AKTUELLE: I fjor var Anne og Per Arne Dahl aktuelle med boka «Den store kjærligheten - kan vi lære å elske?»

Dette er Per Arne Dahls beste råd for å unngå «grå skilsmisse»

Den tidligere biskopen møter godt voksne kristne som overveier samlivsbrudd. Han spør seg om vi står i fare for å kreve for mye av oss selv og hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Forskning viser at stadig flere eldre skiller seg. I mars skrev forskning.no at dobbelt så stor andel gifte over 60 år går fra hverandre i dag, sammenlignet med for 20 år siden.

Også blant personer i 50-årsalderen er det en dobling i andelen skilsmisser, om vi sammenligner med for 30 år siden. Det viser skilsmissestatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB).

«Grey divorce»

Amerikansk forskning omtaler fenomenet som «grey divorce», på norsk grå skilsmisse. En undersøkelse blant 1.147 respondenter i alderen 40 til 79 år viste at de fleste seksti- og syttiåringer verdsatte livet etter skilsmissen.

Førtiåringenes viktigste utfordring handlet om økonomi, mens femtiåringene så ut til å være den gruppen som hadde det vanskeligst etter en skilsmisse.

EGOSENTRERT: I et intervju med Dagen i fjor sa Per Arne Dahl at kjærligheten er i ferd med å bli veldig egosentrert.

I fjor var Anne og Per Arne Dahl aktuelle med boka «Den store kjærligheten - kan vi lære å elske?» I et intervju med Dagen sa den tidligere biskopen at kjærligheten er i ferd med å bli veldig egosentrert.

Også blant kristne ser den tidligere biskopen en tendens til at ektepar i godt voksen alder overveier samlivsbrudd fordi de ikke er fornøyde med «et samliv på sparebluss».

– Tidligere hadde man mindre forventninger til det følelsesmessige når man ble eldre. I dag er man i større grad opptatt av emosjonell erfaring og tilfredsstillelse både når det gjelder fortrolighet, trivsel og seksualitet.

– Forgjengeligheten puster oss i nakken

Dahl tror at et økende antall skilsmisser blant eldre også forsterkes av at man lever lenger og at det dessuten har «blitt en menneskerett å leve meningsfullt og intenst så lenge man gjør det.»

– Det er noe med alvoret i både verdenssituasjonen og livssituasjonen. Det forsterker erfaringen av at forgjengeligheten puster oss i nakken. Når man kjenner på det, vil man helst ikke gå glipp av for mye, sier han.

Dahl mener det er overveiende positivt at man ikke lenger er fornøyd med «karrige kår og sparebluss».

– Det bekymringsfulle er at vi står i fare for å kreve for mye av oss selv og hverandre.

«Vi er rett og slett ferdig snakket»

På en flytur i fjor satt han ved siden av en mann som leste en avisartikkel om boka han og kona hadde skrevet sammen. Etter hvert ble mannen oppmerksom på at en av forfatterne satt rett ved siden av ham.

– Er det ikke presten Dahl som sitter ved siden av meg? spurte han.

Så la han til: – Da vil jeg få sagt med én gang at denne boka ikke er til meg og min kone, for vi er rett og slett ferdig snakket og har kommet i mål etter 40 års samliv.

En kommunikasjonskrise

Den tidligere biskopen opplever at en del godt voksne kristne mennesker har en kommunikasjonskrise.

– I forholdet til Gud har vi blitt oppdratt til å si det som det er, mens vi er mindre opptatt av å være åpne med hverandre. Jeg undrer meg over at det ikke er en dypere sammenheng mellom Kristus-begeistring og samlivsbevissthet, sier han.

FOREBYGGE: Anne og Per Arne Dahl er opptatt av å forebygge «grå utroskap». Det skriver de også om i boka de har gitt ut sammen.

