Andakt
En kristen sang trenger mer enn god teologi
Den kristne kirke har vært et syngende fellesskap gjennom hele sin historie. Noen ganger er sangen høystemt og kraftig, andre ganger hviskende og kanskje gråtkvalt. Noen ganger er det mange som synger sammen, andre ganger bare en eller noen få.
Under Lausanne-kongressen i Sør-Korea nylig var fellessangen noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg. Det hadde naturligvis sammenheng med at vi var mange, faktisk over 5.000 mennesker samlet på ett sted. Men det var enda flere, kanskje dobbelt så mange, samlet i Yoido Full Gospel Church i Seoul da jeg besøkte gudstjenesten der, så det handler ikke bare om antall.
Det som gjorde sangen på Lausanne-kongressen ekstra spesiell, var sammensetningen av folkene. For her var altså mer enn 200 nasjoner representert. Mennesker med svært ulike bakgrunner. For noen ville det ha kostet nærmere en årslønn bare å komme seg til Sør-Korea, om det ikke var for at deltakerne solidarisk var med og betalte for hverandre ved at prisnivået var ulikt. I tillegg var her folk i alle aldre. Noen av oss reiste hjem til velfungerende stater med solide offentlige ordninger. Andre reiste hjem til land hvor det å forkynne evangeliet offentlig vil være forbundet med umiddelbar fare.
Men her var vi altså, enten vi satt eller stod. Vi sang «Hellig, hellig, hellig», «O store Gud», «Deg å få skode», og vi sang kjente engelske sanger som «In Christ alone», «The power of the cross», og «Here is love vast as the ocean».
For kollega Tore Hjalmar Sævik og meg var det et høydepunkt å få ha ekteparet Kristyn og Keith Getty som gjester i podkasten Tore og Tarjei. Getty hadde ansvaret for mye av allsangen under kongressen. Eller lovsangen, som vi antakelig ville sagt det her hjemme.
Det var imponerende å høre om hvor bevisst de arbeidet med både valg av sanger, med arrangement og med sammensetning av bandmedlemmer og instrumenter. Siktemålet var både å gjenspeile bredden i deltakermassen og å være i tråd med det som var temaet – Let the Church declare and display Christ together, la kirken sammen forkynne og synliggjøre Kristus.
I intervjuet viste Keith Getty til Martin Luthers ord om at vi «lærer Skriften ved å få den forklart i prekenene, men vi tar Skriften med oss ut i verden ved å synge den.» De fleste av oss kan antakelig gjengi flere sanger enn vi kan gjengi prekener. Derfor betyr det noe hvordan vi synger om Gud.
Av samme grunn lot jeg meg fascinere da den samme Keith Getty på et seminar i løpet av kongressen snakket om hva som skal til for å lage en god sang til bruk i kirkelig sammenheng.
Man kunne kanskje tenke at det viktigste er å ha teologien på plass. Men det avviste Getty. Det betyr ikke at han tar lett på teologien, tvert imot. Ekteparet er svært nøye med å velge ut sanger som har en solid teologisk profil. Poenget var snarere at man ikke uten videre får en god sang av å ha en tekst med adekvat teologi. Det er mer å regne som en forutsetning eller en begynnelse.
For å forklare poenget viste Getty til hvor dårlig det vil fungere hvis en person som vil være evangelist bare går rundt og lirer av seg teologiske læresetninger. Når man skal lage en god kristen sang, handler det om tekst, men det handler om mer enn det. Det handler om levende teologi, det handler om melodi, det handler om hele det uttrykket som gjør at en sang fester seg i et fellesskap.
Konen Kristyn fortalte inspirerende om hvordan de, når de evaluerer sin egen virksomhet, ganske enkelt spør: Sang folk med?
Det spørsmålet kunne nok flere stille seg, både dem som kaller seg lovsangsledere og dem som har yrkestittel som kantor eller organist.
Jeg kom hjem fra Sør-Korea med nesten litt for mange videoer av allsangen under Lausanne-kongressen. Det er så vakkert å lytte til fellesskapet som synger om Gud og til Gud sammen. Vi forstår kanskje ikke hverandres språk eller kultur så godt. Men vi får høre sammen likevel, gjennom evangeliet om Jesus Kristus. Og vi får være sammen i oppfyllelsen av formaningen som i Bibelen blir gjentatt igjen og igjen: «Syng for Herren, velsign hans navn. Forkynn hans frelse fra dag til dag!»