Færre kristne fører til større behov for å forsvare troen
Andelen ateister er stadig voksende i samfunnet. Samtidig opplever Norge en stor oppblomstring i arrangementer knyttet til kristent trosforsvar.
Det er en kjent sak at mange unge forlater troen i tyveårene.
Tidligere i år ble undersøkelsen Ipsos' Norsk monitor publisert. Den viste at 66 % av de mellom 25 og 39 år ikke trodde på Gud. Og andelen uten en gudstro er økende.
Når færre i samfunnet har en kristen tro, blir behovet for å forsvare den kristne troen større.
– Vi ser en apologetisk oppvåkning, observerer høyskolelektor Bjørn Hinderaker.
Apologetikk, også kjent som kristent trosforsvar, handler om å forsvare troen mot ulike innvendinger, og det blir stadig mer populært i Norge.
Hjelper med å forstå Bibelen
En av de mange unge som har fattet interesse for kristent trosforsvar er Ruben Bjåen.
Den 24 år gamle bergenseren har kjent på et behov for å forsvare troen både mot andres innvendinger, men også mot sin egen undring og nysgjerrighet.
– Apologetikk har hjulpet meg til å se en annen side av Bibelen. Den tar mine spørsmål på alvor og hjelper meg til å forstå. Man får koblet hode og hjerte sammen, sier Bjåen.
Særlig har apologetikken hjulpet han til å få en dypere forståelse av noen av de krevende tekstene i Det gamle testamentet.
Kjennskap og kunnskap
Bjåen forklarer at for å følge Jesus, kreves både kjennskap og kunnskap. Og særlig i styrkingen av kunnskapsbiten, har apologetikken vært viktig for han.
– For min del har apologetikk vært en inngangsport og en brobygger til å forstå sammenhengen mellom virkeligheten vi lever i her og nå og det Bibelen forteller om.
Bergenseren opplever at troen fort kan bli litt svevende i mange menigheter. Apologetikken gjør troen mer håndgripelig.
– Troen er ikke bare en personlig erfaring, men den kan faktisk forklares og vurderes intellektuelt.
– En apologetisk oppvåkning
Bjørn Hinderaker er en av arrangørene bak trosforsvarskonferansen Veritas, som årlig samler rundt 500 personer.
Til vanlig underviser han på studiet kommunikasjon og livssyn på NLA Gimlekollen i Kristiansand, et studium som har banet vei i Norge med sitt fokus på trosforsvar, kulturforståelse og formidling.
Han opplever en økende interesse for trosforsvar.
– Vi synes vi ser en apologetisk oppvåkning mange steder, og i mange generasjoner.
Høyskolelektoren er overbevist om at behovet for trosforsvar er stort i dagens samfunn, og at det derfor er viktig at kristne tar oppdraget på alvor.
– Det er tross alt også et bibelsk oppdrag, med utgangspunkt i apostelen Peter som sa at de troende alltid skal være klare til å gi et forsvar for troen, understreker høyskolelektoren.
– Det er et oppdrag som er blitt delvis neglisjert i Vesten, fordi vi har kunnet hvile på kulturen vår. Nå leverer vi en tid med stort mangfold, der vi må forsvare vår tro i møte med alternativene.
– Ærlige svar på ærlige spørsmål
Hinderaker er opptatt av både den styrkende effekten trosforsvar har for kristne selv, men også den hjelpen den gir til å kunne formidle troen på en relevant og troverdig måte i en skeptisk verden.
Han understreker at apologetikken både handler om å styrke kristnes tro på Jesus som sannheten, men at det også handler om å gjøre kristne mer frimodige, slik at de kan leve ut og dele troen.
Trosforsvar handler ikke bare om å tilfredsstille intellektet og å gi rasjonelle svar på utfordrende innvendinger. Vel så mye handler det om å være til stede for mennesker der de er i livet, med deres tvil og livserfaring, mener han.
– Vi ønsker å gi ærlige svar på ærlige spørsmål. Det er det som er vår oppgave.
– Troen er fornuftig
En vanlig innvending mot kristen tro, er at det er et motsetningsforhold mellom tro på den ene siden og fornuft og vitenskap på den andre.
Generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, ser ikke noe slikt motsetningsforhold.
– En vanlig fordom mot kristendom er at troen står i kontrast til sunn fornuft. Men Bibelen lærer oss at både Kristus og kristen tro er fornuftig, og da gir det mening å forsøke å gi fornuftsmessige grunner for å tro. Dersom man tror at det er viktig å dele den kristne tro med flere, er det derfor også viktig med kristen apologetikk, sier han.
– Det er oppmuntrende å tenke på at kristen tro sannsynligvis er den mest granskede og kritiserte tro gjennom historien – og likevel fortsetter den kristne kirke å vokse globalt.
– Rydder unna hindringer
Noen påstår at mennesker ikke blir frelst gjennom diskusjoner og rasjonelle argumenter.
Påstander som denne stemmer ikke over ens med de erfaringene generalsekretæren selv har fra arrangementene til Laget.
– Vi opplever at apologetikken har den effekten at det rydder unna hinder som folk opplever at står imellom dem og den kristne tro.
– Gir rom for folks skepsis
De siste årene har det vært en stor oppblomstring både i interessen for, men også i apologetiske tilbud.
– Det er en markant økning av apologetiske initiativer i Norge, sier Kjøde.
Laget har selv vært en av de fremste pådriverne for denne utviklingen. De har lenge hatt suksess med «grill-en-kristen»-konseptet og «Skepsisuka». Dette er utadrettede initiativ, som arrangeres på universiteter og skoler.
– Formålet med arrangementet er å gi rom for folks spørsmål og skepsis og å gi en troverdig kristen respons.
Dagen var med på Skepsisuka i Trondheim i 2021. Det kan du lese om her:
Det siste året har de også startet «apologetikk-kveld» i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Her inviteres ulike foredragsholdere til å gi solide og troverdige svar på vanskelige spørsmål.
– Apologetikk-kveld arrangerer vi i flere byer med hundrevis av deltakere. Disse sikter seg primært inn mot kristne og tilbakemeldingene har vært gode.