TRO: Evangelist Jørgen Reinertsen reiser landet rundt for å finne gode trohistorier til sitt radioprogram «Dette er ditt liv».

– Da de ba for meg ble jeg plutselig helt edru

Et møte med noen ivrige evangelister forandret livet for Jørgen Reinertsen. – Jeg tok et oppgjør med alkohol og piller, og har levd med Jesus siden den gang, sier han til Dagen.

Publisert Sist oppdatert

17 år gammel sitter Jørgen Reinertsen i en bil i Kristiansand. Kameraten har gått i forveien til puben, Jørgen skal bare drikke litt til. Beruset begynner han å flytte på bilen, og krasjer borti noe. Stresset forlater han bilen for å følge etter kompisen til vannhullet.

Plutselig møter han på to menn som tar kontakt og inviterer ham til kaffe, kake og litt prat. Han takker ja.

– Jeg var jo lei av publivet, og gikk med dem. Da de ba for meg var jeg plutselig helt edru. Det var jo ikke planen, så jeg ble nok ganske irritert, smiler Reinertsen i det han fremkaller minnene.

Nød på innsiden

Unggutten tok imot frelsesinvitasjonen fra evangelistene. Men han korket ikke flasken av den grunn. En liten stund etterpå får bajasen et tydelig uttalt kall til å bli evangelist.

– Jeg var på vei til kjæresten i Vennesla. Fortsatt hadde jeg Motorhead-merke på jakken og slåssarmbåndet på. Jeg opplevde at jeg hørte en stemme si til meg: «Du skal bli evangelist».

Det vokste frem en nød på innsiden, og han begynte å ta med seg venner på møter. Parallelt tok han kontakt med gateevangelistene og fikk hjelp til å endre livet.

– Jeg tok et oppgjør med alkohol og piller, og har levd med Jesus siden den gang, forteller han.

Lørdags kveld

Jørgen Reinertsen har vært evangelist i Filadelfia Vennesla i mer enn 20 år, der han i tillegg til gatemøter og dør-til-dør-besøk arrangerte «Helaften» - lørdagsmøter med enkel forkynnelse, sang og musikk så vel som god servering. Fortsatt forkynner han i Filadelfia Vennesla, men for fem år siden opprettet han foreningen Nitti 10 som skulle drive evangelist-virksomhet på tvers av kirkesamfunn. I dag driver foreningen radiovirksomhet, og inviterer til «Helaften» på ulike steder.

– Det er et konsept som har slått veldig godt an. Det har kommet mange ikke-kristne, og vi opplever stadig at noen kommer til tro.

På en typisk helaften åpner dørene en halvtime før møtet starter. Det er bordfelleskap og ingen blir sittende alene i det møtet begynner med en enkel appell eller et vitnesbyrd fra en kristen. Det leder til invitasjon til forbønn og spørsmål om noen ønsker å bli kristen. Mens dette kan være endestasjon for en del kristne møter har Helaften fortsatt mye å by på, som varm servering, sang og musikk-kveld og minikonsert med kaffe og kaker til slutt.

– Vi holder gjerne på i fire timer. Det er en litt uvant møteform, men den slår godt an. Folk kommer frem til forbønn og vi får gode tilbakemeldinger fra folk som heller går på Helaften enn å gå på byen og drikke. En gang stod jeg og snakket med en mann som hadde mye smerter etter et traktorvelt. Mens vi stod der og snakket forsvant smertene, og siden har han vært frisk, sier Reinertsen, som kjenner mannen godt. Han legger til at foreningen gjerne vil hjelpe andre i gang med lignende arbeid.

Levd liv

Eks-bajasen som ble evangelist er altså også blitt radiomann. Det skjedde etter at han ble intervjuet på lokalradioen. Redaktøren for den kommersielle radioen spurte om Reinertsen ikke hadde tenkt på å lage radioprogram.

Det hadde han ikke.

Noen måneder senere fikk evangelisten i ham overtaket og han kom frem til at dette var en mulighet til å gjøre akkurat det den nye foreningen skulle gjøre, nå ut med evangeliet. Nå lager de programmet «Dette er ditt liv» som sendes på ni kanaler.

