Ekteparet har hengt opp et uvanlig skilt på huset sitt: – Regner med å få mange spørsmål
Familien Sæbjørnsen falt for en uvanlig idé.
Mange har dørskilt ved inngangspartiet for å fortelle hvem som bor i huset.
Familien Sæbjørnsen i Åsane i Bergen har valgt en annen løsning.
De har nemlig gitt huset sitt et eget navn.
Til venstre for inngangsdøren står det «Håpets hus» etterfulgt av et hjerte.
– Vi regner med å få mange spørsmål, sier ekteparet som monterte skiltet like før jul.
Drømmen om et hus
Helene og Daniel Sæbjørnsen er pastorer i menigheten Passion i Åsane, som de startet for ti år siden.
Frimenigheten samler nå rundt 80 personer til gudstjeneste, de aller fleste er småbarnsfamilier fra bydelen.
Men siden starten har også familien Sæbjørnsen opplevd vekst. De har nå tre barn på 5, 3 og snart 1 år. I 2021 flyttet de fra en rekkehusleilighet til en enebolig.
Like før jul monterte de et skilt i smijern på veggen ved siden av inngangsdøren.
Så la pastoren ut en melding i sosiale medier med følgende tekst:
«Mennesker, dyr og steder har navn. Så vi tenkte - hvorfor ikke gi huset vårt et navn? Etter ett helt år med tilbygg og tømring, nærmer vi oss målstreken og husnavnet ble hengt opp i dag på lillejulaften!»
Dagen møter familien hjemme i romjulen.
Her forklarer Daniel Sæbjørnsen at navnet gjenspeiler en bønn for hjemmet deres.
– Etter at vi etablerte oss her, har vi hatt mye folk innom. Noen er på høyden i livet, andre på bunnen. Vi ønsker å være et sted der folk kan komme, uansett hvilken situasjon de befinner seg i. Drømmen er at dette skal være et hus av sjenerøsitet, håp og barmhjertighet, sier han.
– La oss vise det
30-åringen er kanskje mest kjent som stemmen bak podkasten «Bibelen på 1 år», som for et år siden lå øverst på både Spotifys toppliste og Podtails toppliste.
Sæbjørnsen driver i dag podkasten «Liv og lederskap» og er ansatt i Tro og medier ved siden av pastorstillingen.
– Men hvorfor akkurat et skilt på husveggen?
– Jeg en type som liker utropstegn og capslock. Så jeg tenkte, hvis dette skal være et håpets hus, så la oss vise det. La oss henge opp et skilt, sier pastoren.
– En synlig plass
Kona, Helene, ble fan av ideen fra første stund.
– Jeg ønsker at alt vi har og eier skal få peke på Jesus. Så når vi har et eget hus, så ønsker vi at det på en synlig måte skal kunne peke på Jesus eller gjøre folk nysgjerrige.
Selv ble hun inspirert av en fortelling om en kvinne som hadde malt ytterdøren sin rosa.
– Hun kunne si til alle at hun bodde i huset med den rosa døren og at de var velkommen på besøk. Da jeg hørte om det, ble jeg inspirert. Jeg ønsker å ha en synlig plass der folk kan komme. De kommer ikke bare til et hus, men til et hus hvor vi tror på noe.
Liker bokstavrim
Daniel forteller at ideen bak navnet «håpets hus» er hentet fra Johannes evangelium, i fortellingen om den lamme mannen som ble helbredet ved Betesda-dammen.
– Ordet Betesda betyr barmhjertighetens hus. Så denne visjonen vokste i meg, at vi som familien kunne få ha et eget hus som hadde den samme funksjonen, et hus av barmhjertighet. Men så er jeg jo veldig glad i bokstavrim, så håp og hus passet bedre sammen. Det klinger godt, sier han.
Han kjenner ikke til at noen andre familier har gitt huset sitt navn.
Men flere har blitt inspirert og fortalt ham at de ønsker å gjøre det samme, ifølge Sæbjørnsen.
– Om de faktisk kommer til å henge opp et skilt, det vet jeg ikke. Men hvis denne ideen kan få folk til å få et mer intensjonelt forhold til sitt eget hus, så er det bra. Vi tror jo på å bruke tid og krefter på å tjene våre medmennesker, så hvorfor ikke også bruke husene våre?
Selv har Daniel vokst opp i et gjestfritt hjem.
– Mine foreldre er vanvittig gjestfrie, det var alltid folk inn og ut av huset vårt. Og foreldrene mine har hatt et stort hus med mange rom.
– Kristne må være en motkultur
Tidligere i år bygget familien på huset, slik at den nå rommer syv soverom, inkludert et kontor.
Også dette er en del av visjonen om å være et «håpets hus».
– Fødselsraten i fjor var på 1.41. Det er den laveste noen sinne. I min egen generasjon, vi som nettopp har fylt 30 år, har halvparten av oss ennå ikke fått barn. Det er ulike årsaker til det, men jeg tror den sekulære livsfilosofien er orientert rundt meg og mitt, noe som gjør at barn ses på som en byrde, sier Daniel og fortsetter:
– Den bibelske forståelsen er tvert imot at barn er en velsignelse. Og her tror jeg vi som kristne trenger å være en motkultur. Så dette er noe av visjonen for et stort hus. Vi ønsker oss flere barn, sier Daniel.
Helene nikker.
Hun tror skiltet på husveggen kommer til å bli en samtale-starter.
– Jeg regner med at alle som kommer hit for første gang kommer til å spørre om det skiltet. Og da får vi en samtale om hva vi tror på, sier hun.