Eitan fisker der Jesus gikk på vannet
Den galileiske fiskeren kjenner godt til skildringene i Det nye testamentet.
Solen kikker så vidt over åskammen på Golanhøyden i øst. Det er vindstille, og Genesaretsjøen ligger speilblank denne novembermorgenen.
Fiskeren Eitan Abo gjør seg klar for å sette ut på sjøen. Båtene her er små og enkle, selv om en solid Yamaha-motor på 50 hestekrefter gjør ferden enkel.
Her ute gikk Jesus på vannet, mens bølgene slo mot disiplenes båt. Historien er velkjent for Abo, selv om han ikke har noe forhold til kristendommen:
– Om det kommer titusenvis av pilegrimer hit hvert år for å høre fortellingen, må det være noe i den. Men jeg har aldri sett noen gå på vannet i mine 44 år som fisker, sier han.
Naturkreftene
Da har han nok mer kjennskap til andre klimatiske forhold som skildres i Bibelen. Det er nemlig østavinden, den såkalte sharkiya, som rører opp vannet og gjør forholdene vanskelige.
– Vi har også ofte vind fra vest, men den legger vannet flatt den fra øst kan skape bølger på 2-2,5 meter høye. Det er også mye understrøm her. I går fant man liket etter en som ble drevet av strømmen. Mange som drukner blir aldri funnet.
Og vinden kommer fort. Få dager før har østavinden gått over Galilea og knekt trær og blåst ned palmegrener. Først kommer det en sterk buldring, og så slår vinden fra øst inn med full styrke.
– Vi pleier ikke å gå ut om det er østavind. Det er meldt dette nå i kveld (onsdag, journ.anm.). Jeg har selv vært i virkelig fare en gang. Da var det en sandstorm og alt var dekket i et tjukt lag. Politibåten kom ut og ba oss gå inn, men en av båtene kantret. Fiskeren i den ene båten druknet. Det er absolutt farer her også.
Sesongstart
Temperaturen i sjøen er fremdeles over 20 grader. Men strendene som normalt på denne tiden er fulle av turister, står tomme. Slik har det vært de fleste år på 2020-tallet. Først covid og nå over ett år med krig. Men livet går videre, og Abo har det travelt om dagen. Det er nemlig starten på sesongen.
– Fiskesesongen her begynner midt i oktober og varer til midten av april. Om sommeren er det knapt med fisk, men nå begynner sesongen, så det er tiden for å høste av sjøen.
Hovedsakelig er det to fiskeslag i Genesaretsjøen: Tilapia og Ekte multe. Utenom finnes det også sardiner, og en del andre sorter som ikke er populære som matfisker.
– Av og til har jeg fått rømt ørret fra et oppdrettsanlegg i kibbutz Dan. Jeg har også fisket noen slag som er mange tusen år gammel. Det er slag som leveres til forskere, om vi skulle få dem.
Slammete bunnforhold
Genesaretsjøen strekker seg 21 kilometer fra nord til sør og er totalt 167 kvadratkilometer. Eller som Abo kaller stedet han jobber til daglig: En liten dam.
I de senere år har også fiskerne her i Tiberias sunket i antall. Selv ser Abo at to av sønnene er i ferd med å gå inn i bransjen. De blir fjerde generasjon av familien Abo som livnærer seg av fiske i Genesaretsjøen.
Men også her merker man endringene i vanene til folk når fisken skal på bordet.
– Folk vil ha laks, og det er klart at den kommer med en helt annen smak enn det vi fisker her. Mye av det vi tar opp går til arabere som bor i Israel, sier han.
Faste rutiner
– Normalt går vi ut i sju-åttetiden om kvelden. Vi setter garn, og det kan være snakk om en liten time før vi har fisk. På en god dag drar jeg inn 300 kilo, men normal fangst er et sted mellom 100–200 kilo. Det har blitt mye enklere med ekkolodd og annet utstyr.
Selv begynte Abo å gå i farens fotspor fra han var ti år gammel. Med sine 54 år har han altså fisket i 44 år på Genesaretsjøen. Han lærte å fiske på den gamle måten, hvor de ulike fiskerne hadde sine plasser, sine knep. På vestsiden hvor vi nå ligger er det en varm kilde som renner ut.
Usikker framtid
– Dette er et sted hvor fiskerne lå en time hver for å fiske. Det var en slags fordelingsordning mellom de ulike fiskerne. Det er helt klart at det beste området er på nordsiden av Genesaretsjøen, men der er fisket forbudt nå. Det handler om å bevare naturen.
Det var trolig der, fra de gamle fiskerlandsbyene i Kapernaum og Beit Saida at disiplene satte ut på sjøen. Prinsippet var det samme. De fisket om natten, for Jesus kom gående på vannet i den fjerde nattevakt, som var timene før daggry i den gamle romerske vaktordningen.
– Det er klart at jeg gjør meg tanker om at folk har fisket her i mange tusen år, men nå vi de gjøre hele sjøen om til et naturreservat. Det gjør vår fremtid usikker.
Samtidig med den usikre fremtiden har også antallet fiskere her, som i Norge, minket med årene. Garn, drivstoff og annet utstyr har blitt dyrere. Også her tar mellomleddene sin del av kaka.
– Det er travelt nå i sesongen, men utenfor sesongen jobber jeg i oppdrettsanlegg. Der går alt mye fortere. Fiskene, noen er de samme som her, vokser mye fortere. Smaken derimot er en helt annen her.
Samme landskap som på Jesu tid
Omtrent 2000 år etter at Jesus gikk på vannet og sa at fiskerne, som var hans disipler hadde liten tro, fisker fremdeles folk i Genesaretsjøen. Og selv om han ikke har sett noe overnaturlig, drømmer Abo alltid om det store varpet når han går ut om kvelden.
I dag ledes han av teknologien, mens den gang måtte disiplene sette sin lit til rådet om å hive ut garnet på høyre side.
Mye er endret. Men solen som stiger opp over Golanhøyden, følger en rytme som også var der den gang Jesus kom gående på vannet og disiplene dro mot land med sine garn.