få kirker som har vist så stor åpenhet og informert så grundig om sin økonomi som BCC. Vi har publisert årsrapporter og reviderte regnskap gjennom mange år, og informert medlemmene jevnlig via medlemsmøter og informasjonssendinger.
– Vi har i flere artikler på nettsiden gjort rede for mekanismer rundt lån, hvilke typer lån, og hvem som fikk lån fra BCC Financial, samt dokumentert at alle lån er tilbakebetalt. I tillegg til all offentlig informasjon, har representantskapet i BCC og styrene i alle lokalmenighetene fått ekstra informasjon, skriver Nilsen.