Anne og Per Arne Dahl er opptatt av å forebygge «grå utroskap». Det skriver de også om i boka de har gitt ut sammen. En viktig motvekt kan være å daglig øve seg på å gi hverandre bekreftelse og anerkjennelse.

Han minner om åndens frukter i Efeserne 5: kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.

– Det er ikke mulig å lese de versene uten å få assosiasjoner til samliv og relasjoner, mener han.

Flere kvinner enn menn

– Ifølge amerikansk forskning er det langt flere kvinner enn menn som tar initiativ til å skille seg i godt voksen alder. Hvilket budskap sender det til mannen?

– Min erfaring er at kvinner ofte har større mot til å «si det som det er». Ofte er det kvinnene som er pådrivere i det å få til en endring og å søke hjelp. Vi karer er ofte litt feige, tause og unnvikende.

Dahl tror samtidig at forskjellene begynner å utjevne seg noe. Hans inntrykk er at kvinner og menn begynner å bli mer likeverdige når det kommer til dette med ærlighet, initiativ og åpenhet.

Tro i parforholdet

– Hvilken betydning har troen for at man ønsker å jobbe med parforholdet?

– Mitt inntrykk er at bønn, bibellesing, bønn i kombinasjon med samtale fungerer som en bevisstgjøring på relasjonen til Gud og hverandre. Men hos overraskende mange er det en avstand mellom trosliv og livet ellers. Derfor har jeg behov for å si også til kristne i dag: «Mind the gap».

– Hva er ditt råd til kristne som ønsker å gå fra hverandre etter mange års ekteskap?

– Det er alltid paret selv som må ta beslutningen. Det Anne og jeg kan forsøke, er å se hva det var som gjorde at ting gikk galt. Når sluttet de å snakke sammen? Og er det realistisk at de kan komme på et bedre spor? I så fall vil vi gjerne bidra til det. Men jobben må de gjøre selv.

Dahl legger til at målet for samtalene er å bidra til forpliktelse og trofasthet så sant det er mulig.

– Men så er det situasjoner hvor vi rett og slett må hjelpe folk til å skille lag på en verdig måte, legger han til.

Fire typiske årsaker

I en artikkel om «grå skilsmisse» har VG snakket med svenske forskere. De peker på fire typiske årsaker til at eldre går fra hverandre:

* pensjonisttilværelsen og at man innser at man ikke har så mye felles lenger.

* aldersrelaterte sykdommer

* alderskrise (gjelder først og fremst menn som ofte søker en ny partner)

* et liv med en dominant partner.

– Om den ene parten ikke greier å levere

Forskning.no har snakket med Rune Zahl Olsen ved Sørlandet sykehus. Han forsker på skilsmisser og er også parterapeut.

At flere eldre velger å skille seg, er noe han gjenkjenner fra egen praksis.

Også han mener at det kreves mer av samlivet og ekteskapet i dag enn tidligere.

– Før i tiden handlet ekteskap mye om trygghet. I dag handler det mer om å ha det bra sammen og om å finne på gøye ting sammen.

– Om den ene parten ikke klarer å levere på dette eller den andre parten krever mye, er det blitt lettere at ekteskapet oppløses, sier han.

– Det eneste som går helt av seg selv

Per Arne Dahl tror at heller ikke kristne har en høy nok bevissthet på at samliv og familieliv ikke går av seg selv.

– Det livet har lært meg, er at det eneste som går helt av seg selv, uten at vi behøver å løfte en finger, er forfallet. Det er bare å slutte å snakke sammen, slutte å se på hverandre og slutte å høre på hverandre, sier han.

FORFALLET: – Det livet har lært meg, er at det eneste som går helt av seg selv, er forfallet, sier Per Arne Dahl.

Dahl trekker fram den setningen som betydde mest for ham som prest og som han lærte av den kristne psykiateren Gordon Johnsen: Å si det som det er, er veien til befrielse.

– Den store gåten er at vi har så vanskelig for å gjøre akkurat det, sier han.

Powered by Labrador CMS