BIBELFUNN: Terje Stordalen er professor i teologi ved Universitetet i Oslo og nå også æresdoktor ved Lunds universitet i Sverige.

Fant seksdobling: Interessen for Bibelen har økt kraftig i Norge

Forsker Terje Stordalen har oppdaget en bemerkelsesverdig økning i referanser til Bibelen i norske aviser.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver forskning.no basert på en studie fra teologiprofessoren som nylig ble til æresdoktor i teologi ved Lunds universitet i Sverige.

Forskeren har studert norske aviser i perioden mellom 1880 og 2022 og funnet en merkverdig økning i hvor ofte det henvises til Bibelen i norske aviser.

Seksdobling

Forskningen er muliggjort fordi Nasjonalbiblioteket i Oslo nå har digitalisert alle aviser og bøker publisert i Norge fra 1814 og fram til vår tid – og gjort dem søkbare.

Grafen viser hvor ofte henholdsvis Bibelen, Den hellige Skrift og Skriften brukes i norske aviser i perioden.

Stordalens undersøkelser viser at interessen for Bibelen nådde et bunnpunkt rundt år 1920, mens toppunktet inntraff i 1990. Med unntak for en dupp rundt 2005 har tallet holdt seg høyt siden.

Toppunktet er hele seks ganger så høyt som i 1920.

For kirken er derimot tendensen helt motsatt:

På slutten av 1800-tallet var norske aviser fulle av artikler med henvisninger til Kirken, men fra 1890 og utover stuper tallet i takt med sekulariseringen.

Hva er grunnen?

Nedgangen i antall treff på «Kirken» er dermed lett å forklare med at de religiøse institusjonenes makt minsket i samfunnet, men mindre åpenbar er den bibelske økningen.

Terje Stordalen, som har en fortid både som prest og journalist før han ble forsker, har flere mulige teorier.

– En teori er at den økte interessen for Bibelen, er knyttet til boken som et kulturfenomen. At tekster og fortellinger fra Bibelen lever i kulturen vår, sier professoren til forskning.no

Han har nemlig funnet en samvariasjon mellom bruken av ordene 'Bibelen' og 'Kulturen' i mediene, som begge har økt i omtrent samme takt.

Videre viser han til at populære språklige uttrykk som «David mot Goliat» og «babelsk forvirring» holder stand.

Bibelfortellingers popularitet

Stordalen fant også at spesifikke bibelfortellinger har hatt vært populære på ulike tidspunkt:

  • Kain og Abel: Fortellingen var hyppig omtalt i norske aviser rundt 1900 og på 1960-tallet.
  • Babels tårn: Bibelteksten om Babels tårn fikk mye oppmerksomhet på 1950-tallet, samtidig som språkstriden mellom nynorsk og bokmål var på sitt høyeste.
  • Josef og brødrene: Historien om Josef og brødrene hans ble ofte nevnt på 1970-tallet, men har vært fraværende i mediene de siste to tiårene.
  • Noahs ark: Fortellingen om Noahs ark fikk mye omtale i norske aviser etter 1970-tallet.
  • David og Batseba: Var mest populær på 1980-tallet
  • Adam og Eva: Historien om Adam og Eva har vært hyppig nevnt både før og etter 1990-tallet.

Se forskningsrapporten her.

Hollywood bruker stadig Bibelen

Et annet poeng forskeren tar fram handler om kraften i de bibelske fortellingene.

– Filmindustrien bruker ofte Bibelen og bibelsk tematikk. Det samme gjør forfattere som skriver romaner eller skuespill, sier han.

Stordalen får støtte fra professor Pål Ketil Botvar når det gjelder Bibelens vedvarende sterke posisjon i kulturen vår. Han forsker på kirke og religion ved Universitetet i Agder.

Pål Ketil Botvar forsker på kirke og religion ved Universitetet i Agder.

– Tar du en nøyere kikk på filmer som Harry Potter-serien og Legenden om Narnia, så finner du mange referanser til Bibelen, poengterer han.

Løsrevet fra religionen

Botvar understreker at det ikke er tegn til at folk leser mer i Bibelen enn før, og mener derfor at Stordalens funn kun gjelder den offentlige samtalen

– Mange symboler fra Bibelen lever nå sitt eget liv i kulturen vår, løsrevet fra religionen, sier Botvar.

– Vi som forsker på dette er jo ikke helt ukjente med at Bibelen lever videre i samfunnet, uavhengig av Den norske kirke og andre kirkesamfunn, konkluderer han.

Powered by Labrador CMS