Dag (62) har fått 90.000 Facebook-likes på to dager
Pinsevenn fra Karmøy bak kors-aksjon på Facebook.
Mandag kveld opprettet Dag Sandslett Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil». På under to døgn har mer enn 89.000 «likt» siden, og tallet øker minutt for minutt.
- Dette er visst heftige greier. At det skulle få så store dimensjoner, hadde jeg aldri trodd, forteller Sandslett til Dagen.
Provosert av NRK
62-årige Sandslett går i pinsemenigheten Salem i Skudeneshavn. Helt siden han ble kristen sommeren 1972, har korset vært en viktig del av livet hans. Da han fikk høre at NRK nektet nyhetsankeret Siv Kristin Sællmann å bruke korssmykke på TV, ble han så provosert at han bestemte seg for å lage et opprop.
Den engasjerte rogalendingen sier at han ikke er direkte overrasket over den enorme responsen på oppropet, men at han gleder seg over alle tilbakemeldingene.
- Jeg blir voldsomt ydmyk og ser at korset fortsatt har en kraft og en makt. Og jeg ser på andre innlegg at korset er en viktig del av den norske kulturen. Korsets merke betyr noe for Norge, enten du har et religiøst eller kulturelt ståsted, sier han.
Stort engasjement
Stadig vekk tikker det inn nye kommentarer på Facebook-siden.
«Det er ingens religion som skaper problemene, det er noen menneskers holdning», skriver Rikke Tschudi Falch-Irgens.
«Jeg bruker mitt kors når og hvor jeg vil», protesterer Martin Severin Fossum Wangberg.
«Jeg bærer kors hver dag, utenom spesielle anledninger og antrekk (eks.bunad). Jeg er ikke aktiv kristen men korset er mitt ego og syns det er hårreisende at en kan nektes dette på jobb eller i andre settinger», forteller Kari Lianger.
Mange deler også nyhetsartikler om kors og det hagler med kritikk mot NRK og Arbeiderpartiet.
Står ikke inne for alt
Dag Sandslett understreker at han ikke kan stille seg bak alt som skrives av andre på siden. Han mener hver enkelt må ta ansvar for det de legger ut.
- Jeg har gjort et opprop på at jeg vil bære korset mitt når jeg vil hvor som helst i landet, poengterer han.
- Det som er mitt poeng, er å framheve korset. Så får andre si hva de vil om hijaber og kalotter og andre ting. Men jeg mener at du bør være fri til å bære korset, enten du bruker det som smykke, som øredobber eller andre plasser.
Uaktuelt i Danmark
Den norske korsdebatten har også vakt oppsikt i utlandet de siste dagene. Danske Jyllands-Posten har intervjuet DRs etiske sjef Inger Bach. Hun forteller at DR (tidligere Danmarks Radio) har regler for påkledning og hvilke politiske signaler de ansatte får sende ut.
- Men jeg kan ikke forestille meg at noe så uskyldig som et gullkors om halsen kunne utløse noen debatt i hverken DR eller i Danmark som sådan, sier Bach til avisen.
Også britiske BBC og amerikanske UPI har registrert hva som skjer i Norge og siterer blant annet Vårt Land og engelskspråklige The Local.
Tatovering neste?
Facebook-general Sandslett forteller at for ham personlig betyr det mye å ha et kors rundt halsen. Og om ikke lenge kan det bli aktuelt med et permanent kors også.
- Jeg har sagt til mine venner at når vi passerer 100.000 likes, vil jeg vurdere å tatovere et kors på underarmen - for da kommer det til å vise hver dag.
DAGEN