- Det største religiøse jordskjelvet i Skandinavia
Nyheten om at Ulf Ekman blir katolikk, overrasker og bedrøver norske kirkeledere Dagen har vært i kontakt med.
Pastor Sten Sørensen omtaler nyheten som det største religiøse jordskjelvet han har opplevd i sitt liv i Skandinavia, og det er med bedrøvelse han hører om det.
- Vi hadde hatt så behov for Ulf Ekman i reformert setting i Frikirke-Skandinavia. sier han.
Leif Jacobsen, pastor i Metodistkirken og tidligere en del av trosbevegelsen er overrasket når han får høre nyheten, og begrunner det med den store læremessige forskjellen det er mellom luthersk reformatorisk tradisjon og Den katolske kirke.
Et kvantesprang
- Jeg vet hva han har stått for læremessig. Det er et kvantesprang fra der han har markert seg tidligere til der Den katolske kirke befinner seg. Når det er sagt, så har Ulf Ekman en stor og viktig tjeneste i Guds rike og i Jesu kristi kirke, der Den katolske kirke også er med. Jeg tror han vil bli til stor velsignelse der, og at han er med og skriver kirkehistorie, sier han.
Sørensen understreker at han alltid har hatt en dyp respekt og beundring for Ekman, og det han har gjort for Guds rike vil han alltid takke for, men greier ikke å forstå at Ekman tar et så radikalt seg.
Slått ut
- Noen har jo fryktet at det skulle skje, men det var vel ingen som tenkte at det kunne skje. Jeg føler meg helt slått ut, sier han, og oppfordrer til bønn for Livets Ord og for hele nettverket.
- Min frykt er at dette vil skape store bølger inn i nettverket av trosforsamlinger, sier han.
Terje Hegertun, pinsevenn og førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, er ikke overrasket når han får høre nyheten, med bakgrunn i at Ekman over noen år har orientert seg i retning av de eldste kirkesamfunnene og i retning av katolsk tro.
- Personlig tenker jeg at man først og fremst må respektere personer for de prosesser da har vært gjennom og beslutninger de tar. Når Birgitta og Ulf tar det steget, gjør de det ikke ut fra taktiske eller kirkepolitiske hensyn.
Et økumenisk klima
Hegertun sier videre at det som skjer er et uttrykk for at kirkene over mange år har snakket med hverandre, og ikke bare om hverandre. Det fins et økumenisk klima som gjør at man har forstått hverandres anliggender og teologiske særtrekk bedre enn før, mener han.
- Jeg tenker at det å bytte kirkesamfunn i seg selv ikke er det mest dramatiske i livet og ser ikke på det som en veldig stor hendelse i så måte. Men i den grad jeg skal være kritisk, så er det nok de som ikke helt har klart å henge med i de relativt store endringene som har skjedd. Før var det bare en ting som gjaldt, og det var å være tilknyttet Livets Ord.
Han tror ikke at Ekmans utmeldelse kommer til å forandre mye av kirkebildet i Skandinavia, men at det heller sier noe om at klimaet mellom kirkene har endret seg.
- Personlig er jeg glad for at Ulf Ekman de senere år har snakket mer om kristen enhet enn den mer splittende proklamasjonen han hadde tidligere. Så får vi se hvilken identitet Livets Ord vil ha i årene fremover. Det vil nok være en utfordring, tror han.
Dagen