Delte ut bibler til offentlig skole: – Helt konge, sier lærer

Det siste halvåret har Bibelselskapet delt ut flere titalls klassesett med bibler. Over 1000 lærere ønsker å bruke et nytt undervisningsopplegg.

Publisert Sist oppdatert

Sommersolen skinner på skolebarna på Høybråten skole i Oslo noen uker før ferien setter inn.

Ute i skolegården vil alle barna ha en bit av læreren Hans Mong.

Akkurat denne dagen har Bibelselskapet tatt turen ut til skolen, med Dagen på slep, for å dele ut et klassesett med bibler.

– Dette er helt konge, utbryter Mong, da han får overrakt leveransen.

BEGEISTRET: Lærer Hans Mong plukker opp en flunkende ny, rød Bibel i kunstskinn.

– Og så med kunstskinn. Det hadde jeg aldri forventet, sier en takknemlig lærer, i det han plukker ut en bibel fra kassen.

Bibelutdeling

Den som har tatt med seg skattekisten, er Helene Fagervik i Bibelselskapet.

Hun jobber med bibelbruk i Norge, og har det siste halvåret delt ut flere titalls gratis klassesett med flunkende nye bibler til skoler i Norge.

Fagervik brenner for å gjøre Bibelen tilgjengelig. Hun håper dette vil bidra til å gjøre det enklere for lærerne å ta i bruk boken i undervisningen.

Har utarbeidet undervisningsopplegg

Det siste året har Bibelselskapet utarbeidet undervisningsmateriell, hvor skolebarna skal bli kjent med Bibelen og bibeltekstene.

Opplegget skal både være trygt for lærerne å bruke og knytter seg til kompetansemålene i læreplanen i blant annet norsk og KRLE.

BIBEL: Bibelselskapet har det siste halvåret delt ut flere titalls klassesett med bibler gratis til norske skoler.

Som lærer havner man ofte i en tidsklemme, forklarer Mong. Å få servert et ferdig laget undervisningsopplegg, som man lett kan sette seg inn i og sette ut i praksis, tror han mange vil sette pris på.

– Jeg tror dette er knallbra. Det gjør det tilgjengelig.

Forkynnerforbud

I KRLE-faget er det forbud mot forkynnelse. Det kan gjøre at noen lærere kvier seg for å prate om og ta i bruk Bibelen i skolen, tror Mong.

Men læreren understreker at læreplanen faktisk åpner opp for å kunne ta de kristnes hellige tekst i bruk i undervisningen.

– Vi må bruke den friheten som læreplanen gir, sier Mong.

På Høybråten skole opplever Mong, som selv er kristen, at det er stor takhøyde for å være åpen om hvem han er og hva han tror på. Samtidig tror han at det særlig kan være arbeidsmiljø som gjør at noen lærere kvier seg for nettopp dette.

God respons

Som organisasjon har Bibelselskapet satt seg et samfunnsoppdrag. De ønsker å gjøre Bibelen tilgjengelig for alle. For å oppnå dette, har de satt seg ut skolen som et strategisk satsingsområde.

Tidligere i vår la Fagervik ut et innlegg på en Facebook-gruppe for lærere, der hun presenterte et nytt undervisningsopplegg hun og Bibelselskapet har utarbeidet.

Responsen var enorm.

KONTAKTET: Helene Fagervik jobber med bibelbruk i Norge i Bibelselskapet. Det siste halvåret har hun blitt kontaktet av tusen lærere som ønsker å ta i bruk undervisningsmateriell Bibelselskapet har laget.

Over 1000 e-poster tikket inn fra lærere som ønsker å ta i bruk eller få vite mer om undervisningsopplegget.

– Det er lærere fra hele landet som har tatt kontakt, sier hun.

Lover å bruke gaven

I alle fall garanterer Mong, som underviser i religion, at han vil benytte seg av gaven i sine klasser.

– Vi har noen bibler fra før, men de er slitne, og det er 78-oversettelsen. Dette blir noe helt annet, sier læreren.

Nå blir terskelen lavere for å benytte boken i undervisningen, tror han. Og undervisningen kan skje i enda mer kontrollerte former.

Powered by Labrador CMS