– Hva ser du etter når du finner intervjuobjekt?

– Jeg ser etter levd liv. Folk som har stått i et spesielt virke, eller som har hatt en eller annen opplevelse som gjør at de kan treffe lytterne. Det må være ærlig, i dagens samfunn med Facebook er det for mange som er opptatt av å fremstille livet som at alt er så bra.

– Er ærlighet viktig for evangeliseringen?

– Helt klart. De som er gjester sitter jo med en opplevelse av å ha funnet svaret på det de sliter med. Vi har også hatt gjester som fortsatt er syke, men som likevel stoler på Gud. Ikke alle blir friske, det må vi akseptere.

– Sjekker du historiene som blir fortalt?

– Jeg har aldri tenkt tanken på det. Et vitnesbyrd er jo folks livsfortelling. Mennesker kan si at en ikke tror på Bibelen, men hvis en ikke tror på folk som forteller sin livshistorie, ja ,da tror du jo at de er løgnere, sier Reinertsen, som understreker at de han inviterer er personer han enten kjenner eller som han får anbefalt.

Færre evangelister

Evangelistkallet han fikk som ung mann lever altså i beste velgående. I tillegg til radioarbeid og Helaften-arrangement reiser han som evangelist.

– Evangelist er en nokså sjelden tittel for tiden?

– Jeg kjenner vel ingen som er ansatt i en menighet som evangelist. Jeg tror evangelistene bør løftes frem i menigheten og slippe til med forkynnelse og møteserier. Det var mer før, nå er det blitt mindre og mindre. Jeg kjenner heller ikke mange omreisende evangelister, dessverre.

– Hva er det som gjør det?

– Det er vel noen tegn i tiden. Det er ikke bare evangelisten som mangler, men også profeter og apostler, sier Reinertsen.

– Hensikten med disse tjenestene, sammen med pastorene og lærerne, er at menigheten skulle bli istandsatt til tjeneste. De er satt der for at de hellige skulle bli utrustet, ikke for at vi skulle ha noen å undervise for. Det er et viktig perspektiv.

Vei til frelse

Han mener det er tull å tro at mennesker i moderne Norge ikke er mottakelig for et to tusen år gammelt budskap.

– Det er aldri så mye åndelighet som det er nå. Så må vi kristne bare være våkne, så ikke det bare er alt det andre som når frem. Vi må forkynne det klassiske, gode evangeliet.

– Er kristne for passive og fryktsomme?

– Vi er nok det, ja. Men vi må øve oss. Tenk på hva Jesus gjorde for oss, det var ingen liten pris han betalte.

– Du har hatt utallige samtaler med ikke-kristne. Hvordan går du frem? Hva er viktigst for deg å si?

– At Gud er glad i deg. Du må få vite at Gud vil det beste for deg, og ut fra det vil jeg fortelle den enkle veien til frelse.

– Snakker du om synd?

– Ja, det er jo en del av det.

– Hva sier du da?

– Den som har sønnen har livet, den som ikke har sønnen har ikke livet. Det er bare å si det som det er. Først og fremst vil jeg formidle Jesus og hans kjærlighet. Så vil jeg bruke vitnesbyrdet, som er noe vi alle har. Noen radikale, som mitt, men også dem som har vært kristne hele livet. Gud har lagt evigheten ned i menneskets hjerte, og alle har noe i livet som de ikke kan sette ord på. De får ikke fred før de har funnet fred med Gud.

– Du taler til en lengsel i mennesket?

– Ja, fortapelsen blir en konsekvens om de velger bort Gud, men det er ikke fokus. Jeg tror ikke på å skremme folk inn, jeg vil heller elske dem inn til livet, sier evangelisten.

------

Fakta: Jørgen Reinertsen

  • Utdannet innen markedsføring, har arbeidet i 20 år som evangelist i menigheten Filadelfia Vennesla.
  • Stiftet i 2015 foreningen Nitti 10 (www.nitti10.no), som driver utadrettet arbeid, blant annet radioarbeid og evangeliseringskveldene «Helaften».
  • Mener kirken trenger flere evangelister.
Powered by Labrador CMS