Derfor fyller de Nidarosdomen med lovsang denne helgen
Nidarosdomen vil fylles lørdag kveld når rundt 1.000 påmeldte og et prosjektkor på 200 fra hele Norge inntar nasjonalhelligdommen.
Den spesielle konserten som går av stabelen i Trondheim lørdag har en forhistorie som strekker seg tilbake til 2012 og arrangementet «Lovsang i grunnfjell». Siden den gang har drømmen om en «takkekonsert» levd i flere deler av Kristen-Norge.
Nå blir den en realitet.
Det er heller ingen tilfeldighet at konserten skjer i nettopp i Nidarosdomen, som historisk har vært et sentrum for norsk kristenhet. Arrangørene forteller at flere har tenkt på dette som det rette stedet når «1.000 mennesker skal takke for 1.000 år», som arrangørene sier.
Sanger til Guds ære gjennom 1.000 år
Når kristne fra bredden av Kristen-Norge samles lørdag, skal det fremføres og synges et utvalg av sanger med sterke røtter i norsk kristenliv.
I forbindelse med arrangementet er det arrangert bønneuke i Trondheim. Fra torsdag kveld til lørdag formiddag vil det pågå lovsang og bønn i Misjonskirken.
Tarjei Cyvin er styreleder i Nasjonalt Bønneråd og leder for bønneuken i Trondheim. Han tror det som skal skje denne helgen blir viktig i et åndelig perspektiv.
– Derfor har Nasjonalt Bønneråd valgt å støtte arrangementet. Vi tror at Gud på nytt vil gjenreise Nidaros som et åndelig kraftsentrum i landet vårt, sier han.
Nesten utsolgt konsert
Det kommer mange tilreisende til Trondheim denne helgen, og konserten i Nidarosdomen er nesten utsolgt.
– Målet var at vi i alle fall skulle bli 1.000 som kan takke Gud for 1.000 år med evangeliet, sier Cyvin.
Det var Håvard Sand i Ungdom i Oppdrag som i 2014 sydde sammen det som skulle bli forløperen til den spesielle konserten som nå skal skje i Nidarosdomen.
Sand skrev syngespillet «En mann forandret Norge», som beskrev Norgeshistorien sett gjennom troens øyne. Det handlet om hvordan menn som Olav den hellige, Hans Nielsen Hauge og den dansk-norske kongen Christian Frederik, på hver sin måte, betydde mye for utviklingen av tro og samfunnsliv i landet vårt.
Arild Stav var den gang musikalsk ansvarlig. Det er han også denne helgen.
– En brikke i et større puslespill
Ulike mennesker rundt i Norge har hver for seg fått tanker om at det skulle skje noe helt spesielt i Nidarosdomen.
Blant dem er Tarjei Cyvin og kona som er aktive i bønnearbeidet i Trondheim. For en del år tilbake opplevde de at de fikk de en visjon om at det skulle skje noe helt spesielt i Nidarosdomen. Det opplever han at de ser oppfyllelsen av nå.
– Vi er en brikke i et litt større puslespill, sier han.
Astrid Dahle Nærbø opplevde i 2012 å få en visjon om en stor takkekonsert. Hun så for seg en konsert i Nidarosdomen, der «en bukett med salmer og sanger som er blitt til og sunget gjennom Norges tusenårige kristne historie, stiger opp som en stor takk til Gud!»
– Hele familier har meldt seg på
Nærbø er engasjert i Kvinner i Nettverk. Hun jobber i hjemmesykepleien og spiller ikke noe instrument, men er likevel prosjektansvarlig for Himmelske toner og prosjektkoret som er satt sammen av rundt 200 sangere.
– Dette er folk som er vant til å synge i kor. Hele familier har faktisk meldt seg på, opplyser hun til Dagen.
Alle har øvd på sangene hver for seg. Fredag møtes de for første gang for å synge sammen under dirigent Ingrid Danbolts ledelse.
– Det er kjempespennende og veldig gøy at vi har fått et så stort blanda kor som skal synge sammen med flotte solister og ikke minst 1.000 publikummere, sier Nærbø.
Nøye utvalgte sanger
Hun forteller at de fleste sangene er kjente og at de er nøye utvalgt. Blant sangene som skal synges er «Deg å få skoda», «Navnet Jesus» og «Oh, happy day».
– Sangene strekker seg i tid og sjanger, legger hun til.
Blant de kjente artistene som skal opptre, er Anna-Lisa Kumoji, Kåre Conradi, solist og konferansier, Ole Paus, Solveig Leithaug og Åsne Valland Nordli.
– Hvordan har det vært å jobbe med dette prosjektet?
– Det har vært travelt, men veldig givende og fantastisk. Velvilligheten hos folk har vært helt enestående. Vi som står bak har blitt som en stor familie som jobber sammen, forteller hun.
Pilegrimsferd
I et tidligere intervju med Dagen påpekte Nærbø at Nidarosdomen i tidlige tider ble kalt Cor Norvegiae, som betyr Norges hjerte. Troende fra både Norge og land i Europa gikk pilegrimsferd til Nidaros med et håp om bedre liv, helbredelse og fornyelse.
I forbindelse med konserten 24. juni 2023, ønsker arrangørene å oppmuntre sangere og publikum til å gå hele eller deler av pilegrimsleden, og avslutte ferden med takkekonserten i Nidarosdomen.