- Drivkraften er et sterkt åndelig fellesskap med Jesus
12. mars var det 90 år siden «Laget» (NKSS) ble stiftet. Helt siden 1924 har de samlet unge kristne elever og studenter fra hele landet til felleskap med Gud.
Med visjonen «å gjøres Jesus kjent på skoler og studiesteder, så Han blir trodd, elsket og etterfulgt» har Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS), ofte bare kalt Laget, drevet arbeidet sitt på skoler og studiesteder rundt om i landet.
I dag, nøyaktig 90 år etter konstitusjonsmøtet på Menighetsfakultetet (MF) i Oslo, der en blanding av teologistudenter, medisinere og filologer stiftet «Norges Kristelige Studentlag», feires 90-års jubileet med stands på skoler og festmarkeringer i alle regioner.
Felleskap med Gud
Stiftelsen sprang i sin tid ut fra et behov for å samles til fellesskap med Gud i sentrum. Lokale initiativ på skoler og studiesteder rundt om i landet ble gjennom Laget knyttet sammen til en felles organisasjon.
Den ene foranledningen for stiftelsen var den lange og pågående teologiske stridigheten mellom Menighetsfakultetet (MF) på den ene siden, og Det teologiske fakultet (TF) på den andre siden. Studenter som tilhørte den mer konservative og pietistiske fløyen av Norges kristelige studentforbund, med Ole Hallesby i spissen, brøt ut fordi forbundet hellet mot den liberale teologi.
Den andre, og kanskje viktigste trenden som førte til stiftelsen av Laget, var strømmen av kristne ungdommer og studenter fra ulike biter av Norge, som flyttet til Oslo for videre studier.
- Mange kom fra en bakgrunn med et tett og godt åndelig felleskap i kirker og bedehus. Da de kom til Oslo savnet de å finne noe lignende. Og på bakgrunn av det ble det initiativ til å starte studentlaget, forteller direktør i Kirkerådet og tidligere generalsekretær i Laget, Jens-Petter Johnsen.
Johansen har i to perioder arbeidet i Laget, først som ledertreningssekretær fra 1975 til 1979, før han det året ble assisterende generalsekretær frem til 1982. Etter fem år som kapellan i Jar menighet i Bærum, kom Johnsen tilbake som generalsekretær i perioden 1987-1999.
For studenter av studenter
Det var ikke professorer, men studenter som først og fremst startet studentlaget, i samarbeid med professorer som Ole Hallesby. Noen studenter stod også frem og tok et særlig ansvar, deriblant Gunnvald Kvarstein.
- Det som var drivkraften den gang, og som fremdeles er drivkraften i dag, er et sterkt åndelig fellesskap med et tydelig fokus på Jesus, og et ønske om at deres medstudenter skal få et personlig møte med Jesus Kristus, sier Johnsen.
Store endringer
Målsettingen til Laget har hele tiden vært å være tilstede i skole- og studentmiljøene i den tiden da ungdom formes mest og foretar de viktigste valgene i livet. I løpet av sine 90 år har organisasjonen rukket å endre seg mye.
- Studentlaget i Oslo i 1924 var ett stort lag i et forholdsvis lite studentmiljø sammenlignet med dagens studenttall. Bortsett fra et kristent studentlag i Volda, som hadde startet opp rundt 1910, var de ganske alene som et offensivt kristent studentarbeid i Oslo.
- Siden den gang har Laget utviklet seg til å bli ikke bare et studentlag, men også et lærerskolelag, et distriktshøyskolelag, et skolelag ved gymnasiet og etter hvert også et lag på ungdomsskolene. Slik at Laget brettet seg ut til å bli en organisasjon som prøvde å møte ungdom under utdanning, sier Johnsen.
- Hvordan vil du beskrive din tid som generalsekretær i Laget?
- Det var en tid med høy aktivitet og mange lag, og hvor det fortsatt var mulig å organisere skolelag som ble drevet av studenter og skoleelever selv. Det var en organisasjonsbevissthet som særlig i etterkant av min tid har endret seg mye i retting av at ungdom ikke på samme måte forpliktet seg til å være ett sted, men begynte å vandre mellom ulike kristne og sekulære miljøer, sier Johnsen.
Fremtidige utfordringer
Johnsen legger ikke skjul på at den fremste utfordringen for Laget fremover fremdeles vil være å bringe frem et frimodig vitnesbyrd om Jesus Kristus i skolehverdagen.
- Med alle ulike typer ideologier og stemmer som ønsker å vinne folk for sin måte å tenke på, så er den store utfordringen fremdeles å klare å være synlig i skolehverdagen, sier han.
- Hva betyr det at Laget har rukket å fylle 90 år?
- Først og fremst så vil det si at dette er et ungdomsarbeid som er båret av en sterk visjon og en god idé. Betydningen av at skoleungdom og studenter blir møtt med et vitnesbyrd om Jesus av sine medstudenter og medelever er i seg selv en meget god idé. Det er utrolig avgjørende at unge mennesker i årene hvor de formes mest og tar flest valg, at det er et vitnesbyrd om Jesus tilstedet i deres, sier Johnsen som gratulerer Laget med sitt 90-års jubileum i dag.
- Jeg ønsker Laget mange, mange gode og viktige tiår fremover, avslutter han.
DAGEN