GJEST I NY PODKAST: Tidligere statsråd Kjell Ingolf Ropstad leser Bibelen sammen med Joakim Magnus, Jarle Mong og Sofie Braut.

Da Kjell Ingolf Ropstad skulle forklare datteren at pappa måtte slutte i jobben, var det over en åpen barnebibel

Selv for en med «eksamen i søndagsskole», er det alltid noe nytt å finne i Bøkenes bok. Det blir tydelig når Ropstad besøker den nye podkasten til Dagen og tankesmien Skaperkraft, Lese Bibelen sammen.

Publisert Sist oppdatert

Eks-stadsråden deler inntrykk fra sine mest turbulente år i samtalen med Joakim Magnus, Jarle Mong og undertegnede over en oppslått Bibel. Når man leser Bibelen sammen med noen blir det gjerne en åpenhjertig samtale som kan ta uventede vendinger.

KrF-politikeren forteller om å komme hjem til femåringen etter pressekonferansen der hele landet hadde fått vite at pappaen hennes hadde gjort «noe ubrukelig, dumt». Han ville prøve å forklare. Det var ikke lett.

Den dagen leste de bibelhistorien om Esau og Jakob sammen.

– Da veltet virkelig nåden innover meg, forteller Ropstad i podkastepisoden.

Samarbeidsprosjekt

«Lese Bibelen sammen», et samarbeid mellom Dagen og tankesmien Skaperkraft.

I første episode er det kong Davids Salme 23 som ligger oppslått når Skaperkraft-sjef Joakim Magnus, forfatter Jarle Mong og undertegnede inviterer til å «Lese Bibelen sammen».

I denne episoden har vi også framme teksten fra Lukas 15 om den ene sauen og de nittini. Å koble sammen ulike bibeltekster, lokker enda mer ut av både tekst og samtale.

Ett grunnleggende spørsmål i podkasten er hvordan så gamle tekster fremdeles er høyaktuelle i møte med moderne utfordringer. At Bibelen har en underlig og vedvarende aktualitet, får man stadig nye eksempler på.

PODKAST: LESE BIBELEN SAMMEN

Podkasten er et samarbeid mellom Dagen og tankesmien Skaperkraft

I podkasten utforsker vi kjente bibeltekster- gjerne sammen med en kjent gjest på besøk

Vertskap: Joakim Magnus (leder i Skaperkraft), Jarle Mong (forfatter og lektor ved Framnes) og Sofie Braut (Dagen-kommentator)

I første episode leser vi Bibelen sammen med tidligere KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad

Bibel-interesse

Nylig forskning viser for eksempel at antallet referanser til Bibelen i norske medier er gått kraftig opp. Faktisk er tallet på referanser seksdoblet siden 1920-tallet.

Interessen for Bibelen lever et helt eget liv, og bøkenes bok ser ut til å ha en evne til å holde seg aktuell tross sekularisering og minsket interesse for kirken som institusjon. Forsker ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Terje Stordalen, pekte nylig på at dette hovedsakelig handler om Bibelen som kulturfenomen.

Tallene kan altså ikke tolkes som et uttrykk for en religiøs oppvåkning, men er trolig mer et uttrykk for Bibelens evne til å feste seg i språk og kultur. Den interessen for Bibelen som man kan lese av i slike funn, sammenfaller nemlig med en sterk økning i interessen for kultur generelt.

Kirke- og religionsforsker Pål Ketil Botvar minnet i samme sak om at det selges stadig færre Bibler i Norge, og at også antallet som har en bibel hjemme, er på vei nedover.

Dermed er bildet av bibelbruk og bibelinteresse svært sammensatt. Dersom det stemmer at folk er mer interesserte i, men likevel leser mindre i Bibelen, kan det å sette seg ned å snakke om denne formidable skriftsamlingen være en nyttig øvelse. Å lese Bibelen sammen er ikke for spesielt interesserte. Man kan begynne der man er, og trenger man litt drahjelp, kan en podkast eller en app som You Version bidra.

Påminning om hvile

Hvordan forholder man seg til disse kjente tekstene? Hvordan relaterer de til hverdagen min? Til utfordringer jeg møter i arbeidet mitt? Slike spørsmål blir man aldri ferdig med.

Samtaler om bibeltekster gir en anledning til å gjøre mer av det som ikke gjøres om man bare bruker løsrevne uttrykk som «Babelsk forvirring», «kreti og pleti» eller «melk og honning». Selv om også slike har med Bibelen å gjøre.

Teksten fra Lukas 15, om den ene sauen og de nittini, tilbyr nærmest en radikal oppstiver til en moderne politiker.

For Kjell Ingolf Ropstad er Salme 23 en påminning om hvile, om at Gud gir ham et sted der han kan å få slappe helt av. Mens teksten fra Lukasevangeliet, den om den ene sauen og de nittini, nærmest tilbyr en radikal oppstiver til en moderne politiker.

Jesus går mye lenger enn slik man gjerne tenker i politikken når breie flertallsløsninger skal pønskes ut. Hos Gud er den enkelte faktisk helt umistelig.

Eks-statsråden reflekterer over at noen bibeltekster kan være nokså smertefulle for en søndagsskole-traver, og forteller om det å stå i sin verste situasjon som politiker uten å ha andre å skylde på enn seg selv.

Tiden rett etter avgangen er litt uklar, men Ropstad forteller om en mann som tok tak i skuldra hans på gata utenfor Stortinget. Han forventet seg et slag. I stedet fikk han en uventet hyllest, framført i en språkdrakt som ikke er typisk for KrFs kjernetropper:

«Jeg vil bare si at du har gjort en piiip bra jobb».

Uventet nåde treffer på en spesiell måte når man ligger nede, og forventer nok en kilevink, det har flere enn Kjell Ingolf Ropstad erfart.

Et annerledes drama

Å lese Bibelen sammen fremmer samtaler der man kan grunne over egne erfaringer uten at personlige seire eller nederlag får siste ordet. Det er en invitasjon til å se eget liv i lys av det som, etter inspirasjon fra teologen Hans Urs von Baltasar, kan kalle det store «teo-drama».

Altså et drama der man ikke selv spiller hovedrollen. Men der Gud er den som skriver oss inn i sin historie. Der det finnes en dypere dramatikk som ikke henger på oss, men der vi likevel har en rolle som bare vi kan spille. Å lese Bibelen sammen med andre, hjelper oss å utforske denne store dramatikken.

Hele episoden kan du høre på Spotify, iTunes og der du ellers hører podkast. Det er også mulig å lytte direkte her:

Powered by Labrador CMS