Den etiopiske misjonæren
Mengesha Shetta fikk evangeliet forkynt av nordmenn som liten gutt. På et tidspunkt opplevde han et kall fra Gud om å gi noe tilbake til Norge.
I åttende kapittel av Apostlenes gjerninger fortelles det om den etiopiske hoffmannen som på vei til Jerusalem fikk skriftene forklart av apostelen Filip. Filip spør ham: «Forstår du det du leser?». Siden kommer den etiopiske hoffmannen til tro og blir døpt av Filip.
Skriftstedet blir av kirken i Etiopia ansett for å være «fødselen» for den etiopiske kirke, noe etiopiske Mengesha Shetta bekrefter.
Ånden må vise
Mengesha Shetta kom til Norge i 2008. Han og kona Anne-Kari Vik venter snart sitt tredje barn og familien går i menigheten Tremorkirken på Sotra, som er en menighet i Norsk Luthersk Misjonssamband. Han leder ellers en gruppe med etiopiere og eritreere.
Når Shetta snakker om teksten fremhever han Den Hellige Ånds rolle, som er å åpenbare ordet for kristne.
– Hvordan tenker etiopiske kristne om denne fortellingen?
– Teksten om hoffmannen betyr veldig mye for oss i Etiopia, men også for alle kristne. Den har hjulpet ortodokse kristne til å spre evangeliet til hele landet. Det har et ekstremt viktig budskap, fordi hoffmannen leste teksten men forstod den ikke. Slik er det også i dag. Mange kristne leser tekstene, men forstår ikke hva de egentlig betyr. Om vi ikke blir avhengige av den Hellige Ånd for å forstå Bibelen, så kan vi tolke den akkurat som vi vil. Mange etiopiere føler et ansvar for å bringe evangeliet videre. Vi føler at vi er velsignet og tilknyttet kristendommens historie.
– Den etiopiske mannen vandret helt fra Etiopia til Jerusalem. Jeg vandret helt fra Afrika til Norge med den samme tanke, om å bruke livet mitt til å tjene Gud. Jeg ser meg selv inn i teksten, hvordan Gud leder mennesker i situasjoner der han vil at vi skal tjene ham, forteller Shetta.
Enhet
Han forteller at arkeologer i Etiopia hevder at paktens ark befinner seg i landet, på grunn av de gammeltestamentlige fortellingene om dronningen av Saba. Han sier at den ortodokse kirke i større grad tar vare på slike fortellinger enn det den protestantiske kirken gjør.
– For meg er ikke det viktigste hvilken trosretning jeg har, men hva som står i Bibelen. Martin Luther sa ifra dersom han leste noe i Bibelen som ikke stemte med den romersk-katolske kirkes lære. Jeg kjøper ikke alle de forskjellige kirkeretningene. Det viktigste er at Gud har én kirke, og ikke hva for eksempel lutheranere eller pinsevenner sier om hvordan kirken skal være. Jeg ønsker å beholde alle sammen, og ikke skape et skille mellom «oss lutheranere» og «de pinsevennene».
En god far
– Din far Alemu Shetta er aktiv som prest i Mekane Yesu-kirken. Fortell litt om det.
– Misjonssambandet jobbet tett med denne kirken, og flere norske misjonærer kjenner min far. Han jobbet tett med misjonærene og fikk et kall fra «Ethiopian Evangelical Church Fellowship» som består av flere menigheter fra ulike kirkesamfunn.
Kristne av ulik bakgrunn kunne komme sammen til store bønnemøter på stadioner og store konferanser.
– Det påvirket meg å se hvor kjekt og vakkert det er når kristne kommer sammen for ett mål: Å være kirke for Jesus Kristus. Arbeidet har spredd seg til den etiopiske diasporaen.
– Hva er det viktigste du har lært av din far?
– Ydmykhet og kjærlighet til alle mennesker, og det å se alle mennesker med likeverd. Han er for meg et levende kristent eksempel, sier han.
Betalte prisen
Han vokste altså opp i en kristen familie på Misjonssambandets tomt knyttet til Mekane Yesu. Han regner seg selv som en direkte frukt av arbeidet i Etiopia og roser misjonærene som reiste til hans hjemland.
– Jeg er veldig takknemlig for deres arbeid. De norske misjonærene har betalt prisen for at jeg ble kjent med Jesus. Hvis ingen hadde kommet fra Norge er det ikke sikkert at min far ville vært frelst i dag, og det er heller ikke sikkert at jeg ville vært frelst. «You never know», smiler han.
Når han ber takkebønner så takker han stadig Gud for misjonærene som var lydige til Ham og sa ja til å reise til Etiopia.
Nettbaserte bønnemøter
I dag kjører han buss i Bergen og jobber med prosjektet Vik Gedeo utvikling som han og kona startet opp i 2010. Det gir jenter fra Gedeo-folket i Etiopia mulighet til videregående utdanning.
Annenhver onsdag samler han flere etiopiere og eritreere som bor i bergensområdet til bønnemøter via et nettbasert konferanseprogram. Her kan det også være deltakere fra andre land.
Bønnemøtene vokser og nå er Shetta i startfasen med å etablere en lokal forsamling på Sotra for nettopp etiopiere og eritreere, innenfor menigheten han er en del av.
– Vi ber om at kirken skal gjøre Guds vilje, og at kristne lever slik som Gud vil. Det er en ting som er viktig for meg å få fram på bønnemøtene, og det er å høre hva Gud sier for denne generasjonen. Det er det viktigste for oss.
– Vi ber for folk i Kina, og ber for flere land og tema som dukker opp under møtene.
Lydhør til ånden
De samles også regelmessig til fysiske bønnemøter, der de ber om å få se Guds vilje for fellesskapet som er under oppbygging.
– Hvis Jesus eier menigheten så må han fortelle oss hva vi skal gjøre. Han som ledet apostlene til å bygge menigheten, kan hjelpe oss å bygge menigheten i dag. Vi trenger å lytte til det Den Hellige Ånd forteller oss, sier han.
Hos NLM-menigheten Tremorkirken har han funnet noen som tror på det samme.
– Jeg ser en sterk tro der. De har sterke bønnemøter hver tirsdag, og det har engasjert meg og gitt meg et håp. De gjør en kjempejobb, og sammen skal vi kjempe for Jesus.